Balık yazın da tüketilebilir

Balık yazın da tüketilebilir

Ulus Hali esnaflarından Mehmet Benli, bazı balıkların yazın daha lezzetli olduğunu belirterek, ‘‘Özellikle ızgarada çupra, levrek, minekop ve somon balıkları lezzetli olur’’ dedi.

Benli uzun yıllardır balıkçılık yaptığını belirterek; balık sadece kış mevsiminde tüketilebilir anlayışının yanlış olduğunu, tezgâhta sardunya gibi sadece yazın lezzetli olan balıkların yer aldığını belirtti. Sağlıklı beslenmek isteyen vatandaşların yazın da balık tüketmesi gerektiğinin altını çizen Benli; ızgarada çupra, levrek, çinekop ve somon balığı önerisinde bulunurken, en çok tercih edilenin ise alabalık, levrek ve çupra olduğunu kaydetti.

TEZGAHLARDA YAZIN DAHA LEZZETLİ OLAN BALIKLAR VAR

Sağlıklı beslenmek isteyenlerin vazgeçilmezi olan balık, içerdiği minareller, folik asit, fosfor ve kalsiyum gibi maddelerle sık tercih edilen besinlerden biri olmaya devam ediyor. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun da balığın lezzeti ve kalitesine etki ettiği bilinirken, yaygın bilinen yanlışlardan birinin balığın sadece kış mevsiminde yenilebilir ve daha lezzetli olduğu. Halk tarafından bu anlayışın yaygın bilinen yanlışlardan biri olduğunu belirten Ulus Hal esnaflarından Mehmet Benli tezgâhlarda sadece yazın daha lezzetli olan balıkların da yer aldığını ve bu balıklar hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

EN LEZZETLİSİ SARDALYA 

Kışın tezgâhlarda yer bulamayan ve yazın tezgâhlarda yer alıp daha lezzetli olan balıklar hakkında bilgi veren Benli şu ifadeleri kullandı, “Kışın çıkmayan balıklardan birisi şimdi tezgâhlarımızda yer alan barbunya balığıdır. Barbunya balığı ile çok lezzetli yemekler yapılabilir. İçerdiği besin değerleri ile sağlık dostu bir balıktır ve hiç kılçığı bulunmamaktadır. Çok kısa bir sürede pişirilebiliyor. Bu yüzden vatandaşlar tercih ediyor. Bunların yanı sıra lüfer, kaya balığı, kalkan balığı, minekop, çupra ve doğal kaya levreği tezgâhlarda bu mevsimde yerini almaktadır” 

IZGARADA; ÇUPRA, LEVREK, ÇİNEKOP VE SOMON

Izgarada balık keyfi yapmak isteyen vatandaşlara da önerilerde bulunan Benli, “Izgarada balık yapmak isteyen vatandaşlar ise çupra, levrek, çinekop ve lüferi tercih etmeli. Bu türler ızgarada daha lezzetli oluyor. Somon balığı da ızgarada tercih edilen türler arasında fakat biraz zahmetli oluyor. Somon balığını ızgarada pişirmeden önce terbiye etmek gerekiyor” dedi.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN; ALABALIK, LEVREK VE ÇUPRA

Vatandaşların bu mevsimde en çok tercih ettiği balık türlerinin ise levrek, alabalık, çupra ve somon balığı olduğunu kaydeden Benli, levrek ve çupranın bu mevsimde en lezzetli balıklar arasında olduğunu belirtti. 

BALIK BOLLUĞU YAŞIYORUZ

Bilen birçok balık türünün sadece yazın daha lezzetli olduğunu vurgulayarak bu yıl tezgâhların çok bereketli olduğunu belirtti. Yeni biten Ramazan Ayı’nın bereketinin tezgâhlara yansıdığını söyleyen Benli, “Mübarek Ramazan Ayı dolayısıyla tezgâhlar bereketlendi. Balık bolluğu yaşıyoruz. Bu sayede vatandaş ucuza balıketi tüketebiliyor. Böylece hem biz satışlardan memnun oluyoruz hem de vatandaşlar” dedi.

ESNAF DÜRÜST VE SAYGILI OLMALI

Satışların ise bu yıl iyi olduğunu belirten Benli şu ifadeleri kullandı, “Satışlarımız çok iyi gidiyor. Bunun nedeni balığın bol ve ucuz olması olduğu gibi birde işin esnaflık boyutu var. Bu meslek öyle bir meslek ki müşteri kazandığın zaman kaybetmeyeceksin. Müşteriye dürüst olacaksın, saygılı davranacaksın hiçbir zaman kandırmayacaksın. Geçmiş dönemlerimizdeki esnaf anlayışını yaşatacaksın. Eğer böyle olursa müşteri her zaman esnafa sahip çıkar ve satışlar artar.”

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.