Bayram barışmaktır

Bayram barışmaktır

Kocatepe Camisi Baş İmam Hatibi İsmail Coşar, “Yakınlarınızla aranızda kırgınlık varsa bayramı fırsat bilerek onu mutluluğa çevirin” dedi.

Yârin ihya edeceğimiz Kurban Bayramı öncesi bayramın faziletini Kocatepe Camisi İmam Hatibi ve Türkiye’nin en tanınmış seslerinden Hafız İsmail Coşar gazetemize değerlendirdi. Bayramların ancak ve ancak barış için bir fırsata dönüşebileceğini söyleyen Coşar ayrıca, “Ana, babayı gerek huzurunda gerekse mezarı başında ziyaret etmeden bayram olmaz” dedi. Bayram namazının da birlik beraberliğin sembolü olduğuna dikkat çeken Coşar, “Bayram sabahı birbirinize sarılın, kucaklaşın, salavat getirin ”diye konuştu. 

BAYRAMLAR BARIŞ İÇİN BİR FIRSATTIR

Bayramın barışa, sevgiye bir vesile olduğunu söyleyen Coşar, “Bayramlar affedilmek ya da affetmek için bir fırsattır. Bayramın mutluluğunu küs olarak geçirenlerin o günü çok iyi anladığını ve geçirdiğini söylemek pek mümkün değil. Kırgınlık varsa bayramı fırsat bilerek onu mutluluğu çevireceğiz. Eskiden köylerde bayram namazı sabahı imam cemaate ‘Aranızda kırgınlıklar, küskünlükler olan var mı? Ayağa kalksın’ diye sorardı. Maalesef artık bu yapılmıyor ”dedi.  

“ANNE BABA ZİYARET EDİLMEDEN BAYRAM OLMAZ”

Ana, baba ziyaretinin bayramların olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Coşar, “Bayramlar bildiğiniz gibi artık tatil fırsatı olarak değerlendirilmekte. Herkes denize, kaplıcalara seyahat ediyor. Tabi etsinler bu problem değil. Ancak sefer halindeyken kişi kurban kesmez. Eğer bu amaçla gidiliyorsa bu yakışmaz. Âmâ gidilen yerde de kesiliyorsa bu kabul edilebilir. Ayrıca aileyi bırakıp bir yerlere gitmek olmaz. Herkes tatile gidecek durumda değil. Annesiz babasız bayram olmaz. Yakınlar, akrabalar görülmeden bayram olmaz. Anne baba sağ ise mutlaka ziyaret edilecek değilse mezarları başına gidilip ruhlarına bir dua okunacak” ifadelerine yer verdi. 

BİRLİK BERABERLİĞİN SEMBOLU BAYRAM NAMAZIDIR

Bayram namazının birlik beraberliğimiz için büyük önem taşıdığını söyleyen Coşar şu ifadelere yer verdi:
“Şuan çocuklarımız bayram heyecanını yaşayamıyor. Maneviyatımızı kaybediyoruz. Eskiler gibi değil. Bayram namazı uzaktan gelen herkesin birbirini tanısın tanımasın sarılmasıdır, kucaklaşması bir bütünleşmesidir. Bayram namazı çıkışında mutlaka bayramlaşma yapılmalı. Sabahları görüyorum arada o sıraya girmek istemeyenler oluyor. Öyle olmaz bayramın aslı kucaklaşmadır. Bir anımı sizinle paylaşmak isterim. Ben Almanya’nın Dortmund şehrinde imamlık yaptım. Bayram namazı çıkışı birbirimize sarıldık bayramlaştık. Bir alman kadın geldi ve sordu. Siz hepiniz akraba mısınız? Birbirinizi tanıyor musunuz? Bizlerde hayır dedik. Biz Müslümanız ve bugün bizim bayramımız. Müslümanlar birbirleriyle kardeştir ve bayramlaşır dedik. Ve kadın o kadar duygulandı ki bizlere imrenerek baktı. İşte bu bizim dinimizin, bizlere kattığı güzellikler bayram heyecandır kucaklaşmaktır. Bayram namazı birlik ve beraberliğin en önemli taşlarındandır. Bayramda camilerimiz doluyor taşıyor. İşte birlik, işte beraberlik birbirimizi anlama dinleme noktası. İmamlar olarak topluma bayram sevabına ermek için birbirinize sarılın salavat getirin Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) ümmeti olmanın sevgiden geçtiğini bilin. Böyle anlatmamız lazım. “

