2. Abdülhamit'in siyaset anlayışı, Başkent'te konuşuldu

2. Abdülhamit'in siyaset anlayışı, Başkent'te konuşuldu

ASBÜ, eski Sümerbank binasında ‘‘Sultan II. Abdülhamid'in Jeostratejisi ve Mirası Uluslararası Sempozyumu’’ düzenledi.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) tarafından düzenlenen ve önceki gün başlayan "Sultan II. Abdülhamid'in Jeostratejisi ve Mirası Uluslararası Sempozyumu" dün gerçekleştirilen kapanış oturumu ile tamamlandı.

PEK ÇOK ÜLKEDEN KATILIMCI

ASBÜ Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü tarafından tarihi Sümerbank binasında düzenlenen "Sultan II. Abdülhamid'in Jeostratejisi ve Mirası Uluslararası Sempozyumu'na Türkiye'nin yanı sıra Irak, Lübnan, Filistin, Mısır, Nijerya, Kosova gibi ülkelerden sahalarında uzman pek çok bilim insanı katıldı.
 
Sempozyumda Sultan Abdülhamid'in iktidarı döneminde gerek Osmanlı topraklarına bağlı bölgelere ve gerekse diğer ülkelere yönelik politikaları mercek altına alındı. Sempozyuma yurt dışından katılan bilim adamları ülkelerindeki kaynaklardan ve arşivlerden yararlanarak hazırladıkları ve görsel materyaller eşliğinde sundukları tebliğlerinde Sultan Abdülhamid'in kendi ülkelerine yönelik siyasetini sundular. 

PROF. DR. SIRMA'YA BÜYÜK İLGİ


Ulus'taki tarihi Sümerbank binasında halka açık olarak düzenlenen sempozyuma ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca'nın yanı sıra farklı kurum ve kuruluşlardan yoğun bir katılım sağlandı. Sempozyuma açılış konuşmacısı olarak davet edilen ünlü tarihçi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın sunduğu Sultan Abdülhamid'in İslam Birliği Siyaseti isimli açılış konuşması ilgiyle dinlendi.

2 GÜN 5 OTURUM


İki gün boyunca 5 oturum halinde icra edilen sempozyumda Sultan Abdülhamid'in İslam Birliği Siyaseti, İslamcılarla İlişkileri, Ekonomi Politikaları, Mısır Siyaseti, Mısır Meselesindeki tutumu, Urabî Devrimine Karşı Tutumu, Kudüs Meselesindeki Tutumu, Arnavutlarla Yakınlaşma Siyaseti, Beyrut’un Mimarisine ve Sanatına Katkısı, Irak Politikası ve Bu Politikanın Irak’ın Gelişmesindeki Rolü, Bağdat ve Musul Petrol Politikaları, Afrika Siyaseti, Kanim Barnu Krallığıyla İlişkileri, Senusilerle İlişkileri, Alman Kaynaklarında Abdulhamit gibi konularda tebliğler sunuldu.

UĞUR DUYAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.