Ankara'ya 5 yeni metro

Ankara'ya 5 yeni metro

Ak Parti lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı seçim beyannamesi Başkentlileri ayrıca memnun etti. Başkent'e toplam 40 kilometrelik 5 yeni metro hattı geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ak Parti'nin seçim beyannamesine göre; Ankara'ya 5 yeni metro hattı, 2 yeni kent müzesi yapıacak. Buna göre Ankara'ya yapılacak olan yeni metro hatları; AKM-Gar-Kızılay Metro hattı; Etlik Hastaneleri hattı; Gar-Kuyubaşı hattı; AŞTİ ve ODTÜ ANKARAY hattı ile Doğu Çevre Yolu hattı olarak planlandı . Yeni kent müzeleri ise; AKM'ye yapılacak olan Türkiye Uygarlıklar Müzesi ile Kahraman Kazan'a yapılacak olan 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi…

Ak Parti'nin önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçim Beyannamesinde, Ankara'ya yönelik çok sayıda proje de tanıtıldı. Bu projelerden Sıfır Atık Projesi, çevreci ve geri dönüşümcü nitelikleriyle öne çıkarken; metro hatlarının uzatılmasıyla da, ulaşım sorununu sıfırlaması amaçlandı. 

5 YENİ METRO HATTI

AK Parti'nin önceki gün açıklanan seçim beyannamesine göre; Başkent'te toplam 40 kilometrelik 5 yeni metro hattı inşa edilecek. AKM-Gar-Kızılay Metro projesinin 2021 yılında tamamlanması öngörülürken; Esenboğa Havalimanı Raylı Sistem Bağlantısının ise 2018 Yılı Yatırım Programına dâhil edilmesi planlandı.
Beyannamede, ayrıca ANKARAY ile mevcut metro hatlarının uzatılması öngörüldü. Buna göre; AŞTİ ve ODTÜ arasındaki 5 km'lik Batı Hattı, Dikimevi ile Natavega (Doğu Çevre Yolu) arasındaki 10 km'lik Doğu Hattı ile ANKARAY toplam 15 km uzatılacak. Gar ile Forum (Ovacık) arasındaki 12 km'lik Etlik Hastaneleri Hattı ve Gar ile Kuyubaşı arasındaki 13 km'lik Gar Kuyubaşı hattı olmak üzere Metronun toplam 25 km uzatılması planlandı.

GEREDE PROJESİ 2018 TAMAMLANIYOR

gerede-tuneli-(6).jpg

Ankara 2. Merhale İçmesuyu Projesi Gerede Sistemi: Projeye göre; 1,2 milyar TL maliyetli proje kapsamında Gerede Havzası'ndan gelecek sular, Çamlıdere Baraj Gölüne aktarılacak. Gerede sisteminin tamamlanmasıyla yılda ortalama 226 milyon metreküp ilave su temin edilerek, Ankara'nın 2035 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılanacak. Beyannamede, Ankara'nın 2050 yılına kadar içmesuyu problemini çözecek olan Gerede Projesi 2018 yılında tamamlanması öngörüldü. 

AKM PROJESİ

Ankara AKM Konser Salonu (CSO) Projesi: Ankara Adliye Sarayı ile Gençlik Parkı arasındaki, Atatürk Kültür Merkezi alanının dördüncü bölgesinde 154 bin metrekare arazi üzerinde inşa edilecek. Bünyesinde iki konser salonu, müzik çalışma odaları, kayıt stüdyoları, fuayeler, kafeterya ve kapalı otopark gibi mekânlar bulunan ve toplam inşaat alanı 62 bin 570 metre olan projenin 2019 yılında tamamlanması hedeflendi.

ANKARA'YA 2 YENİ MÜZE

Türkiye Uygarlıklar Müzesi Kompleksi Projesi: Beyannamede, Ankara AKM 1. Bölgede kurulması planlanan Türkiye Uygarlıklar Müzesi Kompleksi'nin projelendirilmesine ve yapımına ilişkin protokol imzalandığı belirtilerek; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın alanla ilgili planlanama çalışmalarını tamamlamasını takiben projenin başlatılacağı açıklandı.

15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi: Ak Parti'nin seçim beyannamesinde müzelerin çeşitlendirilmesi amacıyla farklı temalarda müzelerin kurulmasına ağırlık verilmesi hedefi doğrultusunda, Ankara'ya Kahramankazan 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi'nin kurulacağı açıklandı.

YÜKSEK HIZLI TREN PROJELERİ

Ankara-İstanbul Sürat Demiryolu Projesi: Ankara ve İstanbul arasını 1,5 saate indirecek yüksek hızlı tren projesini Yap İşlet Devret modeli ile gerçekleştirmek üzere çalışmalar devam ediyor. 

Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Yüksek Hızlı Tren
Projesi: Ankara-Afyonkarahisar-Uşak kesiminin 2019 yılı sonunda, Uşak-Manisa-İzmir kesiminin ise 2020 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Orta Anadolu'yu Ege ile bağlayacak bu proje ulusal demiryolu ağının entegrasyonuna da katkı sunması bekleniyor. 

Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi: Yapımı devam etmekte olan 393 km uzunluğunda ve 9,7 milyar TL tutarındaki yüksek hızlı tren hattının 2018 yılı sonunda tamamlanması ve 2019 yılında işletmeye alınması planlanıyor.

Dünyaya rol model

Ak Parti'nin seçim beyannamesinde, atık yönetimi alanında dünyada rol model olacak Sıfır Atık Projesinin öncelikle Ankara'da uygulanacağı ifade edilerek, "İnsanımızın daha sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlayacağız." denildi. 
Beyannamede, 2023 yılına kadar Sıfır Atık Projesinin ülkenin tamamında uygulanacağına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: "Öncelikli olarak Ankara ilindeki kamu kurum/ kuruluşlarının hizmet binaları, eğitim, hastaneler, alışveriş merkezleri gibi vatandaşın yoğun bulunduğu noktalarda sıfır atık sistemini yaygınlaştıracağız."

ÇEVRE POLİTİKALARI

Ak Parti'nin seçim beyannamesinin, çevreci şehir politikalarına ve geri dönüşümü hedefleyen yenilikçi belediye çalışmalarına dönük olduğu görüldü. Ayrıca beyannamede, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere bütün şehirlere yönelik çevreci politikalara genişçe yer verilmesi, 2023 hedeflerinin çevrenin ve doğal kaynakların korunması yönünde genişletileceği şeklinde yorumlandı.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.