Ankaralı mühendislerden 'Akıllı çöp toplama sistemi'

Ankaralı mühendislerden 'Akıllı çöp toplama sistemi'

Ankaralı dört mühendis, çöp konteynerlerini bir sensör aracılığıyla takip etmek için yazılım üretti. Peki, sensörlü çöp konteyneri nasıl çalışıyor? Sensörlü çöp konteyneri ne işe yarıyor? Hangi belediyeler akıllı çöp sistemi kullanıyor?

Ankaralı dört mühendis, çöp konteynerlerini bir sensör aracılığıyla takip etmek için yazılım üretti.

Çöp toplamayı ekonomik hale getiren bu sistem, şimdiden Çankaya, Keçiören ve Yenimahalle belediyelerinin yanı sıra 7 ülkede de kullanılıyor. 

Sensörlü çöp konteyneri nasıl çalışıyor?

Ankara merkezli Ar-Ge firması ‘Evreka’nın kurucu ortağı Mert Barutçu, teknolojinin yardımı ile belediyelerin atık toplama hizmetini daha verimli ve daha ekonomik hale getirecek akıllı bir bilişim sistemi geliştirdiklerini anlattı.  

KONTEYNERLERİN DOLULUĞU SENSÖRLER İLE ÖLÇÜLÜYOR

Gazetemize bilgi veren Mert Barutçu, endüstri ve makine, elektrik elektronik mühendisi 4 ortakla 2015 yılında Evreka’yı kurduklarını ve geliştirdiği atık konteyner doluluk ölçüm sensörleri ve rotalama algoritmasıyla atık toplama firmaları ve belediyelere 3 yıldır hizmet sunduklarını belirtti. 

DÜNYADA TÜRK MÜHENDİSLERİN İMZASI 

Türkiye'de 15 belediyeye, dünyada 30 atık toplama firmasına hizmet sunduklarını ve Türkiye dahil 7 ülkeye bu sistemi götürdüklerini anlatan Barutçu, “Ankara’da Çankaya, Yenimahalle, Keçiören ve Türk Kızılayı ile çalışıyoruz. Türkiye genelindeki birçok ilçede de hizmet veriyoruz. Dünyada ise Rusya, Suudi Arabistan, Katar, Hindistan, Almanya, Rusya, ve İsviçre’ye bu sistemi götürdük” dedi. 

Sensörlü çöp konteyneri ne işe yarıyor?

Konteyner doluluk ölçüm sensörleri ve rotalama algoritmasıyla atık toplama uygulamasıyla daha az kaynakla daha çok atık toplandığını belirten Barutçu, sistemin işleyişiyle ilgili şunları söyledi: “Atık toplama konteynerlerine yerleştirdiğimiz sensörlerle bunların doluluk oranını tespit ederek dijital ortama aktarıyoruz. Araçlarda bulunan navigasyon paneliyle bulut bilişim teknolojileri üzerinden konteyner takibi yapıyoruz ve çöp depolarının doluluk oranı ve sıcaklık değerini anında görebiliyoruz. Bu verilerle daha az kaynak kullanarak, daha çok atığın toplanmasını sağlıyoruz.  Böylelikle verimli rotalar oluşturuluyor, çöp toplamaya harcanan zaman, araç sayısı ve yakıt tüketiminden tasarruf sağlanıyor. Bu tasarruf yüzde 55’e kadar çıkıyor” diye konuştu.

SİSTEM KISA SÜREDE ENTEGRE EDİLİYOR

Bu akıllı çöp toplama sistemini Türkiye geneline yaymak için çalıştıklarını kaydeden Barutçu, “Şu anda birçok belediyemizle ve atık toplama kurumu ile çalışıyoruz. Sistemin kurulumu ise çok basit. Elimizde sensörler mevcut olduğu için kısa sürede kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Geri dönüşümü ise bir hayli iyi.  Enerji ve zaman kaybı düşünüldüğünde bu sistemin kurulumu bir hayli ekonomik” ifadelerini kullandı. 

OSMAN AKDOĞAN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.