Abidin Dino kimdir? Necip Fazıl ve Peyami Safa ile yolları nasıl kesişti?

Abidin Dino kimdir? Necip Fazıl ve Peyami Safa ile yolları nasıl kesişti?

Abidin Dino kimdir, sanatın hangi alanlarıyla ilgilendi, Necip Fazıl ve Peyami Safa ile yolları nasıl kesişti?

Ünlü ressam ve yönetmen Abidin Dino’nun hayatını sizler için derledik…   

Abidin Dino kimdir, sanatın hangi alanlarıyla ilgilendi, Necip Fazıl ve Peyami Safa ile yolları nasıl kesişti? 

İşte cevabı:

İstanbul'da 1913 yılında doğan Abidin Dino, 15 yaşına kadar İsviçre ve Fransa’da yaşadı. 1933 yılında D Grubu'nu kuran beş ressamdan biridir. Paris ve Leningrad'ta, sinemayla ilgilendi. Yardımcı yönetmenlik ve yönetmenlik yaptı. 1937 ve 1939 yılları arasında Paris'e gitti. Dönemin ünlü sanatçılarıyla tanıştı.

dino-iki-001.jpg1940'lı yıllarda İstanbul'a geri dönerek Liman Ressamları (Yeniler) Grubu'nda yer aldı. 1951 yılında Roma’ya gitti, 1952 yılında Paris'e yerleşti.

1955 yılında ilk kişisel sergilerini Paris’te Galerie Kleber ve Galerie Camille Renaud’da açtı. 1955’ten sonra resimleri, Antib’deki Picasso Müzesi (1958), İtalya’da Musée de la Céramique (1990) de dahil olmak üzere Hollanda, İsviçre, Macaristan, Rusya, Almanya ve Yunanistan gibi çeşitli ülkelerde sergilendi.

Dino’nun çalışmaları 1952 yılındaki 16th Venice Bienali, 1954 ve 1962’de Paris’teki Salon de Mai, 1964 yılında Türk Ressamlarının Paris Musée de l’Art Moderne sergisinde, 1987 1.İstanbul Bienalinde, 1989 yılında Londra Barbican Centre’da sergilendi. Dino’nun retrospektif sergisi 2007-2008 yıllarında Sabancı Müzesi tarafından yapıldı. 1993 yılında Paris'te vefat etti. 

DİNO’NUN SANAT ANLAYIŞI

Abidin Dino'nun teknik ve estetik açıdan geniş bir yelpaze üzerine yayılan ve farklı dönemlerine ait çalışmalarını içeren resimlerinde, geçmiş ve gelecek, bugün, yaşanan çevre, dünya gerçekliği gibi, bir sanatçıyı ilgilendirmesi gereken yaklaşımların tümünü, ortak bir sanatçı mizacının derin kadrajları üzerinde izlemek mümkündür.

Abidin Dino için sanat, geçmişten geleceğe uzanan ve sanatçının ilgi ve duyarlık alanını kapsayan her tür nesne ve oluşum, deneyim ve bilgi birikiminin tümüdür. O nedenle, sürekli bir arayış ve yenilenme, Dino'nun her dönemi için geçerli olabilmiştir. Resimleri, düşünsel ve görsel temeller üzerine oturur. Dönemsel çalışmaları birbirine bağlayan şey de, bu düşünselliğin ve görselliğin sürekliliği ve kendi içindeki organik ilişkisidir.

necip-001.jpg

NECİP FAZIL, PEYAMİ SAFA VE ABİDİN DİNONUN YOLLARI NASIL KESİŞTİ

1930’ların aydınları arasında henüz keskin bir ideolojik kutuplaşma yoktur. Birtakım meselelerde ne kadar farklı düşünürlerse düşünsünler, her zaman bir araya gelip tartışabilmektedirler. Mesela Türkiye’de özellikle kübizmin temsilcileri olarak ortaya çıkan D Grubu’nun baş destekçileri arasında Necip Fazıl Kısakürek ile Peyami Safa da bulunmaktadır. Bu grubun ilk sergisinin katalog yazısı Peyami Safa tarafından yazılmış, üçüncü sergisinin açılış konuşması da Necip Fazıl Kısakürek tarafından yapılmıştır. Necip Fazıl’ın “Beklenen Sanatkâr” isimli yazısı, bu meşhur konuşmanın metnidir.

Necip Fazıl’ın Abidin ve ağabeyi Arif Dino’yla -o da önemli bir şair ve ressamdır- 1930’ların başında yediğinin içtiğinin ayrı gitmediğini Babıâli’de anlattıklarından bilinmektedir. 1934 yılında, Eyüpsultan’daki Kaşgarî Dergâhı’na Abidin Dino’yla birlikte gittiğini, onun bu ziyaret sırasında yaşadıklarından çok etkilendiğini de O ve Ben’de anlatır. Ancak bu etki Marksist çevrelerle ilişkisi daha sıkı fıkı olan Dino’da fazla devam etmeyecek, Necip Fazıl’ınsa hayatını ve istikametini bütünüyle değiştirecektir.

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.