Atığa yer talebi

Atığa yer talebi

Üstünel Mermer İşletmecisi Nurettin Fındık, şehirde mermer atıklarını atacak yerin bulunmadığından yakınarak, “Mermer atıkları bizim büyük problemlerimizden. Büyükşehir’in bize yer göstermesini istiyoruz” dedi.

Karşıyaka’daki Üstünel Mermer’in işletmecisi Nurettin Fındık, mezar sezonunun açılması ve yeni sezonda esnafların beklentileri ile ilgili gazetemize bilgi verdi. Geçtiğimiz 18 Mart itibari ile sezonun açıldığını kaydeden Nurettin Fındık, mezar maliyetlerinin artmasına rağmen fiyatların aynı kaldığını söyledi. 

MALZEME FİYATLARI ARTTI MEZAR FİYATLARI AYNI KALDI

Mermer yapımında kullanılan taşın ve çimentonun son yıllarda fiyatının katlanarak arttığını ifade eden Nurettin Fındık, “Taş fiyatlarında artış var; fakat biz bunu mezar fiyatlarına yansıtamadık. 4 yıl önce taşın metrekaresi 50 lirayken bugün 200-250 liralara çıktı. Çimento 9 liradan 15 liraya çıktı. Fakat aynı artış mezar fiyatlarında olmadı. Açıkçası bu iş çok öyle zengin olunacak, büyük paralar kazanılacak bir iş değil. Bu işte maneviyat da söz konusu. Biz de başka iş yapamadığımız için bu işi yapıyoruz” dedi.  

KARŞIYAKA DOLDU ÇÖZÜM MÜKERRER DEFİN

Karşıyaka Mezarlığı’nın doluluk oranın yüzde 95 seviyelerinde olduğunu kaydeden Fındık, vatandaşın mükerrer define yönlendirildiğini belirtti. Karşıyaka Mezarlığındaki bazı sıkıntıları da aktaran Fındık, “Mezarlıkta şu an sular akmıyor. Sanırım mezarlığın deposu yetmiyor gibi. Genelde kendimiz götürüyoruz. Mezar sahipleri de mağdur oluyor. Zaten Karşıyaka’nın doluluk oranı şu an yüzde 95’lerde. Bu dolulukla en fazla 2 yıl daha defin işlemi gerçekleşir diye düşünüyorum. Şu an uygulanan çözüm mükerrer defin işlemi. Vatandaşın 10-20 yıl önce bir yakını vefat etmişse aynı aileden bir kişi daha gömülmek istediğinde aynı mezar kullanılıyor. Buna Diyanet de Mezarlık İşleri Müdürlüğü de izin veriyor” diye konuştu. 

ATIKLARI DÖKECEK YER BULAMIYORUZ

Mezar yapımında çok fazla mermer atığı çıktığını da söyleyen Fındık, bu atıkları götürecek yer bırakamadıklarını ifade ederek, “Mermerden sonra çıkan kırıntılar bizim büyük problemlerimizden. Bunları dökecek yerimiz yok. Daha önce Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar Bey, sağolsun bizler için temizletti, Yuva esnafının yollarını yaptırdı. Tonlarca atık çıkıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi bize bir yer gösterse biz oraya döksek. Bu atıklar elimizde kalıyor. Çevre kirliliğini biz de istemiyoruz. Hoş bir durum değil” şeklinde konuştu. 

ÖZHASEKİ’NİN SÖZÜ MEMNUN ETTİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ödedikleri 100 lira ruhsat masrafının düşmesi konusunda Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki’nin kendilerine verdiği olumlu cevaptan memnun olduklarını belirten Fındık, şunları söyledi:  “Mermerci esnafı olarak her mezar yaparken 100 lira belediyeye ruhsat masrafı veriyoruz. Yapılan bir işlemde yok sadece bir makbuz kesiliyor bırakılıyor. Her işlemde alınan bu 100 lira ücret açıkçası mermerci esnafını yıpratıyor. Geçtiğimiz günlerde buraya Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki geldi. Ona da yaşadığımız bu sıkıntı hakkında bilgi verdik. Sağolsun dinledi. Göreve geldiklerinde inşallah bu fiyatı düşürebilecekleri kadar düşüreceğinin sözünü verdi. Bu sözden memnun olduk.” 

Erkal Erdoğan//HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.