Ankara dolmuşta birinci sırada, otobüste üçüncü sırada

Ankara dolmuşta birinci sırada, otobüste üçüncü sırada

Ankara, minibüs ücret tarifesi bakımından en pahalı il. Türkiye genelinde belediye otobüsleri için de en yüksek ücrettin ödendiği 3. il olan Ankara, halk otobüsü ücreti bakımından ise 2. sırada yer aldı.

6 Eylül'de dolmuş hatlarına gelen zamla birlikte Ankara, minibüs ücret tarifesi bakımından en pahalı il oldu. Kısa mesafe ücreti 2 lira 75 kuruştan 3 liraya, uzun mesafe ücreti 3 liradan 3 lira 50 kuruşa yükselen Ankara'yı; kısa mesafe ücreti 2 lira 75 kuruş, en uzun mesafe ücreti ise 3 lira 25 kuruş olan İzmir takip etti.

Türkiye genelinde nüfusu 1 milyonun üstündeki 25 il arasında, belediye otobüsleri için en yüksek ücretin ödendiği il, 3 lirayla İzmir ve Samsun oldu. İzmir'i; 2 lira 75 kuruşla Kocaeli ve Tekirdağ, 2 lira 60 kuruş ile İstanbul, 2 lira 50 kuruş ile Ankara, Eskişehir, Kahramanmaraş ve Kayseri izledi. Özel halk otobüsü ücretleri incelendiğinde ise; en pahalı iller yine İzmir ve Samsun olurken, Ankara, Kocaeli ve Tekirdağ 2 lira 75 kuruşla ikinci sırada yer aldı. Bu illeri; 2 lira 60 kuruş ile İstanbul izledi. 

EN PAHALI DOLMUŞ ANKARA'DA

6 Eylül'de 25 kuruş zamlanarak 3 TL'ye çıkan dolmuş ücreti il Ankara, minibüs ücret tarifesi bakımından en pahalı il oldu. Kısa mesafe ücreti 2 lira 75 kuruştan 3 liraya, uzun mesafe ücreti 3 liradan 3 lira 50 kuruşa yükselen Ankara'yı; kısa mesafe ücreti 2 lira 50 kuruştan 2 lira 75 kuruşa En uzun mesafe ücreti ise 3 liradan 3 lira 25 kuruşa çıkan İzmir takip etti. İzmir'de öğrenci tarifesi de 1 lira 50 kuruş olarak belirlendi.

İSTANBUL'DA MESAFE ÜCRETİ

İstanbul'da ise, minibüs ücretleri mesafe üzerinden ücretlendiriliyor. 
Buna göre İstanbul'da; 0-2 km: 2 lira, 2-4 km: 2 lira 15 kuruş, 4-7 km: 2 lira 30 kuruş, 7-11 km: 2 lira 40 kuruş, 11-15 km: 2 lira 65 kuruş, 15-20 km: 2 lira 95 kuruş, 20 km üzeri 2 lira 95 kuruş + Her km için ilave 10 kuruş, İlk, orta ve lise öğrencisi üniformalı veya üniformasız: 1 lira 25 kuruş.

EN PAHALI OTOBÜS İZMİR VE SAMSUN'DA

Başkent, belediye otobüsler için en yüksek ücretin ödendiği 3'üncü il iken; halk otobüsü ücreti bakımından 2'inci sırada yer aldı. Ankara'da belediye otobüslerinde tek kişilik biniş 2 lira 50 kuruş; özel halk otobüslerinde ise 2 lira 75 kuruş.
3 TL ile İzmir ve Samsun, Türkiye genelinde belediye otobüsü ücret tarifesinin en yüksek iller. Ücret tarifesinde İzmir ve Samsun'u; 2 lira 75 kuruşla Kocaeli ve Tekirdağ, 2 lira 60 kuruş ile İstanbul, 2 lira 50 kuruşla Ankara, Eskişehir, Kahramanmaraş ve Kocaeli izledi. Özel halk otobüsü ücretleri incelendiğinde ise; en pahalı iller yine 3 lira ile İzmir ve Samsun olurken, Ankara, Tekirdağ, Kahramanmaraş ve Kocaeli 2 lira 75 kuruşla ikinci sırada yer aldı. Bu illeri; 2 lira 60 kuruş ile İstanbul izledi.

SAMSUN'DA HALK OTOBÜSÜNDE MESAFE TARİFESİ VAR

Samsun'da il merkezi özel halk otobüslerinin ücret tarifesi ile şöyle, uzun mesafe hatlar tam: 3 lira, indirimli: 2 lira75 kuruş, öğrenci: 2 lira, kısa mesafe hatlar tam: 2 lira, indirimli: 1 lira 90 kuruş, öğrenci: 1 lira 75 kuruş.

BİR AYDA EGO'YA 100 TL; 

Ankara'da EGO otobüsleri için tek kişilik biniş 2 lira 50 kuruş; indirimli ve öğrenci ücreti 1 lira 75 kuruş, tek seferlik aktarma ise 1 lira. Bir ayda iş günleri taban alındığında, işe gitmek için EGO otobüslerini kullanan Ankaralılar, tek sefer gidiş-geliş yaparlarsa 100 TL, aktarmalı geliş-gidiş yaparlarsa 140 TL ödüyorlar. 

İNDİRİMLİ AKTARMA SADECE EGO'DA

İstanbul ve İzmir'deki belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, metro ve metrobüslerde geçerli olan indirimli aktarma uygulaması Ankara'da sadece EGO otobüsleri ile EGO'ya bağlı hafif raylı sistemlerde geçerli. 
Ankara'da EGO otobüslerinde uygulanan ücret tarifesi, EGO'ya bağlı hafif raylı sistemlerinde aynı şekilde uygulanıyor. Başkent'te aktarma 20 iş günü taban alındığında tek sefer geliş-gidiş için 40 kez, aktarmalı geliş-gidiş için de 80 kez belediye otobüslerinin ya da EGO'ya bağlı hafif raylı sistemlerin kullanılması anlamına geliyor.

HALK OTOBÜSÜNE AYDA 110 TL

Ankara'da özel halk otobüsleri için tek kişilik biniş 2 lira 75 kuruş; indirimli ve öğrenci ücreti 1 lira 75 kuruş. Bir ayda iş günleri taban alındığında, işe gitmek için özel halk otobüslerini kullanan Başkentliler, tek sefer gidiş-geliş yaparlarsa bir ayda 110 TL ödüyorlar.

DOLMUŞA 120 TL

6 Eylül'de dolmuş hatlarına gelen zamla birlikte en pahalı minibüs ücret tarifesinin uygulandığı il olan Ankara'da kısa mesafe ücreti 3 lira, uzun mesafe ücreti 3 lira 50 kuruş. Ankara'da; 20 iş günü boyunca dolmuş kullanan bir vatandaş kısa mesafe ücreti için bir ayda 120 TL, en uzun mesafe üzerinden yolculuk yapan vatandaşlar ise, bütçelerinden 140 TL ayırmak zorunda.

sssss.jpg

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.