Ankara'da 'reklam tabelası kirliliği' ne zaman son bulacak?

Ankara'da 'reklam tabelası kirliliği' ne zaman son bulacak?

Kızılay’ın çehresini değiştirmek için uzun yıllar sonra beraber çalışma başlatan Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya Belediyesi’nin reklam panolarından oluşan görüntü kirliliğine de bir düzenleme getirip getirmeyeceği merak ediliyor. 

Başkent’in merkezi konumundaki Kızılay’da bulunan Sakarya Caddesi, Karanfil, Sokak, Konur Sokak uzun yıllar sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya belediyesinin ortak çalışmasıyla yeniden düzenleniyor. Şu an için Sakarya Caddesi’nde başlayan düzenlemelerde cadde de ağaçlandırma, kaldırım yapımı ve süs havuzu yapıldı. Ankaralılar ise bu çevre düzenlemesine büyük görüntü kirliliğine neden olan reklam panolarının dâhil edilip edilmeyeceğini merak ediyor. Kızılay’da binaların dış cephesi neredeyse görünmez haldeyken bu reklam panolarına her gün bir yenisi ekleniyor. 

tabela-kirliligi,-ankara,-kizilay,-reklam-panolari,-reklam-tabelalari,-goruntu-girliligi,,.jpg

BELEDİYENİN KURALI: BİNAYI KAPLAYAMAZ EN FAZLA YÜZDE 15

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sitesinden kolayca ulaşabileceğiniz Ticari Tanıtım Tabela Yönetmeliği’nde binaların dış cephelerine yerleştirilen reklam panolarının boyutu ile ilgili sınırlamalar yer alıyor. Yönetmeliğe göre binada birden çok iş yeri varsa bu iş yerlerinin reklam panoları binanın ön cephesinin yüzde 15’inden fazlasını kaplayamıyor. Eğer bina yalnızca bir iş yerine aitse ön cephenin ancak yüzde 10’u kadar reklam panoları yer kaplayabiliyor. Belediyenin yönetmeliğinde yer alan İlgili maddeler ise aynen şu şekilde:

“Tek Ticari Tanıtım Tabelaları Uygulama Esasları :

Madde 6-

*Bir binanın yol, meydan ve diğer ortak kamu kullanım alanlarına açılan tüm dış cephelerinde yer alan dükkânların kullanacakları ışıksız veya ışıklı tek ticari tanıtım tabelaları dükkân cephe alanlarının %15’ inden fazlasını kaplayamaz.

*Binanın tek bir işyerine ait olması halinde kullanılacak ışıksız veya ışıklı tek ticari tanıtım tabelaları binanın cephe alanının % 10 ‘undan fazlasını kaplayamaz.”

tabela-kirliligi,-ankara,-kizilay,-reklam-panolari,-reklam-tabelalari,-goruntu-girliligi,,,,.jpg

PANOLAR YETMİYOR ÜZERİNE BİR DE AFİŞLER ASILIYOR

Belediyenin bu yönetmeliğine neredeyse Kızılay ve çevresinde neredeyse hiçbir bina uymuyor. Hatta birçok iş yeri reklam panosu ile yetinmeyip etrafa reklam afişleri asıyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde şehrin görüntüsü özellikle turistler için büyük önem taşırken ne yazık ki aynı özen Türkiye’nin Başkent’i Ankara’da gösterilemiyor.

tabela-kirliligi,-ankara,-kizilay,-reklam-panolari,-reklam-tabelalari,-goruntu-girliligi,,,,,,,,.jpg

VATANDAŞ MERAK EDİYOR

Uzun aradan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’nin Kızılay’ın çehresini değiştirecek şekilde ortak çalışmasına şahit olan Başkentliler binaların üzerinde bulunan reklam kirliliğinin de bu düzenlemeye girip girmeyeceğini merak ediyor. Zamanında hepsi birbirinden ünlü mimarlar tarafından dönemin mimari özelliklerini taşıyarak inşa edilmiş binaların, birbirinden tamamen farklı çirkin broşür ve panolarla kaplanmasından rahatsız olduğunu belirten vatandaşlar, “Başka ülkelerde her şey çok uyumlu, gözü asla yormuyor. Hatta binaların önünde fotoğraf çektiriyorsunuz. Ne yazık ki Ankara’mızda bunu yapamıyoruz. Hiçbir uyum yok. Tamamen bir kargaşa ve çirkinlik hakim. Yetkililer umarız bu duruma bir el atar” diye konuştu. 

Erkal Erdoğan//İLKSAYFA 

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.