Albayrak Orta Vadeli Program açıkladı! 2021 yılında yüzde 6'ya çekeceğiz

Albayrak Orta Vadeli Program açıkladı! 2021 yılında yüzde 6'ya çekeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Orta Vadeli Program tanıtımında konuştu.

Berat Albayrak'ın açıklamalarından satır başları...

OVP'yi açıklarken ana hedefimiz yeni bir başarı hikayesi yazmak oldu. Bu amaçla bu programın ismine yeni ekonomi programı dedik.

Bir çok paydaşın katkı verdiği bir OVP oldu. Bugün bu resmen bakarken 2002-2013 Türkiye ekonomisi bir çok alanda önemli atılımlar gerçekleştirdi.

2013 Mayıs ayında Türkiye belkide Türkiye'nin en iyi rakamları mevcuttu. Ancak Mayıs ayının sonunda Gezi olayları ile başlayan süreç ve bölgemizde yaşananlardan topyekun Türkiye'yi ve ekonomimizi hedef aldı. Ekonomik araçların bir silah olarak kullanıldığı bir süreçten geçiyoruz. Tüm bu zorluklardan ülkemizi güçlenerek çıkarmak için bu güçlü programı hayata geçireceğiz. Ekonomimizin zayıf yanlarını da güçlü yanlarını da biliyoruz.

Ana hatları Dengelenme Disiplin ve dengelenme olarak kurguladığımız bu süreçle bu yıldan başlayan 2019 ve 2020 yılında ekonomimizde bir dengelenme yaşayacağımız süreç olacak.

Bütün bunların sonucundan kademeli bir  gayri safi yurt içi hasıla artışını göreceğiz. Büyüme ve sürdürülebilir sağlıklı bir çalışma göreceğiz. Programımızı 5 temel hedefler üzerine kurduk. Desteğe ve koordinasyona ihtiyacımız var. Yeniden yapılandırılmış finansal istikrar ve kalkınma hayata geçirilecek. Çok yakında kamu oyuna paylaşacağımız enflasyonla mücadeleyi hayata geçireceğiz. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar yakından izlenerek mücadele edeceğiz. Birçok aksiyonla enflasyonla mücadele ederek 2021 yılında yüzde 6'ya çekeceğiz. 

Enflasyon sonrası kamu maliyesi ile ilgileneceğiz. Sadece 2019'da ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış tüm projeler askıya alınacak. Kamu özel işbirliklerinin verimli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek. Kayıt dışıyı azaltmak için vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler yapacağız. İndirimleri kademeli olarak kaldıracağız. 2019'da 76 kamu kaynağı hayata geçirilecek. 

Büyümeyi sürdürülebilir sağlıklı bir çizgiye oturtacağız. Fiyat istikrarı için Merkez Bankası elindeki tüm araçları bağımsız bir şekilde kullanmaya devam edecek. 

Büyüme beklentisi 2018'de 3,8, 2019'da 2,3 2020'de 3,5
Enflasyon beklentisi 2018 20.8, 2019 yüzde 15.9, 2020 için yüzde 9.8, 2021 için ise yüzde 6.0. 

Cari açık/GSYH hedefleri 2018'de 4,7, 2019'da 3,3, 2020'de 2,7

İşsizlik hedefleri 2018'de 11,3, 2019'da 12,1, 2020'de 11,9. 2020'de 2 milyon yeni istihdam oluşturulacak.

Enflasyon sonrası kamu maliyesi ile ilgileneceğiz. Sadece 2019'da ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış tüm projeler askıya alınacak. Kamu özel işbirliklerinin verimli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek. Kayıt dışıyı azaltmak için vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler yapacağız. İndirimleri kademeli olarak kaldıracağız. 2019'da 76 kamu kaynağı hayata geçirilecek. 

Cari açıkta yeni uygulamalarımız devreye alınarak Temmuz-Ağustos'ta görmeye başladığımız süreç devam edecek. Mücadele vereceğimiz 2 temel alan daha var. Yatırımlarda önceliklerimizi vereceğimiz cari açık büyük bir anlam ifade ediyor.  Alınan tedbirlerle 2019'da 60 milyar TL tasarruf sağlanacak.

Kamu alacaklarına yönelik bir yapılandırma olmayacak.

Diğer önemli konumuz bankacılık ve reel sektör... Bugün yaşanan durumlar Türkiye'nin içinden geçtiği önemli adımları ortaya koyuyor. Son dönemdeki ekonomi firmalarımızın bir kısmı farklı alanlarda problemler yaşıyor. Bankalarda kapsamlı bir politika seti devreye girecek. Bankaların güncel mali yapılarını tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz. Bu aksiyonların yanında Türkiye Kalkınma Bankası'nın görev alanını geliştireceğiz. Türkiye Emlak Bankası'nı gayrimenkul sektörünün finansmanını yönlendirecek en iyi uygulamalar için süreç başladı. Yeniden yapılandırma kapsamında BDDK'nın Ağustos'ta aldığı kararı dün açıklanarak aktif bir şekilde devreye koyuldu. Bu adım da önemli. 

Veri alanındaki uygulama ve iyileştirmeler... Vergilerde istisna ve muafiyetler gözden geçirilecek. Taşınmaz değerleme sistemi ile gayrimenkul emlak vergi değerlerini adil bir şekilde yapacağız. Gayrimenkul eko sistemi doğru ekonomiye kazandırılırsa Türkiye ekonomisini nasıl güçlendireceğini göreceğiz. Süreçleri etkin yönetmek için Big Data yani büyük vergi veri merkezini kuruyoruz. Vergideki kayıt dışı alanları somut olarak belirleyecek. 

Sanayi üretiminde sektör odaklı programlar oluşturulacak. İlaç, petro kimya birçok sektör için somut projeler hayata geçirilecek. Bu projelerin hayata geçmesiyle birlikte uygun teşvik paketleri ve kamu desteği ile aktif olmaları sağlanacak. 

Uygulama ve takip... Bu kısım önemli... 2019-2021 için en büyük farklılıklardan bir tanesi bu mekanizmalarla geçmiş dönemlerden farklı olarak uygulanmayan eylemlerin takipçisi olacağız. Uygulama sözleri ve tarihlerinin takipçisi olacağız. Her bir Bakanlığımız uygulama takvimini bizlerle koordinasyon içinde hayata geçirecek. 3 aylık dönemlerde eylemler takip edilecek adımlar hep beraber atılacak. 

 Bu dengelenme, disiplin ve değişim adımlarını hep beraber atacağız. Hepimize hayırlı olsun diyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.