Atakule ne zaman açıldı? Atakule’ye nasıl gidilir?

Atakule ne zaman açıldı? Atakule’ye nasıl gidilir?

Atakule ne zaman açıldı? Atakule adını kim verdi? Atakule’yi kim yaptırdı? Atakule’nin mimarı kim? Kule kısmı ne zaman açılacak? Atakule kaç metre? Atakule nerede? Atakule’ye nasıl gidilir? Atakule AVM ve seyir kulesine dair ayrıntılar haberimizde...

dsc_0874.jpgEkim’de alışveriş merkezi olarak faaliyete geçen Atakule, Nisan ayında da seyir kulesini ziyarete açarak, eski günlerine geri dönmeye hazırlanıyor.

30 yıldır Başkent’in sembol yapılarından biri olarak göze çarpan Atakule, eski günlerine geri dönüyor…

Özellikle 90’lı yıllarda, Ankaralıların ve Ankara’yı ziyaret edenlerin anılarında her daim yer alan Atakule, 2000’li yılların sonunda ışıltısını kaybetmişti.

Özellikle otopark sorunu nedeniyle, Ankaralıların tercih etmez olduğu Atakule Alışveriş Merkezi ve seyir kulesi, Başkent’te gezilecek farklı alternatiflerin de ortaya çıkmasıyla cazibesini yitirmişti.

AVM’lerin yaygınlaşmasıyla ise Atakule adeta unutulmuştu. Ancak, Ankara’nın başkent oluşunun 66. Yıl dönümünde, yani 13 Ekim 2018’de yeniden faaliyete geçen Atakule AVM, Nisan 2019’da da seyir kulesini ziyarete açarak, eski günlerine geri dönmeye hazırlanıyor.

Atakule’ye dair merak edilenleri ve unutulanları sizler için derledik:

atakule.jpgAtakule nerede? Eskiden Atakule’nin yerinde ne vardı?

Çankaya’da Cinnah Caddesi ve Çankaya Caddesinin kesiştiği Zübeyde Hanım Meydanında yer alan Atakule’nin bulunduğu noktada eskiden Amerikan Subay Kulübü yer alıyordu.

Atakule ne zaman açıldı?

Atakule’nin inşası 1987 yılında başladı. ANAP döneminde yapımına başlanan projenin yapımı 1989’da tamamlandı. Açılışı, 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal tarafından yapıldı.

ragipbuluc02.jpg.jpegAdını kim koydu? Mimarı kimdir? Atakule kaç metre?

Özal, ilk zamanlar, ‘süper alışveriş merkezi’ ya da ‘döner kule’ olarak tanınan kule adını koymak için ise, halka müracaat etti. Gazete anketleri üzerinden yapılan halk oylaması sonucu kulenin adı Atakule olarak belirlendi. 125 metre uzunluğunda olan ve tepesi dönen kulenin mimarı ise Ankaralı bir mimar olan Ragıp Buluç’tur.

indir-(2)-002.jpgÖZAL SIK SIK GİDER, ATARİ OYNARDI

90’lı yılların başında siyasilerin, Ankara’nın önde gelen varlıklı ailelerinin, vatandaşların ilgi odağı olan Atakule restoranlarıyla adından gündemde sürekli söz ettiriyordu. Özellikle Turgut Özal’ın alışveriş merkezinde zaman geçirmesi atari oyunları oynaması, ülke gündeminde de Atakule’nin adının geçmesine neden oluyordu.

2000’LERLE BİRLİKTE POPÜLERİTESİ DÜŞTÜ

Lakin 2000’li yılların sonunda şehrin dört bir yanına açılmaya başlanan AVM’ler ve Atakule’nin otopark sorunu, ulaşım sorunu ve kendini yenileyememesi popülerliğini giderek yitirmesine neden oldu. 2012 yılında son dükkânların da kapanmasından sonra Atakule artık sadece bir simgeye dönüşmüştü.

indir-(1).jpg2016’DA BÜYÜK DEĞİŞİM BAŞLADI

2016 yılına gelindiğinde Atakule’yi alan özel bir firma çağa uyduracak bir projeyi hayata geçirdi. Atakule’nin ilk yapıldığı yıllardaki alışveriş merkezi bölümünün yerine tamamen yeniden dizayn edilmiş 4 katlı bir alışveriş merkezi binası inşa edilmeye başlanmıştı.

KAPALI OTOPARK YAPILDI

Binanın bir bölümü tamamen seyir terası olarak inşa edilirken üst bölümü ise açık halde yapılarak AVM içindekilerin devamlı kuleyi görmesi sağlandı. Kule’nin yapısı ise ilk yapılışına uygun şekilde yenilendi ve döner özelliğini korudu. Kapalı otoparkı ile de geçmişinde yaşanan sıkıntıya da son verildi.

whatsapp-image-2019-02-19-at-11.25.42.jpegNİSAN’DA AÇILACAK

Yapılan çalışmaların sonunda dünyanın en ünlü markalarının geldiği Atakule Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 95’ici yılında 29 Ekim 2018 tarihinde Ankaralılarla tekrar buluştu. Kule bölümünün ise Nisan 2019 tarihinde açılması bekleniyor. 

Atakule’ye Nasıl Gidilir?

Başkent’in en merkezi noktalarından Atakule’ye ulaşım oldukça rahat. Ulus, Sıhhiye ve Kızılay’dan Çankaya yönü duraklarından 185, 408 ve 413 numaralı otobüslere binerek ulaşabilirsiniz.

Kızılay Meydanından taksiye bindiğiniz takdirde ise 17 TL ücret ödersiniz.

Atakule Cinnah Caddesi ve Çankaya Caddesi’nin kesiştiği nokta olan Zübeyde Hanım Meydanı’nında bulunmaktadır.

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.