1+0 yasağına emlakçılardan destek

1+0 yasağına emlakçılardan destek

Başkent’te 1+0 daire yapımını yasaklayan yeni imar yönetmeliğine emlakçılardan destek geldi. Gazetemize konuşan emlakçılar, 1+0 dairelerin genellikle fuhuş maksadıyla kullanıldığını ifade ederek, alınan kararın fuhşu azaltabileceğini açıkladı.

Ankara'da 1+0 daire yapımını yasaklayan yeni imar yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyi gazetemize değerlendiren emlakçılar, yeni yönetmelikle amacı dışında kullanan 1+0 dairelerde yaşanan fuhuşla birlikte çeşitli suçların da önüne geçilebileceğini söyledi. Emlakçılar, Ankara'da bu zamana kadar inşa edilen binlerce 1+0 dairenin olduğunu da anımsatarak, yetkililerin bu konuda da çözümler geliştirmelerini talep etti.
Yeni imar yönetmeliği ile başkent Ankara'da "stüdyo tipi" de denilen "1+0 daire" yapımı yasaklandı. Emlakçılar, 1+0 dairelerin genellikle fuhuş maksadıyla kullanıldığını ifade ederek, yeni düzenlemenin amacı dışında kullanılan stüdyo dairelerden kaynaklanan başta fuhuş olmak üzere çeşitli sorunlara belli bir çözüm getirebileceğini söyledi.

YETKİN: AİLELER 1+0 VARSA TERCİH ETMİYOR

İmar yönetmeliğindeki değişikliği değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Meslek Odası Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin şunları kaydetti: "Ankara'daki toplam 1+0 daire sayısı ihtiyaç duyulandan daha fazladır. Özellikle Etimesgut ve Eryaman civarında yoğunlaşan bu dairler çeşitli ahlaksızlıklara da mesken olmaktadır. Bakanlığımız da yaşanan bu sıkıntıları çözmek için harekete geçerek, böyle bir düzenlemeye imza attı. Stüdyo dairelerin emlak piyasasını da olumsuz etkilediğini belirten Yetkin, "Özellikle 3+1 ve 2+1 dairelerin olduğu apartmanlarda 1+0 daire varsa aileler oradaki konutları kiralamaktan ve ya satın almaktan kaçınıyor. " dedi. 
1+0 dairelerde yaşanan sıkıntılara karşı esnafı bilgilendirdiklerini belirten Yetkin, "Odamıza bağlı bütün esnaflarımızı verdiğimiz eğitimler de bu tür sıkıntıları da aktarıyoruz. 1+0 dairleri amacı dışında kullanan ve kiraya verenler merdiven altı emlakçılardır. " diye konuştu.

BAYRAM: ETİMESGUT'TA 5 BİN CİVARINDA 1+0 DAİRE VAR

Yeni imar yönetmeliğinin fuhşu belli ölçüde engelleyebileceğini kaydeden Ankara Ticaret Odası Emlak Komite Başkanı Kenan Bayram, stüdyo dairlerin ihtiyacın dışında yanlış işler yapılığı yerlere dönüştüğünü ifade ederek şunları söyledi: "1+0 dairlerin gerçekten ihtiyaç olduğu semtler var. Üniversitelerin yoğunlaştığı Cebeci ve Bahçeli gibi yerler. Buralarda 1+0 dairler öğrenciler için uygun konutlardır. Fakat, mesela Etimesgut'ta 5 bin civarında 1+0 daire var. Bunların çoğu maalesef fuhuş yapmak maksadı ile kullanılıyor. Bu konuda bir yasal düzenlemenin olmaması cezai müeyyidenin olmaması, hukuk mekanizmasındaki boşluklardan kaynaklanan sorunların yaşanmasını da beraberinde getiriyor. İçişleri Bakanlığı ve Ankara Valiliği'nin bu aralarda denetim sağlaması gerekiyor. Biz de yetkilerden bu yönde bir düzenlenme geliştirmelerini talep ediyoruz." Bayram, bu işin merdiven altı emlakçıların eline düştüğü gibi mafyanın da bu alana girdiğini ifade ederek, "Sahiplerinden evleri kiralamak suretiyle bu işi yapıyorlar. Örneğin 20 dairede 1 saatlik kiralama bedeliyle fuhuş yaptırıyorlar." dedi.

AKKAYA: ESNAFLIĞA YAKIŞMAZ

Ankara'nın köklü emlak firmalarından Bir Emlak yöneticilerinden Yusuf Akkaya ise; kendileri elinde 7 yıldır tek bir apart yapının olduğunu belirterek, tür dairlerin belli meslek grubundan kişilerce kiraladığını söyledi. Ankara'da bu türden dairelerin Kızılay ve Cebeci bölgesinde bulunduğunu belirten Akkaya şunları kaydetti: "Bizdeki bu apartmanın içindeki stüdyo dairler en az 3 aylık sözleşme ile kiralanıyor. 5 yıllık kiracılarımız var. Kiracılarımızın arasında özel koruma polislerinden büyük şirketlerin stajyerlerine değin saygın meslek gruplarından kişiler var. Ancak; Ankara'nın dışında Çayyolu'ndan Etimesgut'a kadar uzanan bölgelerdeki stüdyo dairler maksadı dışında kullanılıyor. Bunu genellikle merdiven altı emlakçılar yapıyor. Biz bu türden kiralama çalışmalarını hem ahlaken doğru bulmuyoruz hem de esnaflığa yakışmayacağını düşünüyoruz. Sonuçta bizim de bir marka ismimiz var." 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.