Ankara mabetsiz şehir mi? Tarihi Ankara camilerinde ahşap ve taş süslemeleri

Ankara mabetsiz şehir mi? Tarihi Ankara camilerinde ahşap ve taş süslemeleri

“Ankara başkent olduktan sonra cami ve ibadethane yönünden ihmal edildi” iddiası doğru mu? Ankara mabetsiz şehir mi? Peki Aslanhane, Hacı Bayram gibi tarihi Ankara camilerinde dikkat çeken ahşap ve taş süslemeleri neyi gösteriyor?

Ankara şüphesiz Türkiye’nin en önemli illerinden birisi. Çünkü ülkemizin başkenti ve nüfus yoğunluğu bakımından İstanbul’un ardından ikinci büyük şehrimiz.

Tabii Ankara sadece bu iki sebepten ötürü önemli değil. Ankara başkent olmazdan evvel de tarihte çok önemli bir yere ve konuma sahip idi.

Anadolu’nun kapısı Türklere açıldıktan kısa bir süre sonra Ankara her açıdan kritik öneme sahip bir sancak merkezi oldu. Hatta yine tarihte önemli konuma sahip olan Kırşehir, Kayseri gibi pek çok il konumundaki şehirlerimiz bile Ankara’ya bağlı idi.

Ankara mabetsiz şehir mi? Peki Aslanhane, Hacı Bayram gibi tarihi Ankara camilerinde dikkat çeken ahşap ve taş süslemeleri neyi gösteriyor?

Su noktada Ankara’nın durumu ibadethaneler ve camiler açısından nasıldı sorusuna cevap aramalıyız önce. Mesela, Ankara camilerinde taş işlemeciliği mi ön planda yoksa ahşap süslemeciliği mi?

Bu soruya cevap verebilmek için eski Ankara’yı yani Hamamönü, Hamamarkası, Ankara Kalesi, Hacıbayram Camii civarı ve bugün Solfasol olarak adlandırılan ama gerçek adı Zülfadıl olan Hacıbayaram-ı Veli’nin doğduğu mahalledeki camileri gezmek gerekiyor.

Ayrıntılı biçimde gezip araştırdığınız zaman eski Ankara’da cami yoğunluğunun, Anadolu’daki cami yoğunluğunun bir hayli üzerinde olduğu dikkatinizi çekiyor.

Eski Ankara denilen bölgelerde adım başı irili ufaklı cami inşa edilmiş desek abartı sayılmaz. “Ankara başkent olduktan sonra cami ve ibadethane yönünden ihmal edildi” iddiası da önyargı ve ideolojik saplantıdan öteye geçemez.

Zira Cumhuriyet Tarihi’nde de Ankara’ya pek çok önemli camii inşa edilmiş vaziyette. Bunlara örnek olarak Kocatepe, Maltepe gibi camiler gösterilebilir.

Gelelim Ankara camilerindeki süsleme işine…

Tarihi Ankara camilerindeki işçiliklerde özellikle ahşap süslemesi dikkatinizi çekiyor. Ağırlıklı olarak camilerde ahşap süslemesi kullanılmış denilebilir. Fakat hem ahşap hem de taş işlemeciliği birlikte kullanılan çok önemli camiler de var.

Buna en iyi örnek ise tarihi Aslanhane camii. Ahşap süsleme ve taş işçiliğiyle adeta insanı büyüleyen Aslanhane camii sadece Ankara’nın değil belki de Anadolu’nun en önemli mabetlerinden bir tanesi. Aslanhane camiinin sadece minber ve mihrabında kullanılan süsleme, eşsiz sanat değerlerine sahip. Hacıbayram camisini ise zaten bilmeyen yok.

Manevi yönüyle ön plana çıkan Hacıbayram camisinde de ahşap süslemesi dikkatinizi çekiyor.

Aşağıda gördüğünüz resimler Hacıbayram’daki ahşap süslemeciliğine sadece birkaç örnek teşkil ediyor.

cami-3.jpg

Anadolu’nun manevi önderlerinden Hacıbayram-ı Veli’nin türbesinin de bulunduğu Hacıbayram caminin Minberi de ahşap işlemeciliği ile ön plana çıkıyor. Mihrap da ise taş işleme dikkatlerden kaçmıyor.

Yani Ankara camilerinde ahşap süslemeciliği vaz geçilmez bir sanat enstantanesi… 

cami-4-001.jpg

cam-22.jpg

cam-11.jpg

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.