Antibiyotikte doğru yolu buluyoruz

Antibiyotikte doğru yolu buluyoruz

Ankara İl Sağlık Müdürlüğünce, Başkent genelindeki aile hekimleri ve diş hekimlerine 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı Eğitimi' verildi.

Ankara'da görev yapan aile hekimleri ile diş hekimlerine iki gün boyunca "Antimirobiyal Direnç Sorunu ve Ayakta Hastada Yönetişim Uygulamaları, Diş Hekimliğinde Antibiyotik Kullanımı, Farmakovijilans ve Gastroenteritte ve Üriner Sistem Enfeksiyonlarında Antibiyotik Kullanımı" eğitimi verildi. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç İl Koordinatörlüğü tarafından 12-13 Nisan tarihlerinde Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde verilen eğitimlerin açılış toplantısına Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Özkan Ünal, Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ümit Murat Parpucu'nun yanı sıra çok sayıda aile ve diş hekimi katıldı.

DOKTORLARA VE ECZACILARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Özkan Ünal, doktorların ve eczacıların 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı' konusunda çok hassas davrandıklarını belirterek, antibiyotik kullanımı konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi için doktorlara ve eczacılara büyük görev düştüğünü kaydetti. Ünal, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2014 yılından beri düzenlenen Akılcı İlaç Kullanımı programına, bu yıl ilk kez diş hekimlerini antibiyotik kullanımı konusunda eğitime dahil edildiğine dikkat çekti. 

İLAÇLAR DOĞRU KULLANILMIYOR 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan araştırmaları hatırlatan Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Özkan Ünal, "DSÖ’nün araştırmalarına göre, ilaçların yüzde 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır" dedi.  

YANLIŞ İLAÇ KULLANIMININ TEHLİKELERİ...

İl Sağlık Müdürü Ünal ayrıca şunları kaydetti: "Dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz antibiyotik kullanımı, bu ilaçlara karşı direnç geliştirilememesine, hastalık ve ölüm oranlarında artış gerçekleşmesine,  ilaçların yan etki riskinin artmasına, kaynakların yanlış tüketilmesiyle temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalmasına, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması gibi sorunlara neden oluyor. Ortaya çıkan problemlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılarak 'Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)' çalışmaları başlatılmıştır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Bir hastalık için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak seçilebilir."

HEDEF AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI

Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ise doğru ve akılcı antibiyotik kullanımı konusunda ülkenin her noktasına gidildiğini ve sağlık personellerine gerekli eğitimlerin verildiğini kaydetti. Bu sorunun sadece ülkemizin değil tüm dünyanın sorunu olduğunun altını çizen Gürsöz, "DSÖ raporlarına göre Türkiye’de 2011 yılında her 100 reçetenin 35’inde antibiyotik vardı. 2016’ya geldiğimiz de ise bu rakam 5 yıllık yoğun çalışma ve gayretin ardından yüzde 29’a düştü. Bu beraber ulaşılmış ciddi bir gelişme ve ilerlemedir. Bizim amacımız antibiyotik hiç tüketilmesin, kullanım sıfıra indirilsin değil. Hedefimiz yerinde akılcı antibiyotik kullanımı sağlamak, uygunsuz akılcı olmayan kullanımı önlemektir” dedi. 

BAŞKENT'TE DOĞRU KULLANIM ORANI ARTIYOR 

Ankara'daki akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili verileri paylaşan Gürsöz, “Ankara’da 2011 yılında 100 reçetenin 33’ünde antibiyotik varken bu sayı 2016 yılında 100 reçetede 29’a düştü. Ankara’da da Türkiye’deki ilerlemeye paralel olarak bir ilerleme kaydedildi. Bu başarıda emeği geçen, başta ekip lideri Sayın Müdürümüz Prof. Dr. Özkan Ünal ve Ankara’daki akılcı ilaç kullanımı koordinasyonu yapan arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.