Ankara Ayaş dutunun faydaları saymakla bitmiyor

Ankara Ayaş dutunun faydaları saymakla bitmiyor

Başkent Ankara'da Ayaş dutu ve duttan yapılan pestil ve pekmezin faydaları saymakla bitmiyor. Peki Ankara’da dut fidanı nerede? Dut fidanı ne zaman dikilir? Dut ağacının bakımı nasıl yapılır?

Başkent Ankara'da Ayaş Dut’unun ününü duymayan yoktur.

Şifalı suları, kaplıca ve içmeceleriyle ününü tüm Türkiye’ye duyuran Ayaş, Dut üretiminde de Türkiye’nin en önde gelen merkezlerinden birisidir.

Besin değeri ve lezzetiyle yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden olan Dut, Ayaş’ta bol miktarda üretiliyor.

Mevsimsel olarak tüketilen Ayaş dutu, Türkiye’nin dört bir yanına pazarlanırken, ayrıca kışa hazırlık olarak kurutuluyor, pestili ve pekmezi yapılıyor.

Ayaş dutunun faydaları

Aynı zamanda şifa kaynağı olan ve pek çok sindirim bozukluğuna fayda sağladığı bilinen dut kurusu ve pekmezi kışın da bol miktarda tüketiliyor.

Dut pekmezi kahvaltıların vaz geçilmez lezzeti olurken, dut kurusu da kuruyemiş ve çerez sofralarının en revaçta ürünü olarak yerini alıyor.

Beyaz ağırlıklı olmak üzere Ayaş’ta siyah dut da üretiliyor. Siyah dutun ise ağız yaraları için bire bir etkili olduğu biliniyor.  Ayaş dutu için Ayaşlılar her yıl geleneksel olarak Haziran ayının son haftasında festival düzenliyor. Yoğun katılım olan festivale her geçen yıl ilgi artarak devam ediyor.

Ayaş dutu son yıllarda Ankara’nın her tarafına yayılıyor. Yetiştirmesi son derece kolay olan ve pek fazla bakım istemeyen dut fidanını Ankara’daki fidancıların hemen hemen tümünde bulmak mümkün. Ayaş dutunun fidan olarak dikim tarihi ise mart ve nisan ayları…

Aşılı Ayaş fidanları fiyatı, büyüklük ve tüplü olup olmamasına göre değişirken;  20 ila 40 lira arasında dut fidanı satın alınabiliyor.

Ankara’daki hobi bahçelerinde boy gösteren Ayaş dutu, fidan olarak dikildikten birkaç yıl sonra ürün vermeye başlıyor. Dut ağacı suyu seven bitkilerden birisi.

Haftada bir ya da 15 günde bir su vermek yeterli. Dut ağacı her hangi bir ilaca veya gübreye de ihtiyaç duymuyor. İhtiyaca göre yılda veya iki yılda bir budama yapmak gerekirken, tamamen organik olarak topraktan beslenmesi yeterli oluyor.
 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.