1. Devlet Giray Han kimdir?

1. Devlet Giray Han kimdir?

1. Devlet Giray Han kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, hangi seferleri yaptı, Kırım’da tahta nasıl geçti, mezarı nerede?

Kırım hanlarının 6’ncısı olan 1. Devlet Giray Han’ın hayatını sizler için derledik.

1. Devlet Giray Han kimdir, hangi dönem; nerede yaşadı, hangi seferleri yaptı, Kırım’da tahta nasıl geçti, mezarı nerede? 

İşte cevabı:  

I. Devlet Giray Han 1530 yılında doğdu. Mübarek Giray’ın oğlu olup, İstanbul’da sarayda yetişmiştir. Babası Mübarek Giray, Yavuz Sultan Selim Hanın Mısır Seferi sırasında şehit olmuştur. 

KANUNİ’NİN DESTEĞİ İLE TAHTA ÇIKTI

Kırım’da Sahib Giray’ın Osmanlı Devletine karşı bağlılığını azaltmak istemesi üzerine Kanuni Sultan Süleyman’ın desteğiyle 2 Ekim 1551’de Bahçesaray’da tahta çıktı. Sahib Giray ve oğulları ile ona bağlı mirzaları öldürttü. Böylece hanlıkta hakimiyetini pekiştirdi. Rusların 1552’de Kazan’ı ve 1557’de Astırahan’ı ele geçirmeleri üzerine 1.Devlet Giray, Rusya içlerine bir sefer düzenledi. Ancak Kazaklar ve Çerkezlerin Kırım kalelerine saldırmaları üzerine geri döndü. İkinci Selim Han, Osmanlı tahtına çıktıktan sonra Astırahan’ı ele geçirmek ve Osmanlı tüccar ve hacılarını emniyet altına almak için Don ve Volga ırmaklarını bir kanalla birleştirmek için harekete geçti. Ancak Devlet Giray bu teşebbüsün kendisinin hakimiyetine darbe indirebileceği gibi basit bir sebep yüzünden çeşitli oyunlarla Osmanlıların kanal işinden vazgeçmesini sağladı. 

2. Devlet Giray Han kimdir TIKLAYIN

4. Devlet Giray Han kimdir TIKLAYIN

VEBA HASTALIĞINDAN KURTULAMADI

Devlet Giray Han, 1571’de Rusya üzerine yaptığı seferde Moskova’ya girdi ve büyük bir zafer elde etti. Bu zaferden sonra “Tahtalan” lakabıyla anıldı. Sultan İkinci Selim Han da kendisini tebrik etti. 1577’de veba hastalığına tutulan Devlet Giray Han, bu hastalıktan kurtulamayarak vefat etti. Kırım’da Bahçesaray şehrinde, Han Camii civarına defnedildi. Edebiyata da ilgisi olan 1. Giray Han vGözlöva’da büyük bir camii, çeşmeler ve imarethaneler yaptırdı. 

gi-002.jpg

 

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.