Ali İLKBAHAR

Ali İLKBAHAR

AFGANİSTAN

AFGANİSTAN

İnsanlığa, devletlere, bütün dünyaya müthiş bir mesaj vardı. Bu tarihi günün anlamı  çok büyüktür. Burada dünyanın yeniden yapılanmasının anlatılmasında çıkaracağımız dersler vardır.

1970’li yıllarda Amerikan kotu giyen, Amerikan sigarası içen, Teksas tommiks kitaplarını yeni serilerini okuyan, çünkü eskiler ya seyyarlar da satılır ya da takas yapılırdı. Gençlerin bugünkü sanal dünyası gibi o günde bu kitaplar vardı. Osmanlıya, Abdülhamit Hana vs. geçmişimize, kahramanlarımıza  hakaret edildiği  günler de en çok okunan kitaplardı. Bir de o gençlerin hayallerinde Amerika’da yaşama hayali  vardı. Bir çelişki ve kahrolsun Amerika  diye slogan atarlardı. Emperyalistlere bu kadar hayranlıkla ile düşmanlık bir arada olan insanların durumunu yerli ve milli tarihi bize ait ne varsa ayak bağı olarak görürlerdi. 

 Yıllar önce kardeş Afganistan işgal ediliyor dendiğinde birçok gönüllünün Afganistan’a yardıma gittiği anlatılırdı. Şimdi ciğerlerimizi parçalayan Amerika’nın yüz üstü bıraktığında giderken Amerikalıları götüren uçağın her tarafında hani dost idiniz. Hani bizimle idiniz. Neden bizi ilk önce götürmüyorsunuz dercesine Amerikalılar uçağa bindiğinde binlerce uçağa binmek için çırpınırken  uçağa alınmadığında onlar yıkılırken ibretli hallerine insan dayanamıyor. 
  Emperyalist Amerika’nın sömürdüğü  zenginliklerini aldığı çaresiz bırakıp bir kenara attığı Afganlıların hali yürekleri yakarken Müslümanların şaşkınlığını, çaresizliği, sahipsizliğini anlatılırken tarihin yeniden yazıldığının bir belgesiydi. Dünya yeniden kurulurken dengelerin yeniden ele alınıp masanın etrafındakilerin değişip yeni yeni çözümlerle çarelerle bir örnektir. Mazlumların kurtarılışını beklediği adaletin çare olduğunu gelişmelerin çok çok önemli olduğunu görüyoruz. 

  Sürünen, sömürülen, çaresizlerin ve mazlumların Afganistan’da  ve diğer yerlerle birlikte , dost ve kardeş ülkelerinde el atması ile el uzatıp bunları ayağa kaldırılmasına , yeniden dirilmesine , insan yerine konulmasında bir vesile olması için gayretlerimizle, yardımlarımızla kurtuluşlarına bekledikleri günleri hızlandırabiliriz. 
 Emperyalistlerin sömürülerine, zulümlerine, insanların çığlıklarının kurtuluşunda yeni dünyada, yeni yapılanma da kimlerle olacağımız çık önemli. 

    Afganistan’daki Amerikalıları götürürken, bir ümit diye uçağa sarılıp kalkıştan sonra şehrin üzerine yere çakılması, insanların uçağın peşinden ne istediğini, ne olacağını bilmeden peşinden koşmaları. Çaresizliğin en güzel örneği yeni yönetimi çok büyük görevler bekliyor. İnşallah mazlumlara, çaresizlere sahipsizlere sahip çıkarlar. Emperyalistlerin zulümlerinin yaralarını sarmaya vesile olurlar.
    Adalet, huzur, barış ve geleceğin en önemli sorunları inşallah gelecek güzel olması için gayret ve dua ediyoruz. Birincisi kurtarıcı olarak geldiği ülkeyi sömürüp zenginliklerini aldıktan sonra, yoksul, çaresiz, sahipsiz ve yarının ne olacağını bilemeyen insanlar bırakması.
    Yıllarca kırsalda iktidarla, Amerika ile savaşan gruplar şehirlere, Kabile devlete el koydular. Tek bir grup olmadığını söyleyenlere göre bunlar aralarında anlaşacaklar bir ve beraber olacaklarını Amerikan’ın o bölgeye bıraktığı çözülmesi zor bir düğüm bırakıp terk etti.
    Devleti, hükümeti, orduyu, polisi bütün kurumları yıllarca ellerinde silahla cihat yapanlar kuracaklar. Yoksa geçen zaman içinde her türlü çalışmalarını yapmışlar da uygulamaya nasıl geçecekler.  İnsanların panik hali ve çaresizliği ne olacak diye bir bir sorunlar nasıl çözülecek, hazırlıkları yalnız mı, yoksa dost, kardeş ülkelerle bir olup yardımlaşacaklarını.
 İhtiyaçların acil karşılanması için kurulacak dükkânların, ihtiyaçların nereden nasıl alınıp halkı ulaşacak. Araziler verimli hale gelmeye kadar ihtiyaçlarla ilgili çalışmalar hazır mı? Mazisi ile dost ve kardeş olduğumuz Çanakkale’de can dost olan Afganistan beklenen soruları cevaplayıp, hazırlıkları uygulamaya koyup Adalet, huzur, barış için kollar sıvanmalıdır.
  Yıllarca Afrika’da dünyanın değişik yerlerinde kurtuluş bekleyen çare bekleyen mazlumlara bir model olma gayretleri var mı?

    Dost kardeş Türkiye’de bir an önce müesseslerini ve kurumlarını kurmasını. Ekonomi ile ilgili de neler yapılacağını da ortaya koyarken dost ülkelerle istişarelerini kesmeden ile gerekenlerin yapılması için top yekûn gayret edilmelidir. 
    İnşallah dünyada parça parça olmuş ama birlik, kardeşlik olsun, İslam’ın doğru anlaşılmasına ve yaşanmasına da faydaları olur diye dua ve temenni ediyoruz.
    
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR