Ankara'da halı müzayedesi düzenlendi

Ankara'da halı müzayedesi düzenlendi

Başkent, Aydın Halı Pazarı tarafından düzenlenen halı müzayedesine ev sahipliği yaptı. Ankara'daki halı müzayedesi yoğun ilgi görürken, 81 ilden gelen ürünlerin fiyatları 100 TL ila 24 bin TL arasında alıcı buldu.

Başkent, Aydın Halı Pazarı tarafından düzenlenen halı müzayedesine ev sahipliği yaptı.

Anadolu’nun 81 ilinden getirilen el dokuması antik halılar, dokumacılık kültürünün zenginliğini gözler önüne serdi.

Başkent, Anadolu’nun dokumacılık kültürünü gözler önüne seren halı müzayedesine ev sahipliği yaptı.

Aydın Halı Pazarı tarafından gerçekleştirilen müzayede, Anadolu’nun 81 ilinden getirilen el dokuması antik halılar görücüye çıktı.

Yün, ipek dokuma halıların fiyatları 100 lira ile 24 bin lira arasında değişirken müzayedeye yabancı uyruklu vatandaşların yoğun katılımı ise gözlerden kaçmadı.

Organizasyona ev sahipliği yapan halı ekspertizi Mehmet Aydın, “Dokumacılık kültürümüzü gözler önüne serdik” diyerek, halıların fabrikasyon halılardan dahi ucuza alıcı bulduğuna vurgu yaptı.

dsc_0108.jpg153 EL YAPIMI ANTİKA HALI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Başkent, Aydın Halı Pazarı tarafından düzenlenen halı müzayedesine ev sahipliği yaptı.

Başkentlilerin büyük ilgi gösterdiği müzayedeye yabancı uyruklu vatandaşlarda yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye’nin 81 ilinden getirilen el emeği göz nuru 153 el yapımı antika halı görücüye çıkarken, müzayede aynı zamanda İran, Afganistan, Pakistan, Buhara ve Türkmen halıları da yer aldı.

100 LİRAYA DA VAR, 24 BİN LİRAYA DA

Halı müzayedesi dokuma kültürü sevenleri bir araya getirirken hem antika hem de sanat değeri bulunan halılar, Anadolu’nun dokuma kültürünü gözler önüne serdi.

Aralarında halı, kilim, yolluk, seccade, perde halı, yastık halının bulunduğu 153 eser 100 ila 2 bin 500 lira arasında alıcı buldu.

Müzayedenin en pahalı halısı olan 90 yıllık eski dokuma Topkapı modeli Hereke halısı 24 bin liradan açık artırmaya girdi.

Halıya alıcı çıkmazken, halının Anadolu dokuma kültürünü birebir yansıtması ise gözlerden kaçmadı.

e1709857-76a1-4626-9a4c-0c5b2c8a1951.jpg“DOKUMACILIK KÜLTÜRÜMÜZÜ GÖZLER ÖNÜNE SERDİK”

Müzayedeye ev sahipliği yapan Aydın Halıcılık sahibi Mehmet Aydın, Anadolu dokumacılık kültürünü gözler önüne serdiklerini belirterek, müzayedeye ilginin yoğunluğuna dikkat çekti.

Aydın, “Burada Başkent’te sadece bizim düzenlediğimiz halı müzayedesinden birini tekrar gerçekleştirdik. Anadolu dokumacılık kültürünü gözler önüne serdik. İlgi ve katılım çok yoğundu” dedi.

dsc_0078-001.jpgFABRİKASYON HALIDAN DAHA UCUZ

Anadolu’nun 81 ilinden değerli el dokuması halıları toplayıp, tamire muhtaç olanları tamir ettikten sonra müzayede yoluyla satışa sunduğunu söyleyen Aydın, “Bu halılar çok değerli. Hepsi el dokuması ve birçoğunda kök boya kullanılmış. Yün olan halılarımız var, ipek dokuma halılılarımız ve ipek-yün halılarımız var. 100 liradan başlayan fiyatlarımız var. 40 yıllık el dokuması kilimlerin fiyatları dahi 100 liradan başlıyor. 700 liraya 5 metre karelik yün el dokuma halımız var. Bugün fabrikasyon bir halı bile bu fiyatların 10 katı durumunda. Ayrıca müzayede satışa sunulan bütün eserler 2863 sayılı Kültür Varlıkları Kanunu’na göre Ankara etnografya müzesi uzmanlarınca kontrol edildi” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.