Aşırı yağışlar 580 bin dönüm tarım arazisine zarar verdi

Aşırı yağışlar 580 bin dönüm tarım arazisine zarar verdi

Ankara'da 580 bin dekarlık tarım alanı mayıs ayında meydana gelen aşırı yağışlar ötürü zarar gördü.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayı yağışlarının ülke genelinde bir önceki yıla oranla yüzde 47.4; önceki yıllara göreyse yüzde 79.7 arttığını söyledi. Mayıs yağışlarının tüm bölgelerde artış gösterdiğine dikkat çeken TZOB Başkanı Bayraktar, aşırı yağışların Polatlı, Şereflikoçhisar, Bala, Gölbaşı ve Haymana'da başta buğday, arpa, soğan ve şekerpancarı olmak üzere pek çok ürüne zarar verdiğini açıkladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre; Mayıs ayında meydana gelen aşırı yağışlardan ötürü zarar gören tarım arazilerinin ilçelere göre dağılımı şöyle:

Polatlı: Gerçekleşen dolu yağışı yaklaşık 100-120 bin dekar alanda buğday, arpa, soğan, şekerpancarı ürünlerine zarar verdi. 

Şereflikoçhisar: İlçede görülen dolu yağışı, Çalören, Karabük, Kadıncık, Yeşilyurt, Büyükkışla, Bağobası, Fadıllı, Doğankaya, Çayırönü ve Akın mahallelerinde 20 bin dekar alanda arpa, 10 bin dekar alanda buğday, 7 bin dekar alanda nohut, 3 bin dekar alanda kimyon ve 4 bin dekar alanda mercimek olmak üzere toplam 44 bin dekar ekili alana zarar verdi. Dolu yağışı ürünlere yüzde 40 ile yüzde 80 arasında değişen oranlarda zarar verdi. 
Bala: İlçede Ahmetçayır, Yeniyapançarsak, Yöreli, Yeniköy, Koçyayla, Afşar, Derekışla, Sırapınar, Yeniyapanşeyhli ve Abazlı mahallelerinde etkili olan dolu ve selden etkilenen ekili arazinin 200 bin dönüm olduğu tahmin ediliyor. İlçede genel olarak hububat zarar gördü.

Gölbaşı: İlçede yaklaşık 22 mahallede etkili olan dolu ve selden etkilenen ekili arazinin 100 bin dönüm olduğu tahmin ediliyor. Buğday ve arpada yüzde 40'dan yüzde 100'e varan oranlarda zarar tahmin ediliyor.
Haymana: Mayıs ayında gerçekleşen aşırı yağış ve selden dolayı 50-55 bin dekar alanda ekili buğday, 10-15 bin dekar alanda arpa, 1000 dekar alanda nohut ve kimyon ürünlerine zarar verdi. İlçede ayrıca yağışların beklenen dönemlerde gerçekleşmemesiyle hububatta kuraklıktan dolayı da zarar oluştu.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.