Ayakkabıcı ve çantacılar toplu iş merkezi istiyor

Ayakkabıcı ve çantacılar toplu iş merkezi istiyor

Ayakkabıcı ve çantacı esnafı bir bir kepenk kapatıyor. Oda Başkanı Durak Uygun, “Esnafın ayakta durabilmesi için tek çare sadece bize ait toplu bir iş merkezidir” diyor.

Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Durak Uygun ayakkabıcı ve çantacı esnafının zor durumda olduğunu belirterek, toplu iş merkezi talebinde bulundu. Esnafın artan maliyetler yüzünden kepenk kapattığına dikkat çeken Uygun, Başkentte kendilerine ait bir toplu iş merkezi yapıldığı takdirde esnafın ayakta durabileceğini hatırlattı. Uygun, “Toplu iş merkezimiz olursa, bir arada ayakta durmaya çalışırız. Cumhurbaşkanımız esnafa her daim sahip çıkmıştır. Bize de bu konuda yardımcı olacağını düşünüyoruz” dedi.

ESNAF KEPENK KAPATIYOR 

Birçok esnafın dükkân kapattığına dikkat çeken Uygun, “ Birçok esnaf arkadaşımız kepenk kapatıyor. Bu konuda çok mağduriyetler artıyor. Son yıllarda üye sayımızda düşüş var. 2 bin 500’lerden bin 100’lere kadar düştü. Ankara’da ayakkabıcı ve çantacı çok mağdur. Bunun en büyük sebebi ise toplu iş merkezimin olmaması” ifadelerini kullandı.

TOPLU İŞ MERKEZİ AYAKTA TUTAR

Uygun, Başkent’te ayakkabıcı ve çantacı esnafına ait toplu iş bir merkezleri olmadığını hatırlatarak, “Ankara’da toplu iş merkezimiz yok. Hatay, Gaziantep, Konya, Urfa’ya yapılmış ama Başkent’te yok. Başkent’in en büyük eksikliklerinden birisidir bu. Yüzde 70’i hibe şeklinde 2 yıl ödeme olmaması şartıyla yapılmış. Ankara’da artık ayakkabı imalatçısı kalmıyor. Toplu iş merkezimiz olursa, bir arada ayakta durmaya çalışırız. Cumhurbaşkanımız esnafa her daim sahip çıkmıştır. Bize de bu konuda yardımcı olacağını düşünüyoruz” dedi.

MESLEKTAŞLARIMIZIN BİRÇOĞU KANSER

Ayakkabıcı ve çantacı esnafının birçoğunun meslek hastalığından dolayı mustarip olduğunu söyleyen Uygun, “Esnaf arkadaşlarımızın çoğu kanser oldu. Meslektaşlarımız kullandıkları kimyasallar ve malzemeler yüzünden kanser oluyor. Nefes darlığı, gırtlak kanser gibi birçok sorunlarla boğuşuyoruz. Son 10 yılda hayatını kaybeden meslektaşlarımız kanserden dolayı hayatını kaybetti. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunuyorum. Meslek hastalıklarından dolayı yıpranma payı istiyoruz” 

YIPRANMA PAYI ŞART

“Biz yıpranma payını hak ettiğimizi düşünüyoruz. Bunun bizim hakkımız olduğunu biliyoruz. Birçok mesleğe bu hak tanınmış. Bizlere de tanınması gerekiyor. Kullandığımız ilaçlar çok tehlikeli ve zararlı. Özellikle tamirci arkadaşlarımız lavabodan gelen ayakkabıya ekmek parası olduğu için adeta sarılıyorlar; boyuyorlar, bakım-onarım yapıyorlar her türlü enfeksiyon ve hastalığa maruz kalıyorlar, buna rağmen onlarda dahi yıpranma payı bulunmuyor” dedi.

UCUZ AYAKKABI-TERLİK HASTA EDİYOR

Diğer bir sorunlarının ise market ve benzeri yerlerde 10 liraya ayakkabı-terlik satılması olduğunu söyleyen Uygun, “Bizim esnafımız vergi veriyor, BAĞKUR ödüyor, stopaj ödüyor. Esnafımız şu an da BAĞKUR’unu ödemeyecek halde. Bunu göre göre marketlerde, iş merkezlerinde 10 liraya ayakkabı ve terlik nasıl sattırıyorlar? Biz buna karşıyız. Herkes kendi işini yapsın. Biz zeytin peynir satıyor muyuz? Bu 10 liraya satılan ürünler zaten o kadar sağlıksız ki mantar ve ayakta yaraya sebep oluyor. Plastikten yapılıyor ve ayak hava almıyor. 10 liraya onu giyene kadar poşet giysinler daha iyi. Poşetten bir farkı yok. Vatandaşlar ayak sağlığını düşünsünler, bunlara tamah etmesinler” dedi.

ESNAF ZOR DURUMDA

80 liraya mal ettikleri ayakkabıyı şu anda 140-160 liraya mal ettiklerini söyleyen Uygun, sıkıntılarının çok büyük olduğunu söyledi. “Aldığımız malzeme fiyatlarında artış var. Ayakkabı yapamıyoruz ve müşterilere satamıyoruz” diyen Uygun, “Biz her zaman devletimizin yanındayız ama meslektaşlarımız BAĞKUR’u dahi ödeyemeyecek durumda. Borçlar esnafı zor duruma sokuyor. Mağduruz, Cumhurbaşkanımızdan çözüm talep ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

umum-ayakkabicilar-ve-cantacilar-odasi-baskani-durak-uygun,-toplu-is-merkezi,.jpg

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.