Ankara'daki mermercilerin tozlu mesasisi

Ankara'daki mermercilerin tozlu mesasisi

Ankara Yenimahalle’deki bir mermer atölyesinde çalışan Rahmi Can ve Bashir El Yusuf, toza ve aşırı gürültüye rağmen evlerine helal ekmek götürebilmek için zorlu mesailerini sürdürüyor. 

Mermer; sağlamlığı, görünüşü, işlenebilirliği, kullanımı ve maddi zenginliği ile asırlardan beri insanoğlunun dikkatini çekerek hayatında önemli bir yer edinmiştir. Asırlardır farklı medeniyetlerce kullanılan ve hiçbir zaman modası geçmeyen farklı renkteki mermerlerin kullanım alanı sayılamayacak kadar fazladır. 

İŞÇİLİĞİ KOLAY DEĞİL

Hem gösterişli hem estetik hem de çok dayanıklı olan mermerler Selçuklu ve Osmanlı’da da sıkça kullanılan doğal taşların başında gelmiştir. Farklı renkte ve gösterişteki yıllara meydan okuyan mermerler, hayatın çeşitli alanlarında kullanılmak üzere ustaları tarafından nadide bir şekilde işlenerek insanoğlunun kullanımına kazandırılıyor. Asırlardır insanoğlunca kullanılan mermerlerin işçiliği bir hayli zor. Mermer ustaları hünerlerini göstererek birbirinden güzel mermerlere şekil veriyor. Mermerin kesimi sırasında çıkardığı toza ve gürültüye aldırış etmeden sanatını icra eden mermer ustaları zorlu mesailerini sürdürüyor. 

DOĞANIN GÜZEL ARMAĞANI…

Muhabirimiz, yıllara meydan okuyan mermeri yıllardır özenle işleyen ve doğanın bu güzel armağanına farklı şekiller veren iki ustayla görüştü. Ankara Yenimahalle’deki bir mermer atölyesinde çalışan Rahmi Can ve Bashir El Yusuf, toza ve gürültüye aldırış etmeden evlerine ekmek parası götürebilmek için verdikleri çabayı anlattı. Mermerin önemli ve insanoğlu için vazgeçilmez işlenebilir doğal taşlardan biri olduğunu belirten mermer ustaları, tarihi derinliklerden günümüze kadar ulaşan bu taşları altından daha kıymetli görüyor. 

TOZ BU İŞİN CİLVESİ

20 seneyi aşkındır Ankara’da mermercilik yaptığını anlatan 49 yaşındaki Rahmi Can, bu mesleği türlü zorluklarına rağmen sevdiğini, hayal gücünü kullanarak mermere farklı formlar vermenin kendisine büyük haz verdiğini kaydetti. Can, mermercilikte toz ve gürültüyü bu mesleğin cilvesi olarak görüyor. Evine ekmek götürebilmek için işine dört elle sarıldığını aktaran Can, “Mesleğimiz bu, yapacak başka bir işimiz yok” diyor.  

HATAYA YER YOK

Suriye uyruklu Bashir El Yusuf, 5 yılı Ankara’da olmak üzere 10 yıldır mermercilik yaptığını kaydediyor. Mermer işçiliğinin kolay olmadığını ifade eden Yusuf, “Mesleğimizde hataya yer yok. Bloklar halinde gelen mermeri iyi ve temiz bir işçilikle işlememiz gerekiyor. Yoksa hem bize bir zarar gelir hem de mermere. Toz ve gürültü ise ister istemez oluyor. Mesleğimiz bu evimizde ekmek götürebilmek için ona da katlanıyoruz. Yapacak başka bir işimiz yok çünkü” sözlerini kaydediyor. Mermer kesimi sırasında çalışanların her yeri mermer tozu ile kaplanıyor. Performansını düşürdüğü gerekçesiyle bazı çalışanlar mevcut olmasına rağmen maske kullanmak istemiyor. 

OSMAN AKDOĞAN/ İLKSAYFA-

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.