AVM kültürü esnafa uymaz

AVM kültürü esnafa uymaz

Tarihi Suluhan Çarşısında süs eşyaları satan Nalan Demirkol Toker, AVM’lerin alışveriş kültürünü bozduğunu ve yeni müşteri alışkanlıklarının esnafa uymadığını söyledi.

Tarihi Suluhan Çarşısı esnaflarından Nalan Demirkol Toker gazetemize konuştu. Alışveriş merkezilerinin insanların alışveriş kültürünü bozduğunu sınırsız isteğin ve ne olursa olsun al git anlayışının küçük esnafa zarar verdiğine dikkat çeken Toker, “Biz kuruşla para kazanıyoruz. AVM’de yapılan davranışlar burada yapılmamalı” diyor. Sezona hızlı bir başlangıç yaptıklarını da belirten Toker, kur kaynaklı maliyet artışlarını ancak işçilik ücretlerinden kısarak durdurabildiklerini söyledi. 

ALIŞVERİŞ KÜLTÜRÜ AVM’LERDE BOZULDU 

AVM’lerin insanların alışveriş kültürünü bozduğunu ve emeğe saygı kaybına uğrattığını belirten Toker, ne yaparsan yap yeter ki al anlayışının yanlış olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Toker, AVM’lerde edinilen dağıtma, sınırsız tüketim gibi alışkanlıklarını küçük esnafta yapamayacaklarını belirterek, “Bir alışveriş merkezine gittiklerinde en ufak bir pazarlık payı yoktur ne denirse onu alırsınız. Ayrıca buraya geldiklerinde esnafı bir hor görme gibi kötü bir davranışa giriliyor açıkçası bu da çok üzücü bir durum. Esnafa sürekli bir yüklenme olunca bizlerinde bazen sabrı tükeniyor ama yine de müşteridir deyip en azami şekilde durumu atlatıyoruz. Bunun birçok sebebi ise; alışveriş merkezlerinde insanlara ne yaparsanız yapın alın gidin kültürünün empoze edilmesi. Giriyorsunuz mağazaya dağıt, aç, kullan dene ne yeter ki al deniyor. İnsanlar aynısını burada da yapmak istiyor. Sınırsız bir tüketim kültürü burada olmaz. Bizler kuruşla para kazanıyoruz ayrıca malzemelerimiz bozulmaya, kırılmaya yatkın ürünler. Bu sınırsız alışveriş kültürü ve anlayışının değişmesi lazım” bilgisini verdi.  

BU SEZONA HIZLI BAŞLADIK 

Sezonlarının yazın 3 ayı olduğunu belirten Toker, Mayıs sonu itibari ile işlerin iyi başladığını söyledi. Ayrıca Toker, “Mayıs’ın sonu itibariyle bizim işlerimiz açılıyor. Ramazan’da genelde bebek ağırlıklı işimiz olur. Ramazan bittikten sonra ise düğün sünnet sezonu tamamen açılır ve işler en üst noktaya ulaşır. İşler bu sene biraz hızlı başladı. Ama doların artışından dolayı bunu fiyatlara yansıtamadık mecbur kendi işçiliğimiz ve karımızdan düşüyoruz. Burada bulunan ürünlerin hepsi çünkü bize ait ve el emeği. Fiyatları biz siparişe göre yapıyoruz işçiliğimizle yapıyoruz ama maliyet arttıkça biz işçilik payımızdan yapıyoruz” dedi. 

SOSYAL MEDYADAN SATIŞ BİZE ZARAR VERİYOR

Sosyal medya üzerinden yapılan satışların esnafa büyük zarar verdiğini belirten Toker, “İnternet ve sosyal medyada haksız bir rekabet var. Orada gördüklerini vatandaş aynı fiyata burada da istiyor ancak burası bir dükkân kendi giderlerimiz var, elemanız, kiramız vergimiz gibi. İnternet bizim işimizi engelliyor. Fakat orada ürünlere bakmadan direk alıyorlar burada ürünü görüyorsunuz deniyorsunuz insanlarımızı dükkândan alışverişe çağırıyorum” dedi. 

İSTEKLER SON BİR İKİ YILDA ÇOK ARTTI 

Vatandaşın isteğinin, alışkanlığının son yıllarda arttığını ve buna yetişmeye çalıştıklarını bazen de şaşırdıklarını söyleyen Toker “10 senedir bu işi yapıyorum. Eskiden sadece zorunlu işle yapılıyordu ancak şimdi her şeyde süs isteniyor. Tüketim ve beklentiler arttı. Mutlaka ufak hediyeler süsler yapılmaya başlanıyor artık. Örnek veriyorum eskiden ev aldığınızda size hediye getirilirdi şimdi ev sahipleri de misafirlere hediyelik bir şeyler istiyorlar. Ya da bir başka örnek nişandan önce koç hediye gönderilirdi şimdilerde o hayvanı bile süslemeye çalışıyorlar ona bizde şaşırıyoruz” diye konuştu.  

SULUHAN SON YILLARDA MERKEZ HALİNE GELDİ 

Son yıllarda süsleme ve el sanatlarının artmasının Suluhan’ın tanınırlığına büyük katkısı olduğunu söyleyen Toker, “Ankara’da birkaç yıl önce gelen müşteri düğün nişana gelince bizi görürlerdi tesadüf bilirlerdi. Ancak şuan bu süsleme, takı, hattat ve teşbihin artması burayı adeta merkez haline getirdi. Şuan süsleme ve takı denince akıllara yalnızca burası geliyor. Ve tarihi bir yer artık biliniyor insanlar buraya gezmeye geliyor bu çok güzel. Çarşı esnafımız bu doluluktan memnun oluyoruz. Çünkü bütün kış boyunca burada yatıyoruz desek yeridir. Buraya Türkiye’nin her yerinden insan geliyor. Zengininden fakirine her bütçeli insan geliyor” diye konuştu.  

BURADA STAJ BENİM İÇİN ŞANS 

Gazi Üniversitesi El sanatları Tasarımı Nuriye Yalçınkaya ise, Suluhan’da stajını yapıyor. Duygularını gazetemizle paylaşan Yalçınkaya şunları söyledi: 
“ Staj yapmadan önce okul sayesinde öğrenmeye başladım. Çoğu el sanatları malzeme de buradan aldığım için biliyordum. Ancak Ankara’da yaşayan çoğu kişi yavaş yavaş burayı öğreniyor. Burada staj yapmak benim için büyük şans. Böylesine tarihi bir mekânda. Ama okul hayatı ile iş hayatı çok farklıymış onu da tecrübe ettim. Açıkçası iş hayatı tabi ki daha zor. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.