Ankara'da her köşe başı tütüncü dükkanı oldu

Ankara'da her köşe başı tütüncü dükkanı oldu

Sigara fiyatlarının 18 liralara çıkmasıyla tütüncüler tiryakilerin ilgi odağı haline geldi. Başkent’in her mahallesinde yeni bir tütüncü dükkânı açılıyor. Peki denetimleri iyi yapılıyor mu? 

Bu ayın başında sigara paket başına ortalama 3 lira zam gelmişti. Gelen zamlarla birlikte bazı sigaraların paketi 18,5 liralara kadar yükseldi. Artan bu fiyatlar karşısında ise tiryakilerin ilgisi artık tütüncülere yöneldi. Sigaranın paketini 4-5 liralara satan bu tütüncülerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Başkent’in hemen hemen her mahallesinde birbiri ardına açılan bu tütüncüler açıktan kiloyla tütün ya da hazır paketlenmiş sigaralar satıyor. Neredeyse bütün hastalıkların baş sorumlusu olan sigaranın böyle gelişi güzel şekilde satılması, akıllara ise bu iş yerlerinin gerekli denetiminin yapılıp yapılmadığı sorusunu getiriyor. 

KİLOYLA ALINIP PAKETLENİYOR

Her gün sigaranın paketine 15-18 lira vermek istemeyen sigara tiryakilerinin mahalle aralarında bulunan tütüncülere ilgisinin artması bu dükkânların mantar gibi çoğalmasına neden oluyor. Semt fark etmeksizin her mahallede bulunan tütüncülerde açıktan kiloyla tütün, elle sarılmış ve paketlenmiş sigara, nargile malzemeleri ve sarma sigara olarak tabir edilen sigaraların gerekli araç ve gereçleri satılıyor. Adıyaman ya da tekel tütünü satan bu dükkânlarda tütünün kilosu 90 ile 130 lira arasında değişiyor. Tiryakilerin ifadesine göre 1 kilo tütünden 40-50 paket sigara çıkıyor. 

GEREKLİ DENETİMLER YAPILIYOR MU?

Neredeyse her hastalığın baş sorumlusu olan sigaranın her köşe başında sayısı giderek artan bu tütüncülerde satılması akıllara gerekli denetimler yapılıyor mu? Sorusunu akıllara getiriyor. Normalde 18 yaş atlına satışı yasak olan sigaranın bu yasal sınırlamasına bu dükkânlarda uyulup uyulmadığı ise tamamen muamma. Her köşe başında açılan bu dükkânlardan rahatsız olan vatandaşlar ise, “Belediyeler bu iş yerlerine ruhsat verirken iyi düşünmeli. Gerek zabıta ekipleri, gerek sağlık ekipleri denetimlerini iyi yapsın. Dondurmacı gibi tütüncü açılıyor. Buna bir sınırlandırma getirilmeli” diyor. 

Erkal Erdoğan/ İLKSAYFA-

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.