Benzin ile motorine dev zam kapıda: Zam 30 kuruşun üstünde

Benzin ile motorine dev zam kapıda: Zam 30 kuruşun üstünde

Suudi Arabistan'a yapılan saldırı sonrası petrol fiyatları artışa geçti. Türkiye'de ise bu artış benzin ile motorine zam olarak yansıyacak. Gelecek zam 30 kuruşun üstünde...

Suudi Arabistan'da, devlet petrol şirketi Aramco'ya ait iki büyük petrol tesisine yapılan saldırı sonrası dünyada gündem petrol fiyatları oldu. Suudi Arabistan'a yapılan saldırı sonrasında Brent petrol, dolar kuru ve uluslar arası piyasalarda motorin ve benzin fiyatları arttı. Uzmanlar bu yükselişin Türkiye'de akaryakıta zam olarak yansıyacağını söylüyor.

BENZİNE 37 KURUŞ, MOTORİNE 38 KURUŞ ZAM KAPIDA
Uluslar arası piyasalarda benzinin ton fiyatı 584 dolardan 648 dolara, motorinin ton fiyatı ise 582 dolardan 642 dolara fırladı. Yaşanan bu artış ülkemizde motorinin litre fiyatına 38, benzine ise 37 kuruşluk zam anlamına geliyor.

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre akaryakıtta zamlar pazartesiyi salıya bağlayan gece yapılıyor. Hafta sonuna kadar eğer uluslar arası piyasalarda benzin ve motorinin ton fiyatlarının ve dolar kurunun düşmesi halinde zamma konu tutar azalabilir ya da daha makul bir noktaya gerileyebilir.

"EŞEL MOBİL" SİSTEM DEVREYE GİRER Mİ?
Benzin ile motorin fiyatlarına 30 kuruşun üstünde zam beklenirken hükümet, yüksek tutarlı zam zorunlu olursa ne yapabilir? Hükümet, yüksek tutarlı bu zammı depoya yansıtmamak için daha önce uyguladığı "eşel mobil" sistemini devreye alabilir. Gelmesi beklenen zammın bir miktarını pompa fiyatına bir miktarını ise "eşel mobil"den karşılayabilir.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'nın (EPGİS) yaptığı açıklamasında akaryakıt fiyatlarında "eşel mobil"in tekrar devreye alınması için daha pompa satış rakamlarına yansıması gereken tahmini rakamlar olarak motorine 19 kuruş, benzine 35 kuruş ve otogaz LPG fiyatına ise 48 kuruşluk zam gelmesi halinde devreye gireceğini açıklamıştı.

Motorinin litre fiyatına dün akşam saatlerinde 7 kuruşluk zam gelmiş ve motorin için 12 kuruşluk zam sonrasında "eşel mobil" sistem devreye girmesi bekleniyor. Ancak, yürürlükte olan kararın aksi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile açıklanmadıkça Eşel Mobil Sistemi hala devrededir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.