Behçet Kemal Çağlar kimdir, nereli, eserleri neler?

Behçet Kemal Çağlar kimdir, nereli, eserleri neler?

Behçet Kemal Çağlar kimdir, nereli, hangi dönemde yaşadı, hangi görevlerde bulundu, hangi yayın organlarında çalıştı ve yazılar yazdı, Atatürk’ün dikkatini nasıl çekti, milletvekilliğinden neden istifa etti, eserleri nelerdir?

Cumhuriyet döneminin ünlü edebiyatçılarından Behçet Kemal Çağların yaşam öyküsünü sizler için derledik…

Behçet Kemal Çağlar kimdir, nereli, hangi dönemde yaşadı, hangi görevlerde bulundu, hangi yayın organlarında çalıştı ve yazılar yazdı, Atatürk’ün dikkatini nasıl çekti, milletvekilliğinden neden istifa etti, eserleri nelerdir?

İşte cevabı:

Behçet Kemal Çağlar aslen Kayserilidir. Babasının memuriyeti sırasında bulunduğu Erzincan'ın Tepecik köyünde 1908 yılında doğdu. Kayseri'nin Şabanbeyzadeler namıyla bilinen ünlü bir ailesinden Şaban Hamdi Bey'in oğludur. Babası Kayseri'nin Bünyan Çağlayanı kıyısında yerleşmiş Burunguz isimli Türkmen oymağındandır, annesi Balıkesir'in Çepni Yörüklerinden Kolağası Ahmet Ağa'nın kızıdır. Behçet ismi babasının amcasının ismi olarak, Kemal'de hürriyet kahramanı Namık Kemal'e izafeten verilmiştir. 1913 yılında Bolu'da İmaret İlkokuluna başladı. İlk okul yıllarında bile dedesinden kendisine geçen yeteneğiyle şiir ezberlemeye ve okumaya meraklı olan Behçet Kemal'e öğretmenleri okulun bahçesinde yüksek bir yere çıkararak babasının ezberlettiği şiirleri okuttular.
Behçet Kemal normal tahsiline 1915 yılında Konya'da başlamış, ilk olarak Mevlana türbesinin arkasındaki Numune Mektebi'ne devam etmiş, ertesi yıl, Konya Sultanisi'nin ilk kısmına başlamıştır. 1916 senesinin sonbaharında babası Kudüs Ziraat Müdürlüğü'ne tayin edildiğinden birkaç ay Kudüs'te kaldı.

BABA OCAĞINA DÖNÜYOR

Bir müddet sonra Kudüs'ten memleketi Kayseri'ye gelen Behçet Kemal Çağlar, ilk, orta ve lise tahsilini Kayseri'de tamamlamıştır. 1925 senesinde sınavla Zonguldak Maden Mühendis mektebine girmiş ve 1929 senesinde yüksek madem mühendisi olarak birincilikle bu okuldan mezun olmuştur. Staj için Belçika’ya gitti. Sonra Fransa’ya gönderildi. Maden Tarama Enstitüsü merkez mühendisi olarak Ankara'da göreve başladı.

behzat.jpgATATÜRK’ÜN DİKKATİNİ ÇEKİYOR

Halkevlerinin açılışında yazdığı ve şahsen rol aldığı Çoban Piyesi ve ardından yazdığı ve oynadığı Ergenekon Piyesi dolayısıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dikkatini çekti. Ünlü yazarlar ve politikacılar ile yakın münasebetler kurmuş, ancak kişisel hiçbir karşılık beklemeyen derin vatan ve Atatürk devrimleri hayranlığıyla hepsinin sevgi ve takdirini kazanmıştır. Halk edebiyatı ve gazetecilik incelemeleri yapmak için Londra’ya gönderildi. 1935 senesinde yurda döndü. Halkevleri müfettişliğinde görev aldı. 1940 senesinde Yücel Dergisinde çıkan bazı yazıları ve radyodaki konuşmaları yüzünden müfettişlikten ve radyo evinden ayrıldı. Daha sonra İstanbul’a yerleşerek Vatan Gazetesinde makaleler yazdı. Şadırvan ismiyle haftalık bir dergi çıkardı.

MUSTAFA KEMAL’E ADANAN BİR HAYAT

Behçet Kemal Çağlar, Atatürk ve milli şiir temasında tanınmış, derin yurt sevgisi olan edebi bir şahsiyetti. Çağdaşlaşma konularında çaba harcamış, haftalık dergiler ve günlük gazetelerde bu konularda makaleler yazmıştır. Atatürk'ün ölümü Behçet Kemal'in ruhunda derin izler bırakmış, memleketin ve milletin kurtulmasında Atatürk'ün başarılarının hayranı olarak, kendisini Atatürk'e ve O'nun devrimlerine adamıştır.

TRT’Lİ DÖNEMLER BAŞLIYOR

Büyük Millet Meclisi'nde Erzincan milletvekili olarak 25 Ocak 1949 tarihine kadar hizmet etmiştir. Atatürk devrimlerinden ödün verildiği gerekçesiyle partisinden de milletvekilliğinden de istifa etmiştir. Daha sonra sırasıyla Robert Kolej'de öğretmenlik, 1961 Kurucu Meclis üyeliği, TRT Yönetim Kurulu Başkanlığı, Akbank Neşriyat Müdürlüğü, TRT Program Uzmanlığı görevlerinde bulundu. Behçet Kemal Çağlar, 24 Ekim 1969’da vefat etti.

ESERLERİ

Şiir

•Erciyes'ten Kopan Çığ, 
•Burada Bir Kalp Çarpıyor, 
•Benden İçeri. 
Oyunları
•Çoban (1933), 
•Atilla (1935), 
•Deniz Abdal. 
Diğer eserleri
•Halkevler (inceleme 1935), 
•Hasan Ali Yücel ve Eserleri (1937), 
•Hür Mavilikte Gezi (1947), 
•Dolmabahçe'den Anıtkabir'e Kadar (Gözlemler 1955), 
•Kur'an-ı Kerim'den İlhamlar (1966), 
•Atatürk Deniz'inden Damlalar (antoloji 1967),
•Battal Gazi Destanı (1968), 
•Bugünün Diliyle Atatürk'ün Söylevleri (1969). 
•Yeğeni Selcan Teoman tarafından yayına hazırlanan 4 adet eseri Destanlar (1997), 
•Bitmez Tükenmez Anadolu (1994) 
•Benden İçeri (1994) ve 
Kur’an-ı Kerim'den İlhamlar (1995) TC Kültür Bakanlığı tarafından basılmıştır.

ESERLERİ:

Şiirleri: 

Erciyas'tan Kopan Çığ, Burda Bir Kalp Çarpıyor, Benden İçeri, Battal Gazi Destanı, Malazgirt Zaferinden İstanbul Fethine, Oyun, Çoban, Attila. Ayrıca Hür Mavilikte nesir eserleri arasında yer alır.

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.