Ayaş'ta dört mevsim domates ve dut yetişecek

Ayaş'ta dört mevsim domates ve dut yetişecek

Ayaş'ın dünyaca meşhur 2 ürünü domates ve dut, artık jeotermal enerjiyle yılın 4 mevsiminde yetiştirilebilecek.

Ünü ilçe sınırlarını aşan Ayaş domatesi ile dutunun, seralarda jeotermal enerji ile ısıtılarak dört mevsim hasadının yapılması için somut bir adım atıldı. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, Ayaş domatesi ile dutunun ilçede dört mevsim yetiştirilmesi ve bu iki yöresel ürünün coğrafi işaret tescili alabilmesi için bir proje çalışmasına imza attı. Jeotermal enerjiye sahip Ayaş'a bir önceki gün proje kapsamında bir dizi girişimlerde bulunan Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, projeyle ilgili ilk bilgileri sosyal medya hesabından açıkladı. 

AYAŞLI ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLECEK

ayas-kaymakamlik1-.jpg

"Dört mevsim domatesin dutun adı: Ayaş Projesi" ve "Ayaş domatesi ve dutuna yönelik coğrafi işaret tescili" konusunda çalışma başlattıklarını belirten Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, "Ankara'mız, Ayaş'ımız üreterek, markalaşarak büyüyecek, gelişecek. Ayaş domatesi ve dutunun tanınırlığını, kalitesini, değerini artırmak için 'coğrafi işaret tescili' alınması için süreci başlatıyoruz. Hayırlı olsun. Ayaş'ta çiftçimizin yüzü gülecek. Projemiz kapsamında en az 25'i kadın üreticimiz; organik tarım, ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, hijyen konularında sertifikalı eğitimler alacak" dedi.  

PROJE 6 AŞAMADAN OLUŞACAK

ayas-kaymakamlik.jpg

Ayaş domatesi ile dutunun dört mevsim yetiştirilmesi ve bu iki yöresel ürünün coğrafi işaret tescili alabilmesi için hazırlanan proje, 6 aşamadan oluşacak. Tüm aşamalar boyunca eğitim alan kişiler ve üreticiler, her konuda konunun uzmanları tarafından bilgilendirilecek. Jeotermal enerji ile üretim sayesinde ilçe ekonomisine olumlu  katkı sağlanacak. Bu projede kadınlar büyük bir rol alacak. Kadınlar; organik tarım, ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, hijyen konularında sertifikalı eğitimler alacak ve istihdama katkı sağlayacak. Ürünlerin aracısız olarak pazarlaması da sağlanacak. Üretilen ürünler tamamen organik olacak hiçbir şekilde katkı maddesi ve hormon bulunmayacak. 

LEZZETİ İLE ÜNLÜLER... 

jeotermal-ile-seralaerda-yetisecek.jpg

Lezzetiyle ilçede ön plana çıkan domates ile dut herkes tarafından oldukça tercih edilmekte. Ayaş'ta üretilen bu iki eşsiz lezzetin her yıl festivalleri yapılıyor. Bu proje ile Ayaş domatesi ve dutunun ülke çapında daha geniş bir üne sahip olması bekleniyor. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.