Adı Ulus’a yapılan Camiye verilen Melike Hatun kimdir?

Adı Ulus’a yapılan Camiye verilen Melike Hatun kimdir?

Ulus İtfaiye meydanında hizmete açılan camiye adı verilen Melike Hatun kimdir? Melike Hatun’un ortaya çıkan yeni belgelere göre Selçuklu Sultanı III. Alaeddin’in kızı olduğu düşünülüyor.

Ulus İtfaiye meydanında hizmete açılan camiye adı verilen Melike Hatun kimdir?

Yapımına dört yıl önce Ulus İtfaiye Meydanı’nda başlanan Melike Hatun Camii, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla dualarla açıldı. Osmanlı dönemi izlerini taşıyan caminin mimarlığını ise Muharrem Hilmi Şenalp yaptı. 3.600 metrekare alan üzerine kurulu cami 7 bin kişilik kapasiteye sahip. Kongre salonu ve kapalı otoparka sahip cami, Ankara siluetine renk getirdi. 

Camii nitelikleriyle çok konuşulmasının yanı sıra ismiyle de dikkatleri üzerine çekti. Melike Hatun ismiyle ilgili Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çınar bir yazı kaleme aldı. Bu yazıyla birlikte caminin isim babası olarak gündeme gelen Bülent Arınç’a da bir başka kişinin bu ismi önerdiği ortaya çıktı.

III. ALAEDDİN’İN KIZI MELİKE HATUN

Ankara Vakıf Defterlerinde adı geçen Melike Hatun hakkında literatürümüzde yeterli bilgi henüz yok. Türbesinde ve vakıf defterlerinde babasının ve eşinin adını geçmediği Melike Hatun ile bilgiler Prof. Çınar’ın çalışmalarıyla ortaya çıktı. Ankara’da medrese, hamam, camii inşa ettiren Melike Hatun’un ortaya çıkan belgelere göre Selçuklu Sultanı III. Alaeddin’in kızı olduğu düşünülüyor.

ccc-003.jpg

‘MELİKE HATUN’ İSMİNİ ÖNERDİK

Çınar, caminin isim babası olarak zikredilen Bülent Arınç’a Melike Hatun ismini o dönem Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde çalışan Mevlüt Çam ile birlikte kendilerinin önerdiğini ortaya sürdü. Yaklaşık iki sene önce dönemin vakıflardan da sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın kendilerini ziyaret ettiğini ve inşası süren cami hakkında bazı mülahazalarda bulunduklarını belirtiyor. Melike Hatun isminin geçmesi üzerine Arınç’ın kendilerinden bilgi talep ettiğini söyleyen Çınar, Arınç’a bir bilgi notu ulaştırdıklarını bunun üzerine Arınç’ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Melike Hatun isminin camiye verilmesi önerisiyle görüşmesi üzerine Erdoğan’ın ismi uygun görüp Melike Hatun Camii ismi üzerinde mutabık kaldığını ifade ediyor. Ankara’nın tarihinde çok önemli bir yerde olan Melike Hatun’un hatırasının bu şekilde yaşatılacak olmasını büyük memnuniyetle karşılayan Çınar, yapımında emeği geçenlere sonsuz şükranlarını iletiyor.

Cihan ÖZKAN/HABERVAKTİM
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.