Afyonkarahisar'da Adine pilavı pişirildi

Afyonkarahisar'da asırlık gelenek "Adine" pilavı yaşatılıyor. Çocukların kapıları dolaşarak topladığı malzemeler pilav olarak pişirildi, vatandaşlara dağıtıldı.

Afyonkarahisar'da nisan yağmurlarının başlamasına şükretmek için pişirilen Adine pilavı geleneğini yaşatmak amacıyla etkinlik düzenlendi.

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi'nin (AYTAM) öncülüğünde, kentin 100 yıllardır yaşatılan geleneği olan ve nisan yağmurlarından sonra şükretmek amacıyla yapılan Adine Pilavı geleneği yaşatılıyor.

AYTAM önünde gerçekleştirilen etkinlikte, mahalle çocukları 'Ey adine adine, şalgam, börek tadine… Bir kaşık yağdan bir kaşık tuzdan ver Allah'ım ver, gani gani yağmur' manisi söyleyerek kapı kapı dolaşarak pilavlık malzeme topladı.

Pilava malzeme verenlere dua eden çocuklar, kapıyı açmayan mahalleliler için ise 'Bir hasır, iki hasır vermeyenin vücudu kabarsın fasır fasır' manisini söyledi.

Toplanan malzemelerle daha sonra Adine Pilavı olarak pişirildi, etkinliğe katılanlara ve sokaktan geçenlere dağıtıldı.

Etkinlik hakkında bilgi veren Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi gönüllüsü Gülenay Yalçınkaya, adine pilavı geleneğinin Türklerin yüzyıllar öncesi bir geleneği olduğunu belirtti.

"Bu gelenek Türklerin Orta Asya'dan bu yana gelen bir uygulama" diyen Yalçınkaya, şöyle konuştu:

"Nisan ayında başlayan yağmurlara şükür veya geç gelen yağmura çağrı niteliğinde gerçekleştiriliyor. Yüzyıllardır süre gelen bu etkinliği devam ettirmek için AYTAM olarak program yapıyoruz. Çocukların maniler eşliğinde topladığı pilavlık bulgur, soğan ve salcalar karıştırılarak pişiriliyor. Sonrada hep birlikte yeniliyor."

AA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.