67 yıllık ayakkabı ustası Nihat Açıkgöz'den tüyolar

67 yıllık ayakkabı ustası Nihat Açıkgöz'den tüyolar

Ankara'da 67 yıllık ayakkabı ustası Nihat Açıkgöz, ”Dürüstlük en büyük hazinedir. Daha çok kazanmakta hiç gözüm olmadı, şükrümüzü ettik işimize ailemize âşık olduk” dedi. Açıkgöz ayrıca, suni deriden yapılan ayakkabının zararlarını anlattı.

Esat’ta 67 yıllık ayakkabı ustası Nihat Açıkgöz, ”Dürüstlük en büyük hazinedir. Daha çok kazanmakta hiç gözüm olmadı, şükrümüzü ettik işimize ailemize âşık olduk” dedi. 

3-4 metrekarelik dükkanında 40 yıldır faaliyet gösterdiğini belirten Açıkgöz, ‘‘Bize burası yetti çocukları büyüttük, karnımızı doyurduk. İnsanların gözünde itibar kazanmak çok zordu. Fakat kaybetmesi anlıktır. Dürüstlük bu işin yoludur’’ diye konuştu. 

Ömrünün 67 yılını ayakkabıcılık mesleğine veren 77 yaşındaki Nihat Açıkgöz yarım asrı aşkın süredir Esat’ta Erciyes Ayakkabı Tamircisini işletiyor.

Nihat ustanın 3-4 metrekarelik dükkânında 40 yıldır işini yapıyor olması en az ustalığı kadar dikkat çekiyor.
Gazetemize konuşan Nihat usta, “Daha çok kazanmakta hiç gözüm olmadı, şükrümüzü ettik işimize ailemize âşık olduk” dedi.

dsc_1002.jpgÇocuklarına bıraktığı en büyük mirasın güzel ahlak olduğunu belirten Nihat usta, “Ailenin çocuğa en güzel mirası temiz ahlak, helal lokma ve dürüstlüktür” ifadelerine yer verdi. 

67 SENEDİR BU İŞTEYİM 40 YILDIR AYNI DÜKKÂNDAYIM

10 yaşında Kayseri’de çıraklığa başladığını söyleyen Nihat usta kendisi hakkında şu kısa bilgileri verdi:

“Nihat Açıkgöz 77 yaşındayım 67 senedir ayakkabı tamiri yapıyorum. 10 yaşımda Kayser Develi’de başladım. Eskiden okuyamayanlar sanata verilirdi. İlk orada başladım sonra 1959 yılında Ankara Tunalı’ya geldim. 40 senedir bu dükkândayım.” 

dsc_0993.jpgAZA KANAAT ETMEYEN ÇOĞU BULAMAZ

Daha fazlasını kazanma gibi bir hırsının olmadığını söyleyen Nihat Usta, “Çok şükür büyükte çok gözümüz olmadı. Zaten oraları tamiratla geçindiremeyiz. Bize burası yetti çocukları büyüttük, karnımızı doyurduk. Aza kanaat etki çoğu bulasın demişler. Buralarda alıştık, tanındık bilindik yüksek yerlerde zenginlikte gözümüz olmadı. Ayrıca esnaflık bizim için çok önemliydi. İnsanların gözünde itibar kazanmak çok zordu. Fakat kaybetmesi anlıktır. Dürüstlük bu işin yoludur. Dürüstlük hazinedir. Bizim için para kazanmak ikinci plandadır” dedi. 

EN BÜYÜK MİRAS GÜZEL AHLAK

Çocuklarına her zaman dürüstlüğü öğrettiğini söyleyen Nihat Usta bırakılacak en büyük mirasında güzel ahlak olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Allah’a şükür haramda hiç gözümüz olmadı. İnsanın çocuklarına bırakacağı en güzel güzel miras güzel ahlaktır. Helal lokmadır, doğruluktur. Biz işimize gider evimize geliriz. Ailemizin ve işimizin kölesiyiz. İkisini de aynı anda götürürsen bu işi yürütebilirsin. Açıkçası insan sevmediği bir işi yapamaz. Başka bir iş yapmayı hiç düşünmedim, istemedim. Demek ki bu beni doyurmuş tatmin etmiş. İş beni bırakana kadar ben bu işi bırakmayacağım.” 

Ankara ne kadar değişti?

50 yılı aşkın süre önce geldiği Ankara ile şimdi arasında büyük fark olduğunu söyleyen Nihat Usta, “1959’da Ankara’ya geldim.  Ankara memur şehriydi. Geldiğimiz yıllarda ve sonrasında müşterilerimiz olsun, insanlar olsun genelde beyefendi, hanımefendilerdi. Birbirimizi tanırdık. Şimdi kim ne olduğu belli değil karman çorman bir şehir oldu. Ama mahallemde ben tanınıyorum yıllardır gelen giden müşterilerim var o yönden şanslıyız. Burası bize yetiyor. Ben müşterilerimi seviyorum sağ olsunlar onlar beni seviyor” İfadelerine yer verdi. 

dsc_1007.jpgESNAF REKABET BİLMEZDİ DESTEK BİLİRDİ

Çıraklığı döneminde esnafın birbirine güveninden ve desteğinden bahseden Nihat usta, “Eskiden esnaf esnafa yardım ederdi. Bizler rekabet, birbirini ezme, birbirinin parasına göz dikme bunları bilmedik. Para lazımsa girdik dükkâna aldık çıktık geri yerine koyduk. Müşteri bir şey isterse bende yoksa ben yandan alır satardım. Şimdi yok maalesef yapılmıyor. Ben elimden geldiğince insanlara bunu anlatıyor esnaf arkadaşlara bu kültürü sürdürüyorum” diye konuştu. 

Suni deri dayanıklı olur mu? En iyi ayakkabı hangi deriden yapılır? En iyi ayakkabı malzemesi? Suni derinin zararları nelerdir?

Suni derinin ayakkabıda kaliteyi düşürdüğünü söyleyen Nihat Usta, “Maalesef günümüzde ayakkabıların çoğu suni deriye dönüştü. Biz ne bildik ne tanıdık bu suni çıktı tamiratı bitirdi. Tabi vatandaşları da anlıyorum kesesine göre almaya çalışıyor ama onlar kısa ömürlüdür tamirata uyumlu değildir. Yazın terletir, koku yapar, ayağa zarar verir. Ayakkabı deriden olur.  En iyi ayakkabı inek derisinden yapılır. Yumuşaklığı ile her türlü şekil verilir. Ayrıca inek derisinde ayakkabının tabanı olan köselede yapılır. Keçi derisinden de astar yapılır” bilgisini verdi. 

USTAMDAN HALEN ÇEKİNİRİM

Kendi ustasının Kayseri’de hayatta olduğunu ve sık sık ziyaretine gittiğini belirten Nihat usta şu ifadelere yer verdi:

“Benim ustam 90 yaşından fazladır ben halen giderim yanına. O eski kültürümüzü devam ettiririz. Kayseri’ye gittiğimde direk yanına gider ve ellerinden öperim. Halen yanında bacak bacak üstüne atmam konuşmalarıma dikkat ederim. O korkum o çekincem halen devam eder. Asla saygıda kusur etmem. Önce Allah’ın sonra onun bana ekmeği diye düşünürüm. Usta çırak ilişkisi bir baba oğul gibidir.”

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.