Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin şirketleri

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin şirketleri

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediye iştirakindeki 15 şirketten bazılarının tasfiye edileceğini açıklaması üzerine, hangi şirketlerin kapatılacağı kamuoyu tarafından merak edilmeye başlandı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediye iştirakindeki 15 şirketten bazılarının tasfiye edileceğini açıklaması üzerine, hangi şirketlerin kapatılacağı kamuoyu tarafından merak edilmeye başlandı. 

BÜYÜKŞEHİR İŞTİRAKİNDEKİ ŞİRKETLER

Büyükşehir Belediyesi iştirakinde olan şirketler şöyle:

ANFA, ANFA Güvenlik, Anket A.Ş., Belka A.Ş., BELKO, BELPLAS, BELPA, BELTEMA, BELTAŞ, TOBAŞ, BUĞSAŞ, Ankara Halk Ekmek, Metropol İmar, PORTAŞ, Seğmen Su.

Hangi şirketlerin kapatılmasının düşünüldüğü ise henüz bilinmiyor. 

brs_5236.jpg

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Büyükşehir iştiraki şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdiğini ve yönetim kurulları değiştikten sonra söz konusu belirlenen şirketlerin tasfiye edileceğini açıklamasının ardından gözler o şirketlere çevrildi. Büyükşehir Belediyesi iştiraki toplam 15 şirket bulunuyor. Büyükşehir tarafından geçmiş yıllarda değişik sektörlerde halkın ihtiyacını daha iyi şekilde karşılamak için kurulan şirketlerde Büyükşehir Genel Sekreteri ile belediye ve bağlı kuruluşlarında yöneticilik sıfatını haiz personel bu şirketlerin yönetim ve denetim kurullarında görev alabiliyor. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre kurulan bu şirketler, çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. Muhabirimizin derlediği bilgilere göre Büyükşehir Belediyesi iştiraki toplam 15 şirket şu görevleri yürütüyor: 

*ANFA, Fuar ve kongre hizmetleri, inşaat çalışmaları, Çevre düzenleme ve peyzaj hizmetleri, park güvenliği gibi alanlarda faaliyet göstermektedir.

*ANFA Güvenlik, özel güvenlik hizmeti sunmaya 1992 yılında başlayan 5188 sayılı yasa gereklerine göre 2005 yılında şirketleşme süreci sonrasında uzman yönetim kadrosu ve güvenlik görevlileri ile can ve mal güvenliğini korumaya yönelik güvenlik hizmeti sunmasının yanı sıra kurduğu eğitim kurumuyla özel güvenlik sektöründe rol almak isteyen binlerce insanı sertifikalandıran tek kamu şirketidir.

*Anket A.Ş., Ankara’nın kültürel, coğrafi ve sanatsal güzelliklerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak için kültürel organizasyonlar yayımcılık faaliyetleri, ulusal ve uluslar arası panel, sempozyum, festivaller, restorasyon çalışmalarına kadar uzanan geniş bir yelpazede organizasyonlar gerçekleştirir. 

*Belka A.Ş., Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı birimlerde, ihale yoluyla alınan hizmet işleri kapsamında personel, iş makinesi, kamyon, araç ve ekipman temini yapılmak suretiyle iş yapılmaktadır. Ankara’daki yol, asfalt, hafriyat, altyapı çalışmalarında kanal, ızgara, yağmur suyu hatlarının bakımı, onarımı ve benzeri işlerde çalışmalarına devam etmektedir. 

*BELKO, Ankara halkının kömür temini, dağıtımı ve satış işini vatandaşın  kaliteli kömürü makul  fiyatlarla  alabilmesi için; satış kârlılığına bakmaksızın  yerine getirmeye çalışır. Aynı zamanda şirket ‘BelkoAir’ adı altında 2013 yılından beri  şehre hava yolu ile gelen yolcuları  havaalanından şehir merkezi ve şehirlerarası otobüs terminaline (AŞTİ) , aksi istikamette ise; hava alanına gitmek isteyen yolcularına taşımaktadır. 

*BELPLAS, Ankara Büyükşehir İştiraklerinden Belplas Ankara Termoplastik ve Bakım Onarım Hizmetleri A.Ş. Belediyeler, karayolları, hava meydanları, yol müteahhitleri, kamu kuruluşları ve diğer kuruluşların yol çizgi boyası gereksinimlerini karşılamaktadır. 

*BELPA, engelliler ve rehabilitasyon hizmet merkezi, yaşlılara hizmet merkezi, cami temizlik hizmetleri, taziye hizmetleri, ambulans, cenaze, Sincan Evcil Hayvanlar Parkı, Gölbaşı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, Ankara Büyükşehir Belediyesine Bağlı Birimlerin Temizlik Hizmetleri, Sincan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi, Düğün ve Sünnet Organizasyonları gibi hizmetlerde bulunur. 

*BELTEMA, Turizm eğlence makine işlerinde faaliyet göstermektedir.

*BELTAŞ (Belediye Trafik Hizmetleri Makine Otomotiv İnşaat Mühendislik Doğalgaz İç Dış Ticaret ve Sanayi A.Ş.) Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BELTAŞ A.Ş. Trafik İşaretleme-Yönlendirme çalışmalarını ve resmi markası ANPARK ile otopark işletmeciliği sektöründe faaliyet göstermektedir.

*TOBAŞ (Toplu Konut-Büyükşehir Belediyesi İnşaat Emlak Mimarlık ve Proje A.Ş)

*BUĞSAŞ, AŞTİ, EGO, Ankara metrosu, Ankaray, Teleferik gibi faaliyetlerde bulunur. 

*Ankara Halk Ekmek, 1994 yılında günde 220 bin ekmek üretimi yapan Halk Ekmek Fabrikası, günümüzde günde 1.000.000 ekmek üreten modern bir yapıya kavuşturulmuştur. 

*Metropol İmar, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gösterilecek, alternatif yerleşim alanlarında ,Toplu Konut alanları, lüks konut alanları, rekreasyon alanları, yol köprü ve kavşak düzenlemeleri, yaya üstgeçitleri, her türlü sosyal kültürel ve spor alanları, göl çevresi ve dip temizleme çalışmalarında;  Müşavirlik, kontrollük, planlama, proje ve taahhüt işlerini yapmaktadır. Her türlü sosyal ve kültürel etkinlikler çerçevesinde; tanıtım, temizlik, spor organizasyonlarını yapmaktadır.

*PORTAŞ, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kuruluşu olan şirket toplu konut projelerini yürütmektedir. Toplu konut yapımında birinci ve en önemli basamak arsa teminidir

*Seğmen Su, ambalajlı su işini yürütmektedir. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.