Ankara halen AVM şampiyonu

Ankara halen AVM şampiyonu

Ankara AVM sayısında kişi başına düşen 3,4 metrekare ile şampiyon oldu.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2018'de Ankara'da AVM'lerde ticari kiralanabilir alanının 1,6 milyon metrekare olacağını ifade ederek, ''Kiralanabilir alan nüfusa oranlandığında Ankara şampiyonluğunu hala koruyor. '' dedi.

Palandöken, 2018'de İstanbul'daki AVM'lerde ticari kiralanabilir alanının 5,3 milyon metrekare, Ankara'da ise 1,6 milyon metrekareye kadar çıkacağını söyledi.  Palandöken, kiralanabilir alan nüfusa oranlandığında Ankara şampiyonluğunu hala koruduğunu belirterek, Ankara'da kişi başına 3,4 metrekare, İstanbul'da ise 2,8 metrekarelik bir alan düştüğünü söyledi. 

Palandöken, kontrolsüz şekilde hızla çoğalan AVM'lerin hem esnafa hem çevreye hem de birbirine zarar verdiği belirterek, ''Bu gidişata artık dur denilmeli" dedi. Palandöken, inşaat halinde olup yapılması planlanan AVM'lerle birlikte, İstanbul'daki AVM'lerde ticari kiralanabilir alan 5,3 milyon metrekareye; Ankara'da ise 1,6 milyon metrekareye çıkağını kaydetti.

''AVM'LER MİLLİ SERVETE ZARAR VERİYORLAR''

TESK Başkanı Palandöken, ''Kiralanabilir alan nüfusa oranlandığında Ankara şampiyonluğunu hala koruyor. Öyle ki Ankara'da kişi başına 3,4 metrekare, İstanbul'da ise 2,8 metrekarelik bir alan düşüyor'' dedi. AVM'lerin sehir merkezlerinin görsel kirlilik oluşturduklarını ve kapladıkları alan bakımından büyük yer işgal ettiğini belirten Palandöken, ''Bu da nüfusa oranlandığında ilgi görmeyen, satışları düşük olan AVM'ler kapandıklarında ise milli servete zarar veriyorlar. Hiç açılışı yapılmadan kapanan AVM'ler dahi var." diye konuştu.

"ESNAF MAĞDUR OLUYOR"

AVM'lerin tıpkı zincir marketler gibi çevresindeki esnafa zarar verdiğine değinen Palandöken, açıklamalarına şöyle devam etti:

"AVM'ler de zincir marketler gibi kontrolsüz şekilde artıyor. Çok sayıda yapılması yerine doğru konumlara yapılması verimlilik açısından da olması gerekendir. Fakat bunun aksine ihtiyaç dışında sayıları artıyor. Şehir içlerinde, yan yana, sık şekilde yapılan AVM'ler akşam geç saatlere kadar ve hafta sonları da açık oldukları için çevresindeki esnafı bitiriyor. Bununla birlikte birbirlerinin kârlılıklarını da düşürüyor. Esnafın sayısı 28 bini geçen zincir marketlerle uğraştığı yetmiyor gibi AVM'lerin de sayısı hızla artıyor. Bunun için cadde mağazacılığı yeniden canlandırılmalı. Esnafın ayakta kalmasını desteklemek ekonominin de hareketlenmesi demektir. AVM'ler artık şehir dışına ihtiyaç varsa yapılmalı. Aksi halde yeni AVM yapımına izin verilmemelidir."

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.