2019 yılı kandiller takvimi: Regaip kandili ne zaman? Berat gecesi hangi gün?

2019 yılı kandiller takvimi: Regaip kandili ne zaman? Berat gecesi hangi gün?

2019 yılı kandiller takvimini siz değerli okurlar için oluşturduk. 2019 yılı 3 aylar ne zaman başlıyor? Regaip kandili ne zaman? Berat gecesi hangi gün? Miraç Gecesi hangi gün? 2019 yılı Ramazan-ı Şerif ne zaman, hangi gün başlıyor; hangi gün bitiyor?

2019 yılı kandiller takvimini siz değerli okurlar için oluşturduk. 2019 yılı 3 aylar ne zaman başlıyor? Regaip kandili ne zaman? Berat gecesi hangi gün?

2019 Yılı Mübarek Üç Ayların başlangıç günü hangi gün? Üç Ayların başlangıç günü olan 1 Recep, miladi takvime göre 2019 yılının hangi tarihinde? Recep ayı içerisindeki Regaip Kandili ile Miraç Gecesi hangi gün denk geliyor. Şaban ayı ne zaman başlıyor? Şaban ayı içerisinde bulunan mübarek Berat Gecesi ne zaman? 2019 yılı Ramazan-ı Şerif ne zaman, hangi gün başlıyor; hangi gün bitiyor? 2019 yılı Ramazan Bayramı arefesi hangi gün? 2019 yılı Kadir Gecesi hangi tarihe denk geliyor?

İşte cevabı:

Kutsal panayır açılıyor. Milyonlarca Müslüman’ın merakla beklediği üç aylar başlıyor. İslam Aleminin kutsal olarak addettiği mübarek üç aylarla ilgili takvim, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmişti. Müslümanların kutsal aylarından olan ve arınma mevsimi olarak kabul edilen üç aylara sayılı günler kaldı. Mübarek Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan üç ayları mütedeyyin insanlar büyük bir iştiyakla bekliyordu. Bilindiği üzere üç ayların içeresinde çok önemli gün, gece ve kandiller bulunuyor. Regaip, Miraç, Berat ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi üç aylar içerisinde idrak ediliyor. 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’te oruç tutuluyor, yassı namazının peşinde teravih namazı kılınıyor ve arefelerin ardından da bayram yapılıyor.

kandil-son.jpg

MUKADDES PANAYIR KURULUYOR

Mukaddes aylarda yapılan ibadetlerin bir başka anlamı oluyor. Zekatlar bu ayda veriliyor, Müslümanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışma bu aylarda zirveye ulaşıyor. Fakirler, ihtiyaç sahipleri, yaşlılar, çocuklar bu dönemde daha çok hatırlanıyor ve onlara sahip çıkılarak çifte bayram yaşattırılıyor. Küskünlük ve dargınlıklar bir tarafa bırakılarak; ziyaretler, gönül almalar, düşkünlere, garibanlara yardım eli uzatmalar hız kazanıyor. Belli günler oruç tutuluyor, nafile ibadetler yapılıyor, kaza namazları kılınıyor, sadaka ve zekatlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Manevi iklimin zirve yaptığı üç aylarda, riya ve gösterişten azami kaçınan müminler ihlas ve samimiyet örtüsüne bürünerek, büyük bir muvazene içerisinde Yüce Yaratıcının dergahında muhasebe defterlerini işletiyor, kendilerini hesaba çekiyor. Yüce Yaratıcının sonsuz rahmet, af ve mağfiretine sığınıyor? Peki üç ayların net başlangıç günü hangi gün? Üç ayların başlangıç günü olan 1 Recep, miladi takvime göre 2019 yılının hangi tarihinde? Recep ayı içerisindeki Regaip Kandili ile Miraç gecesi hangi tarihe denk geliyor. Şaban ayı ne zaman başlıyor? Şaban ayı içerisinde bulunan mübarek Berat Gecesi ne zaman? Ramazan-ı Şerif ne zaman, hangi gün başlıyor? Kadir Gecesi hangi tarihe denk geliyor? Bütün ayrıntılarıyla Üç Aylar ile mübarek gün ve geceleri sizler için derledik…

“RECEP ALLAH’IN AYI”

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sav); “Receb Allah”ın ayı, Şaban benim, Ramazan-ı Şerif ise ümmetimin ayıdır.” buyurarak üç ayların Müslümanlar için ne kadar kıymetli bir hazine olduğunu buyuruyor.

dua-2-son.jpgÜç aylar Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren Müslümanlar için manevi olarak kutsal kabul edilen önemli bir dönemdir.  Müminler tarafından sabırsızlıkla beklenen Üç Ayların tarihi yayınlanan 2019 yılı dini takvimiyle birlikte belli oldu. Diyanet'in yayınladığı Takvimde üç aylar ne zaman başlıyor sorusunun da yanıtı var. Tüm İslam camiası tarafından oldukça önemli olan; “Ramazan ayı ne zaman başlıyor? 2019 Ramazan ayı hangi güne denk geliyor? Üç aylar ne zaman başlayacak? 2019 Üç aylar ne zaman başlıyor ve 3 aylarda nasıl ibadet edilmeli?” Sorularının cevabını sizler için derledik…

2019 YILININ MÜBAREK  ÜÇ AYI 8 MART CUMA GÜNÜ

Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran üç aylar 8 Mart 2019 tarihinde Cuma günü başlıyor. Bu tarih itibariyle Recep ayı idrak edilecek. 2 Nisan'da ise Miraç Kandili Müslümanlar tarafından dualar ve ibadetlerle ihya edilecek. Şaban ayı ise 6 Nisan'da başlayacak ve 19 Nisan'da Berat Kandili ihya edilecek. On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ise 6 Mayıs 2019 tarihinde başlayacak.

