Mehmet YILDIRIM

Mehmet YILDIRIM

Beşeri bilim iktisat

Beşeri bilim iktisat

    Geçen hafta yaptığımız ekonomi ve iktisat kavramlarından sonra bu hafta biraz daha ekonomi ve iktisat üzerine yazacağım.
      Ekonomik veya iktisadi hayat, hiç şüphesiz sosyal hayatın bir bölümünü oluşturmaktadır ve sosyal hayattan ayrılması mümkün değildir. Bu neden dolayı sosyologlar ekonomik faaliyetleri sosyolojinin metotları ile inceleyerek bir bilim dalı olan iktisat sosyolojisini meydana çıkarmışlardır.
    Sosyologlar ve ekonomistler, ekonomiyi insan tabiatının bir gerekliliği olarak ele aldıkları için, ekonomiyi bir beşeri bilimi diye tarif ederler. Nitekim tüm bireylerin ister istemez tabiatla ilişkisi mevcuttur. Hayatını devam ettiren her insan, tabiattan kendine uygun bir yer oluşturup tutunmaya ve tabiatı kendi arzusu için kullanmaya işlemeye, doğayı kendi ihtiyaçları istikametinde değiştirip geliştirmeye muhtaçtır. Allah bizi tabiatın bir parçası olarak, tabiatla var olmaya ve uyum içinde yaşamak üzere yaratmıştır. Kitabımız da belirttiği üzere, insanın istese de bu mülkün ve âlemin dışına çıkamayacaktır. Yani tabiattan kopmak ayrı kalmak mümkün değildir.
   Fakat tabiat üzerinde etrafımızda, ülkemizde gördüğümüz insanlar gibi milyonlarca ve milyarlarca insan vardır. Bunların oluşturduğu, aileler, köyler, şehirler, milletler, dini ve felsefi bloklar vardır. Tüm bunların hepsi tutku ve aşırılıkla tabiatı işlemektedir. Bu bloklar devamlı olarak üretmekte, tüketmekte, değiştirmekte ve iş bölümü yapmaktadır. Tabi bir durum olarak bu insan blokları doğayı kendi arzu ve istekleri ölçüsünde işlerken diğer insan blokları ile karşı karşıya gelmektedir. Bu durumda tezahür eden ilişkiler bazen iş birliği, bazen dayanışma bazen de çatışma şeklinde devam eder. Bu ilişkiler sonucunda memnun olan, rahatsız olan, mutlu veya mutsuz olan bloklar çıkabilmektedir. Yüzyıllar boyunca tüm insanlığı mutlu edecek bir ekonomik sistem veya ekonomik düzenlemeler kurulması konusunda çalışmalar yapılmış, nitekim hâlâ devam etmektedir. Buradan anlıyoruz ki iktisat bilimi, insanların tabiatla ilişkilerinden doğan bu beşeri ilişkileri inceleyen ve düzenleyen bilimdir.
Selametle…      
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR