ANKAMOB'dan alım ve satımdaki KDV oranına tepki

ANKAMOB'dan alım ve satımdaki KDV oranına tepki

ANKAMOB Başkanı Hüseyin Taklacı, mobilya hammaddesine yüzde 18 KDV ödenmesine rağmen aynı malzemelerden yapılan ürünün yüzde 8’den faturalandırıldığını açıklayarak, “KDV oranı alım ve satımda aynı olmalı” dedi. 

Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası (ANKAMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı, sektörde yaşanan sıkıntılara ilişkin gazetemize konuştu. 

Başkan Taklacı, mobilya malzemesini yüzde 18 KDV’den alırken, mobilya satışını yüzde 8 KDV’den yaptıklarını belirterek, “MDF, kumaş, mobilya boyama hizmeti, sünger, boya malzemesi, mobilya aksesuar ve işçilikte KDV yüzde 18 iken mobilyanın bitmiş hali kullanıcıya yüzde 8 olarak yansıtılması isteniyor. Ama işletmelerimiz, zanaatkârlarımız bir ürünü ortaya çıkartmak için tüm hammaddeye yüzde 18 KDV ödüyor. Burada yapılan haksız indirimin yükü küçük esnafa yüklenmiştir. Alım ve satımda oranın aynı olması gerekiyor” dedi.  

ankamobdan-alim-ve-satimdaki-kdv-oranina-tepki,.jpg

KÜÇÜK ESNAFA DESTEK ŞART

Bu durumun özellikle el işçiliği üretimi yapan küçük esnafı zor durumda bıraktığını belirten Başkan Taklacı,  “Bu düzenlemeleri bu işin tozunu, toprağını yutmuş esnaf ve sanatkârlarla beraber çıkartmaya ihtiyacımız var. Satıcı ile çıkan kanun ölü doğar mobilya sektöründe. Fabrikasyon ürün binlerce üretildiği için KDV yüzde 8 ila yüzde 18 olabilir; ama el sanatlarında KDV ve stopajın yüzde 0’a çekilmeye ihtiyacı var. Zaman içerisinde tarihi dokuları el işçiliği ile onaracak usta bulamayacak hale geleceğiz. Bununla ilgili detaylı düzenlemelere ihtiyaç duyulmakta” dedi.

“ADALETSİZLİK” İDDİASI 

Mobilya sektöründe el işçiliği ile fabrikasyon ürünleri aynı kategoride değerlendirip üreticilerden aynı oranda KDV alınmasını “adaletsizlik” olarak yorumlayan Başkan Taklacı, “El işçiliği ile yapılacak 20 takım ürünü ustalarımız 2 ya da 3 ayda üretmekte iken fabrikasyon ürünlerden günde binlerce yapılıyor. El işçiliği, fabrikasyon ürünlerle rekabet etme zorunda bırakılıyor. İkisinin de aynı oranda KDV ödemesi isteniyor. El işçiliği mobilya ile fabrikasyon ürünlerin ayrı ayrı kategoride sınıflandırılması gerektiğine istiyoruz. El işçiliği mobilya yapan esnafı, fabrikasyon ürün yapanlarla kıyaslar, onlara KDV ve stopajı koyarsanız esnaf bunun altından kalkamaz ki öyle de oluyor. Mobilya sektörüne destek çıkmaya ihtiyaç var” diye konuştu. 

ELİNE ÇANTAYI ALAN USTA OLUYOR…

Başkan Taklacı, ilgili bakanlıkların projeler konusunda şahıs firmalarına destek vermediğini; ancak dernek yapılarına ve Ticaret Odasına kayıtlı kişilere destek olunmasını eleştirerek, “Düzenlemeye ihtiyaç var” çağrısı yaptı.  İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili de düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Taklacı, “Ülkemizde iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 4 civarında. Gelişmiş ülkelerde yüzde 1.5 seviyesinde. Türkiye’de eline çantayı alan çıkmış durumda. İlgili yasasını daha düzenli hale getirmeye ihtiyacı var” diye konuştu. 

ÇIRAK BULUNMUYOR 

Mobilya sektöründe çırak sıkıntısının yaşandığını da anlatan Taklacı, “Alttan eleman yetiştirmek için meslek liseleri ile ortak çalışma yapılmalı” dedi. 

LAKECİLERE YIPRANMA PAYI VERİLMELİ

Lakecilerin yani boyacıların çok tehlikeli sınıfta değerlendirilmesine rağmen bunlara yıpranma payı verilmemesini de eleştirerek, “Boyacı esnafımıza yıpranma payı verilmesi gerekiyor. Bununla ilgili de düzenlemeye ihtiyaç var” şeklinde konuştu. 

PETROKİMYA TESİSİ KURULMALI

Mobilya yapımında kullanılan kauçuk malzemesinin üretimi için Türkiye’de petrokimya tesisinin kurulması çağrısında bulunan Taklacı, “Kauçuk malzemesiyle ilgili geçmişte sıkıntımız oldu. Onun için petrokimya tesisi kurmaya ihtiyacımız var. Bir an önce Türkiye’de kurulması gerekiyor” sözlerini aktardı.  

OSMAN AKDOĞAN/ İLKSAYFA-

Gazeteilksayfa.com
  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.