REGAİP KANDİLİ 7 MART PERŞEMBE

7 Mart 2019 Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gece Regaip Kandili.

2 Nisan 2019 Cuma günü Miraç Kandili.

19 Nisan 2019 Pazartesi günü Berat Kandili.

8 Mart 2019 Pazartesi günü Üç Aylar başlangıcıdır.

ÜÇ AYLARIN İLK GÜNÜ 

Bu yılki dini takvime göre üç aylar 08 Mart 2019'da başlayacak. Bilindiği üzere Hicri Takvim, Miladi takvime göre her yıl 10 gün önce başlıyor…  Üç Aylar; birbiri ardına açılan rahmet ve mağfiret kapıları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran, Regâib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat'le devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşan, Ramazan bayramıyla da maddî ve manevî alanda “Bayram"a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır. Bu mübarek ayların manevi değerine Hz. Peygamber işaret etmiş ve şöyle buyurmuşlardır:

“Recep Allah"ın ayı, şaban benim ayım, ramazan da ümmetimin ayıdır."(Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ, I, 423, Hadis No: 1358)
“Ey Allah'ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi ramazana kavuştur."(Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259)“Allah'ım! Bizleri Regâible Sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!"

hurma-son-001.jpg2019 YILI RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR NE ZAMAN BİTİYOR?

Ramazan'ın 1. günü 5 Mayıs 2019 pazar günü başlayacak. 4 Haziran, Salı 2019 günü ise son bulacaktır.

2019 YILI KADİR GECESİ NE ZAMAN

2019 Kadir Gecesi 31 Mayıs 2019 Pazar günüdür. (Kadir gecesi Ramazan ayının son gününden birinde yer almaktadır. Belirlenen tarih tahmini gündür.)

3 Haziran 2019 Perşembe günü (Ramazan) arefe günüdür.

2019 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Arefe Günü: 3 Haziran 2019 Pazartesi
1. Günü 4 Haziran 2019 Salı
2. Günü 5 Haziran 2019 Çarşamba
3. Günü 6 Haziran 2019 Perşembe

2019 YILI KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı Arefe Günü: 10 Ağustos 2019 Cumartesi
Kurban Bayramı 1. Günü 11 Ağustos 2019 Pazar
Kurban Bayramı 2. Günü 12 Ağustos 2019 Pazartesi
Kurban Bayramı 3. Günü 13 Ağustos 2019 Salı
Kurban Bayramı 4. Günü 14 Ağustos 2019 Çarşamba

2019 HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?

31 Ağustos 2019 Salı günü Hicri yılbaşıdır.

ÜÇ AYLARIN FAZİLETİ (ÖNEMİ)

3 aylarda yapılan ibadet Allah (c.c) katında diğer ibadetlerden kat kat üstündür. 3 aylar, mahzun gönüllere neşe ve sevinç kaynağı olmak, yıkık kalpleri mamur eylemek, insanı insan yapan, değerine değer katan bütün güzelliklerle bu feyizli anlardan nasiplenmek mevsimidir.

Receb'i "Allah'ın ayı" olarak nitelendiren Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (sav) bunun hikmeti sorulduğunda buyurmuştur ki: "Çünkü bu ayda özellikle mağfiret boldur. Bu ayda halkın kan dökmesine mani vardır. Bu ayda Allah Tealâ peygamberlerinin tevbelerini kabul buyurmuştur. Bu ayda peygamberlerini düşmanlarından korumuştur."
"Receb büyük bir aydır. Allah bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutana, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allah istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, 'Geçmiş günahların affoldu' der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti. (Taberânî)

"Şaban ayının on beşinci gecesi (Beraat Kandili) olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın, o gecenin gündüzünü (on beşinci günü) de oruçlu geçirin. Çünkü o gece güneş batınca Allah Tealâ (bizce kavranması mümkün olmayan bir keyfiyetle) dünya semasına iner ve güneş doğana kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, ona mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım . (Bir derde) müptelâ olan yok mu, ona afiyet vereyim.' buyurur."
Son derece haklı olarak "Onbir Ayın Sultanı" diye adlandırılan, mahyaların bu aya özgü iltifatlarla donandığı, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan-ı Şerif, bütün ayların içinde en nadide olanıdır.

Oruç nimeti bu aya has olarak farz kılınmıştır. Kur\'an -ı Kerim bu ayda indirilmiştir. Bin aydan daha hayırlı olduğu haber verilen Kadir Gecesi yine bu ayın içinde gizlidir. Ayrıca bu ayda ifa edilen bir farzın, diğer aylarda yerine getirilen yetmiş farza bedel olduğu bildirilir.

ÜÇ AYLARDA YAPILACAK İBADETLER

Bu günlerde nefisler hesaba çekilmeli, ana sermayemiz olan ömrümüzün nerede ve nasıl tüketildiği gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazıldığı, Mahşer günü kurulacak büyük divanın tek Hâkimi Yüce Allah'ın (cc) hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği düşünülmelidir.

dua-son-son.jpg

Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır.

– Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

– Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı

– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon ederek, duaları istenmeli.

ramazan-hos-geldin-son.jpg

-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.

- Mazlum ve mağdur insanlara dua edilmeli, yakınımızda bulunanlara gücümüz oranında yardım edilmeli.

- Maddi alanda yıllık hesap yapılıp muhasebe tutulduğu gibi manevi sahada da aynı hesap ve değerlendirme yapılmalı.

- Varsa hak gaspı, hak sahibinden helallik alınıp; rızası kazanılmalı…
 

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.