Ankara’nın meşhur Beypazarı havucunun özellikleri

Ankara’nın meşhur Beypazarı havucunun özellikleri

Türkiye’de en çok havuç nerede yetişiyor? Havuç hangi hastalıklara iyi geliyor? Hobi bahçelerinde havuç yetişir mi? Havuç nasıl yetiştirilir? Ankara’nın Beypazarı ilçesinin havucunun meşhur olduğunu biliyor muydunuz?

Toprağın turuncu değeri havuç, kış mevsiminin vaz geçilmez ürünlerinden en önemlisi. Salatalarda, tatlı ve pastalarda kullanılan ayrıca meyve olarak da tüketilen havuç adeta bir besin deposu. Göz hastalıklarına iyi geldiği ve göz tansiyonunu düzenlediği bilinen havucun sindirim sistemine de pek çok faydası var. 

Havuç yörelere göre farklı biçimde kullanılabiliyor. Örneğin salatada, kuru fasulye yemeğinde, turşu çeşitlerinde, şalgam suyu içerisinde, tatlı ve pastalarda bol miktarda kullanılabiliyor. Ayrıca havuç suyu içecek olarak tüketilebiliyor. 

Peki havuç en çok nerede üretiliyor

Hiç şüphesiz havucun ana merkezi Ankara’nın Beypazarı ilçesi. 

İşte meşhur Beypazarı havucunun özellikleri

Beypazarı’nda o kadar çok havuç üretiliyor ki; bu üretim Türkiye’nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 80’inini karşılamaya yetiyor. Havuç yetiştirilmesi kolay ürünlerden bir tanesi. Mayıs aylarında ekimi yapılan havucun Ekim ayından itibaren hasadı yani sökümü yapılabiliyor. 

Havuç fideleme şeklinde değil tohum ekme sistemiyle yetiştiriliyor. Tıpkı marul ve maydanoz ekimi gibi yapılıyor. Suya çok ihtiyaç duyan havuca bir mevsim de iki kere gübre vermek yeterli oluyor.

Son yıllarda Ankara’daki hobi bahçeleri ve küçük tarlalarda da yetiştirilen havucun depolanması ve saklanması da son derece kolay. Kış mevsiminde tüketildiği için her hangi bir ardiye ya da depoda saklanmasında bir sakınca yok.
 

Ankara Ayuş dutunun faydaları haberi için TIKLAYIN 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.