Atatürk’ün mührü ve kalemi nerede?

Atatürk’ün mührü ve kalemi nerede?

Mustafa Kemal Atatürk’ün binlerce önemli karara imza attığı tarihi kalemi ve kullandığı mührü nerede?

Kurtuluş savaşını başlatan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi eşyaları bugün nerede muhafaza ediliyor? Atatürk’ün kıyafetleri, mührü, silahı, bastonu, daktilosu, kalemi hangi müzede teşhir ediliyor?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün pek çok önemli karara imza attığı ve kalemi ile mührü nerede bulunuyor?

Atatürk’ü daha yakından tanımak için sadece tarih kitaplarına bakmak ve okumak yeterli değil. O dönemde yaşayan yakın çevresinin anlattıklarına göre Gazi Mustafa Kemal Atatürk Sanat ve zarafete büyük önem veriyor.  Savaş ortamlarında dahi nezaket ve zarafetten ödün vermeyen Gazi Mustafa Kemal’in kullandığı şahsi eşyalar bunun en önemli kanıtlardan bir tanesi…

Peki bugün Atatürk’ün şahsi eşyaları nerede bulunuyor.

Günümüzde Gazi Mustafa Kemal’in şahsi eşyaları doğduğu şehir olan Selanik ile Anadolu’nun dört bir yanındaki müzelerde sergileniyor. Bu müzelerin şüphesiz en önemlileri ise şunlar: İstanbul Dolmabahçe Sarayı, Ankara Anıtkabir’deki müze, Ankara Ulus’taki Kurtuluş Savaşı ile Cumhuriyet Müzesi, Ankara Polatlı’daki savaş müzesi, Kayseri, Erzurum, Sivas, Amasya ve Samsun’daki müzeler…

Karizması ve siyasi başarısıyla bütün dünyanın dikkatini çeken Atatürk’ün şahsi eşyaları ve kullandığı araç gereçler özel hayatına dair pek çok ipucu verebiliyor.

Zira Atatürk, estetik, sanat ve zarafetten asla vazgeçmiyor.

Atatürk'ün mührü ve kalemi

İşte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün pek çok önemli karara imza attığı ve mühür bastığı ve bugün Ankara Ulus’taki Cumhuriyet Müzesinde teşhir edilen mührü ile kalemi:     

muhru.jpg

Bunlar da Atatürk'ün bastonu, tüfeği ve kalem ile fincanı:

baston-001.jpg

tufegi-001.jpg

fincan-001.jpg

 

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.