Allah’a yakınlaştıran davranışlar ile ifrat ve tefritten kaçınmanın yolları neler?

Allah’a yakınlaştıran davranışlar ile ifrat ve tefritten kaçınmanın yolları neler?

Kul Allah’a nasıl yakınlaşır? Hangi davranışlar kulu Allah’a yakınlaştırır? Kulu Allah’tan uzaklaştırın davranışlar nelerdir? Yaşam tarzında orta yol nasıl bulunur? İfrat ve tefritten kaçınmanın yolları nedir?

Allah’a yakınlaşma ve ifrat tefritten kaçınmanın yöntemini sizler için araştırdık…

İfrat ve tefritten kaçınmak, denge üzere bir hayat sürmek, Yüce Yaratıcıya yakın olmak, Allah’tan uzaklaştıran davranışlardan kaçınmak; İslam’ı tam ve doğru anlamakla mümkündür.

İslam’ı doğru anlamanın yegane yöntemi ise Kur’an-ı Kerim’i doğru anlamak ve Hz. Peygamber’i rehber edinmekle mümkündür. Kul ya Allah’a yakındır, ya da uzaktır. Üçüncü bir şık yoktur.

Peki Kul Allah’a nasıl yakınlaşır? Allah’a yakınlaştıran davranışlar nelerdir? Hangi davranışlar kulu Allah’a yakınlaştırır? Kulu Allah’tan uzaklaştırın davranışlar nelerdir? Yaşam tarzında orta yol nasıl bulunur? İfrat ve tefritten kaçınmanın yöntemi nedir?

İşte cevabı:

Allah’a yakın olmak isteyen kul, yaratıcının kendisine çizdiği çizginin dışına taşmamalıdır. Allah’ın kuluna çizdiği doğru çizgi ve sıratı müstakim üzere olan yolu, yüce kitabımız Kur’an’ı Kerim ile bizlere rehber olarak gönderilen Hz. Peygamber’in hayatında bulmak mümkündür. Kur’an-ı Kerim’e sımsıkı sarılan ve Hz. Peygamber’in rehberliğine müracaat eden kul doğru yolu bulacak; ifrat ve tefrite sapmayarak denge üzerine bir hayat kuracaktır. 

DENGE NASIL KURULUR?

İnsanoğlunu en iyi tanıyan onun yaratıcısıdır. Yüce Mevla insanoğlunun ihtiyaçlarını en ince ayrıntısına kadar bildiği için kılavuz ve rehber olarak onlara peygamberler ile kitaplar göndermiştir. Doğru yolu bulmak ve denge üzere bir hayat sürmek için bu iki kılavuz yeterlidir. Yukarda da zikredildiği gibi Cenab-ı Allah insanın bütün ihtiyaçlarını en ince ayrıntısına kadar bilmektedir. Eğer kul, haram olan şehvet ve hazların tamamını terk ederse; şiddetli ve büyük kederlere, kötülüklere ve eziyete tahammül ederse, hevadan, hevesten, nefsani iradeden ve dünyevi ya da uhrevi isteklerden sıyrılırsa Allah’a yakınlaşacaktır.

Özetle yaratılan, yaratıcısı ile arasına hiçbir şeyin girmemesine özen gösterip O’na teslim olursa doğru istikamet üzere olduğundan şüphe yoktur. Cehalet, zulüm, sabırsızlık, şehvet, nefis ve şeytana teslimiyet Yüce  Yaratıcı ile kulunun arasındaki en büyük engeldir. 

KILAVUZ ŞEYTAN OLUNCA…

Günahlardan uzaklaşarak kalbi temiz tutmak, haram kılınan şehvetten, hırstan, vesvese ile fesattan kaçınmak, belaya sabır göstermek olmazsa olmazlardandır. Kul Allah’ın emir ve yasaklarını bir kenara bırakır, nefsine, heva, heves ve şehvetine teslim olursa hiç şüphesiz kılavuzu da şeytan olacaktır. Çizgisi değişecek, yolunu şaşıracaktır. Allah ile arasına başka vasıtalar girecek; yaratıcısından uzaklaşacaktır. Zaten yaratıcısını iyi tanıyan araya hiçbir şekilde vasıta sokmayacaktır. Bu dünyayı kendisi için bir imtihan ve sürgün yeri olarak bilecek; en büyük arzusu vuslata ermek olacaktır. Ne cehennemden gereğinden fazla korkacak, ne de cenneti gereğinden fazla arzulayacaktır. Yegane gayesi Rabbine kavuşmak, O’na ulaşmak olacaktır. Allah’a teslimiyette, O’nun kitapları ve peygamberlerinin buyruklarına itaatte huzur vardır.        

ifff-sonson.jpg

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.