KURBAN FEDAKÂRLIKTIR

Kurban ibadetinin fedakârlık ve şükür etmenin bir göstergesi olduğunu belirten Coşar, “Kurban ibadeti, fedakârlıktır Allah’a bir teslimiyettir. Allah’ın verdiği nimetlere bir şükür göstergesidir. Bize Allah bir nimet bahşetti. Ve bizim Allah’a şükür borcumuz var. Tabi imkânın varsa keseceksin. Kurban vacip bir ibadettir. Durumunuz yoksa kesmeyebilirsiniz bu sorun teşkil etmez. Gelelim kesilen kurban etinin dağıtımına. Esas olarak kesilen kurbanın 3’de 1’ini dağıtmanız gerekir. Ancak siz hepsini dağıtmak istediniz bu da kabuldür. O sizin tercihinizdir. Günümüzde artık et dağıtımı organize hayır kurumları tarafından devletin de desteğiyle yapıyor. Sizin kurbanınız vekâlet usulü ile Afrika’nın aç bir köyünde birinin boğazından geçiyor. Ve bunlar ehil kişiler tarafından yapılıyor” dedi. 

HAYVANA SEVGİYLE YAKLAŞIN

Kurban kesiminde İslam dininin hayvana eziyete asla müsamaha göstermediğine dikkat çeken Coşar şu bilgileri verdi:
“Bir defa kutsal kitabimiz Kuran-ı Kerim’de geçtiği gibi ‘Yeryüzündeki her şey Allah’ı teşbih eder’ ayetiyle konuya açıklık getireyim. Bizim dışımızdaki bütün mahlûkatlar da Allah’ı biliyor ve tanıyor. Biz o hayvanın kulağına ‘Seni Allah için kurban edeceğim’ dediğiniz zaman ve sevgiyle yaklaştığınız zaman o hayvan sizlere direnmez. Bunu ona okşayarak söyleyin ve sevgiyle yaklaşın. Bizler eskiden keserken gözlerini ve kulaklarını kapatırdık. Ve bıçağınız çok keskin olmalı aslan eziyet etmemelisiniz. Hayvana eziyet etmek günah ve şartlara uygun kesmezseniz eti yenmeyecek hale gelir. Çok dikkatli olacak ve şartları ne ise ona çok dikkat edeceksiniz. Eğer ki Allah hayvanı kurban edin demeseydi insanlar evlatlarını kurban edeceklerdi. Bu böylesine hassas bir konudur. O yüzden hayvanı kurban ederken empati yapmak ve öyle hassas davranmak çok önemlidir.”

BAYRAMDA KOMŞU ÇOK ÖNEMLİDİR

Bayramlarda komşu ziyaretinin öneminden bahseden Coşar, “Müslüman her zaman ibadet halindedir. Müslümanın meşru hareketlerinin hepsi konuşması, çalışması ibadet sayılır. Bu dünyada bizim iki bayramımız vardır. Birincisi Ramazan Bayramı ikincisi ise Kurban Bayramı’dır. Bayram zaten sevinç anlamına gelir. Biz bunu nasıl geçireceğiz? Bayramı bayram gibi geçirmek için evvela en yakınınız komşunuzdan başlayacaksınız. Her zaman gidip gelmiyorsanız bile bayram günü gideceksiniz. Komşuluk çok önemlidir. Eskiler benim ailem arife günü oruç tutardı gece boyunca ibadet eder ve bayram sabahına ibadetle ulaşırdı. Bizlerde öyle yetiştik ”dedi. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.