Altın Elbiseli Adam Başkent'te

Altın Elbiseli Adam Başkent'te

Kazakistan Milli Müzesinde muhafaza edilen ve tarihi milattan önce 5'inci yüzyıla dayanan "Altın Elbiseli Adam" ilk kez Başkent’te getirilerek Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde ziyaretçilere kapılarını açtı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı, Kazakistan Büyükelçiliği, TÜRKSOY, Kazakistan Millî Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi işbirliğinde, Kazakistan'ın en önemli buluntularından olan "Altın Elbiseli Adam" Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergilenmeye başladı. 12 Eylül’de kapılarını açan sergi 13 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek. Bunun yanı sıra Büyük Bozkır kültürüne ait 200’den fazla buluntu müzede sergilenecek.

BÜYÜK BOZKIRIN TARİHİ VE KÜLTÜRÜ

Kazakistan’ın zengin tarihi ve kültürel mirasını geniş kitlelere tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen program çerçevesinde Altın Elbiseli Adam Ankara’ya geldi. Kazakistan Millî Müzesi tarafından Ankara’da “Büyük Bozkırın Tarihi ve Kültürü” adlı sergi düzenleniyor. Kazakistan’ın “Altın Elbiseli Adam Dünya Müzelerinde” projesi düzenlenen sergi çerçevesinde, sanatseverlerin Büyük Bozkır’ın antik ve geleneksel sanat incileriyle yakından tanıştırmayı amaçlıyor. 

altin-elbiseli-adam,-anadolu-medeniyetler-muzesi,-kazak-tutankamon,.jpg

KAZAK TUTANKAMON OLARAK BİLİNİYOR

Serginin en önemli eseri, Almatı yakınlarındaki Esik Kurganı’ndan bulunan ve günümüzde Kazakistan Cumhuriyeti’nin devlet sembollerinde de yer alan “Altın Elbiseli Adam” oldu. Başlığından  çizmelerinin ucuna kadar altın kaplama ve altın eşyalarla süslü olması nedeniyle “Altın Elbiseli Adam” ismini alan bu buluntu, ayrıca “Kazak Tutankamon” olarak da bilinmektedir.

altin-elbiseli-adam,-anadolu-medeniyetler-muzesi,-kazak-tutankamon,,.jpg

İLK DEFA ANKARA’DA

“Altın Elbiseli Adam Dünya Müzelerinde” projesi kapsamında bu güne kadar Azerbaycan, Belarus, Rusya, Çin, Polonya, Güney Kore ve Özbekistan’da sergilendi.  Ankara’da ise ilk defa Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenecek olan eser 12 Ekim’e kadar ziyaretçilere açık olacak.

M.Ö. 5’İNCİ YÜZYILA AİT

Kazakistan’ın Almatı kenti yakınlarındaki Esik Nehri kenarında 1969'da Kazak arkeologları tarafından bulunan "Altın Elbiseli Adam", milattan önce 5’inci yüzyılda yaşayan Saka dönemi ustalarının altın kullanma tekniğine ışık tutuyor. Binlerce altın parçasıyla kaplı altın adamın elbisesi gömlek, çizme ve başlıktan oluşurken, mezarlıktan çıkan altın küpe ve yüzüklerin de ona ait olduğu tahmin ediliyor.

altin-elbiseli-adam,-anadolu-medeniyetler-muzesi,-kazak-tutankamon,,,.jpg

200’DEN FAZLA ESER SERGİLENİYOR

Bilim insanları tarafından "Kazakistanlı Tutankamon" ismi verilen altın adamın, 18 yaşındaki bir Saka askeri olduğu düşünülüyor. İskit (Saka) kültürüne ait ve Türk halklarının tarihine yeni bir bakış getiren bu önemli eserle birlikte Büyük Bozkır kültürüne ve burada yaşayan medeniyetlere ait 200’den fazla buluntu sergileniyor.

Emrah Özcan/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.