Bayram sohbeti

Bayram sohbeti

Ramazan bayramı vesilesiyle, 102 yaşındaki Mustafa Kükner ve 80 yaşındaki Kezban Aydın’la eski bayramları konuştuk.

İnancın sevince dönüştüğü bir bayram gününü daha idrak ediyoruz. Teknolojinin etkisi ve değişen toplum yapısıyla dini bayramlarımız farklı bir boyut kazanmış durumda. Sıla-i rahimin en çok yapıldığı bayram günleri artık tatil için bir fırsat olarak görülmeye başlandı!  "Ah nerede o eski Bayramlar?" diyerek geçmişe özlem duyulduğu; günümüzde idrak etmeye çalıştığımız bayramlar için ise ufak da olsa yakınılmaya başlandığı görülüyor. "Eski" ve "yeni" diyerek iki kategoriye ayırdığımız bayramları, şahitlerinden diledik. Ellerini öpüp hayır duasını aldığımız büyüklerimiz, bayramlarla ilgili gazetemize konuştu. Yaşlılarımız özlenen eski bayramlarla ilgili bilgi verdi.

ESKİ BAYRAMLAR BİRLİK İÇİNDE İDRAK EDİLİRDİ

102 yaşındaki Mustafa Kükner, çocukluk ve gençlik döneminde geçirdiği bayramlar hakkında bilgi verirken bir hayli duygulandı. Geçmişte insanların bayramları hep bir arada, birlik ve beraberlik içinde geçirdiğini anlatan Mustafa Dede, "Geçmişte Bayram günlerinde ilk işimiz camiye gitmek olurdu. Bayram namazını kıldıktan sonra herkes birbiriyle cami önünde bayramlaşırdı. İnsanlar birbirinin halini, hatırını sorardı. Daha sonra köy odalarında buluşurduk. Orada yemekler yenilir, muhabbetler edilirdi.  Köy odalarındaki faaliyetin ardından evlere geçilirdi. Bu kez ev ziyaretleri başlardı, evler dolup taşardı" dedi. 

BAYRAMLAR TELEFONDAN KUTLANMAYA BAŞLADI

Günümüzdeki bayramlarda o eski tadı bulamadığını belirten Mustafa Dede, "Şimdi gelenek göreneğe önem verenler azaldı. Haliyle bayramlarda yaşanılan o tadın rengi de değişti. Şimdi bayramlarda tatillere gidiliyor. Geçmişte dolup taşan evler şimdi boş. Sıla-i rahim ziyaretleri bile azaldı. Çocuklarımız bile hepsi bir yerde. Bayramlar telefondan kutlanmaya başladı. Onun için eski bayramları çok özlüyorum. O günler bir başkaydı. Geçmiş ile şimdiki arasında çok fark var" diye konuştu. 

TADI GİTTİ ADI KALDI

80 yaşındaki Kezban Aydın da eski bayramlardaki yaşanılan o tadın giderek azaldığından ve bayram kültürünün giderek değiştiğini düşünenlerden. Kezban Teyze, "Eskiden bayramlar hep birlikte geçerdi. İnsanlar mutluydu. 'Bayramda bizi kimler ziyaret edecek?' diye düşünmezdik çünkü tanıdığımız herkes kapımızı çalar bayramımızı kutlardı. Şimdi öyle mi gözlerimiz yollarda. 'Evimize bayramda kim gelecek?' diye kara kara düşünüyoruz.  Anlayacağın bayramların tadı gitti, adı kaldı oğlum. Onun için gerçekten eski bayramları çok özlüyoruz" ifadelerini kullandı.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.