Ankaralılar çalışkan ve dürüst başkan istiyor

Ankaralılar çalışkan ve dürüst başkan istiyor

Başkentlilerin yüzde 79'u çalışkan, yüzde 61'i ise dürüst ve namuslu bir büyükşehir belediye başkanı istiyor.

Kadir Has Üniversitesi'nin hazırladığı 'Türkiye Sosyal Siyasal Eğilimler Araştırması'na göre; Ankaralıların yüzde 79'u Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın çalışkan olmasını istiyor. Aynı rapora göre; Ankara'nın en büyük problemi yüzde 73 ile işsizlikken onu yüzde 53 ile altyapı sorunları izliyor.
Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi'nin hazırladığı 'Türkiye Sosyal Siyasal Eğilimler Araştırması'nda, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaşayan vatandaşların yerel yönetimlere ve yaşadıkları şehirlerdeki sorunlara bakış açıları değerlendirildi. 31 Ocak 2018'de yayınlanan araştırma için, Türkiye genelinde 26 ilin kent merkezinde ikamet eden 18 yaş ve üzeri 1000 kişi ile yüz yüze görüşüldü. Türkiye'de mevcut ve olası sorun ve gündeme ilişkin toplumun bakışını tespit etmek maksadıyla hazırlanan raporun güven oranı yüzde 95, hata payı ise yüzde 3 olarak gösterildi. Araştırmanın Ankara sonuçları, Başkent'te yaşayan 100 kişi ile yapılan yüz yüze görüşmeden ele edildi.

ANKARALI ÇALIŞKAN BAŞKAN İSTİYOR

Raporun yerel bazda önce çıkan sorusu, 'Büyükşehir Belediyesi Başkanının sahip olması gereken özellikler' ile 'Yaşadığınız kentin en önemli sorunları' oldu. Ankara'da bu soruya yanıt veren 100 kişiden 79'u çalışkan bir Büyükşehir Belediyesi Başkanı görmek istediklerini ifade ederken; 73'ü ise Ankara'nın en önemli sorununu işsizlik olduğunu belirtti. 
Aynı sorunun yöneltildiği İstanbul'da 217 kişiden yüzde 44,6'sı çalışkan başkan isterken, İstanbullunun en büyük sorununu ise yüzde 61,6 ile trafik yoğunluğu olarak tanımladı. İzmir'de ise 88 kişiden yüzde 70,5'i dürüst ve namuslu başkan isterken, kentin en önemli sorununu yüzde 90,9 ile trafik yoğunluğu çıktı.
"Büyükşehir belediye başkanının sahip olması gereken özellikler" sorusuna Ankaralıların yüzde 79'u çalışkan, yüzde 61'i dürüst ve namuslu, yüzde 39'u genç ve dinamik, yüzde 29'u aktif siyasi geçmiş olan, yüzde 21'i ise başarılı bir işadamı yanıtını verdi. 

İSTANBUL'DA ÇALIŞKAN; İZMİR'DE DÜRÜST VE NAMUSLU

İstanbul'da ise aynı soruya araştırmaya katılan 217 kişinin verdiği yanıtların dağılımı şu şekilde oldu: Yüzde 44,6'ısı çalışkan, yüzde 41,7'si dürüst ve namuslu, yüzde 37,3 inançlı bir Müslüman, yüzde 31,7'si genç ve dinamik, yüzde 27,7'si aktif siyasi geçmişi olan, yine 27,7'si başarılı bir işadamı.
İzmir'de ise, aynı soruya yanıt veren 88 kişinin verdiği yanıtların dağılımı ise şöyle: Yüzde 70,5'i dürüst ve namuslu, yüzde 62.5'i çalışkan, yüzde 36,4'ü genç ve dinamik yüzde 29,5'i başarılı bir işadamı, yüzde 26,1'i aktif siyasi geçmiş olan.

ANKARA'NIN EN ÖNEMLİ SORUNU İŞSİZLİK

Raporda, Ankara'nın en önemli sorunu yüzde 73 ile işsizlik çıkarken, onu yüzde 53 ile alt-yapı sorunları, 52 ile trafik yoğunluğu, yüzde 39'u kentsel dönüşüm, yüzde 21'i ise ekonomik zayıflık izliyor. Raporda İstanbul'un en büyük sorunu yüzde 61,6 ile trafik yoğunluğu çıktı. İstanbul'un en önemli ikinci sorunu ise yüzde 35'i ile yeşil alan yetersizliği geliyor. İstanbul'un öne çıkan diğer sorunları ise yüzde 33,6 ile kentsel dönüşüm, yüzde 29,5 ile eğitim, yüzde 28,8 ile alt-yapı sorunları geliyor. İzmir'de ise kentin en önemli sorunu yüzde 90,9 ile trafik yoğunluğu geliyor. Bu sorunu sırasıyla yüzde 83'le altyapı sorunları, üçüncü sırada yüzde 9,1 ile çevre kirliliği, yüzde 8 ile kentsel dönüşüm, yüzde 4,5 ile işsizlik geliyor.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.