Beyaz çayın kilosu 6 bin 500 lira! İşte Beyaz çayın faydaları...

Beyaz çayın kilosu 6 bin 500 lira! İşte Beyaz çayın faydaları...

1 dönüm ekili çaydan 1 kilo elde edilebilen beyaz çay, fiyatıyla dudak uçuklatıyor. Ancak gram gram satılan ve alıcı bulan beyaz çayın kilo fiyatı 6 bin 500 lirayı buluyor. 

1 dönüm ekili çaydan 1 kilo elde edilebilen beyaz çay, fiyatıyla dudak uçuklatıyor. Ancak gram gram satılan ve alıcı bulan beyaz çayın kilo fiyatı 6 bin 500 lirayı buluyor. 

beyaz-cay,-kilo-fiyati,-beyaz-cayin-faydalari,-cay-nasil-demlenir,-beyaz-cayin-fiyati,.jpg

Hayatımıza 1940’larda girmeye başlayan ve zaman geçtikçe milli içeceğimiz haline dönüşen çayın nasıl yapıldığını Rize ve Trabzon’da ana vatanında öğrendik. Gazetemize konuşan İkiçay Çay Fabrikası yetkilisi Kemal Kahraman çayın ilk toplanışından bardaklarımıza gelişini ve nasıl demlendiğine dair bilgiler verdi. Kahraman, çayın antioksidan özelliğinin vücut direncini artırdığını ve fazla yağları yaktığını söyledi. 

BEYAZ ÇAYIN FAYDALARI

Çayın içerisinde bulunan antioksidan vücudumuzda bulunan yemekten sonra biriken yağların kiloya dönüşmesini önler. Onun yanı sıra kalp damarlarının daha güçlü olmasını sağlar. Yemekten önce çay içerseniz size tokluk hissi verir ve daha az yemek yemenizi sağlar. Sonra yerseniz yemekte ihtiyacınızdan fazla aldığınız yağları da yakar. Böbrekleri çalıştırır ve metabolizmayı hızlandırır. 

beyaz-cay,-kilo-fiyati,-beyaz-cayin-faydalari,-cay-nasil-demlenir.jpg

ÇAY BAHÇESİNE KAR YAĞAN ÜLKEYİZ

Beyaz çayın, yeşil çayın ve maça çayının içerdiği antioksidanın değeri ise diğerlerine çok yüksektir. Bunun sebebi çay bahçelerine kar yağan tek ülke Türkiye’dir, bu da bitkiyi hayli zorlamaktadır. Zorlanan bitkinin ise direnç gösterebilmesi için antioksidan özelliğinin çok yüksek olması gerekir. Bu çay çok sonra keşfedilmiştir. Yaprakların içerisinde böyle bir parçanın olduğu sonradan anlaşılmıştır.

beyaz-cay,-kilo-fiyati,-beyaz-cayin-faydalari,-cay-nasil-demlenir,-beyaz-cayin-fiyati,-beyaz-cay-hasadi,-cayin-yapilma-asamasi,yeni-001.jpg

BİR DİZİ İŞLEMDEN GEÇİYOR

Yılın bu mevsiminde çay toplanmaya başlıyor. Çay üreticileri mayıs çayı dedikleri ve en kalitelisi olan çayın üst yapraklarını toplayarak fabrikalara getiriyor. Bir müddet bekletilen çaylar ısıtma işlemi uygulanarak çayın içerisinde bulunan su kurutulmaya başlanıyor. Daha sonra ufak parçalara ayrılan çaylar fırınlara girerek tamamen kuru halini alıyor. En son demlemeye hazır hale getiriliyor. 

beyaz-cay,-kilo-fiyati,-beyaz-cayin-faydalari,-cay-nasil-demlenir,-beyaz-cayin-fiyati,-beyaz-cay-hasadi,-cayin-yapilma-asamasi,1.jpg

ÇAY NASIL DEMLENİR? ÇAY DEMLEMENİN PÜF NOKTALARI!

Kahraman, “Çayı demleme yöntemleri farklıdır. Kimi altına ve üstüne soğuk su koyar ve üzerine çay koyulur. Bunun için yaklaşık bir buçuk saat beklemeniz gerekir. Önerim çayı suyun üzerine eklemenizdir. Bir diğer yöntem ise çayı çaydanlığın üzerinde bekleterek altının kaynamasını beklemek ve kaynar su ilave etmek. Bu çayın yanmasına sebep olabilir. Ve kaynar su çayı bozabilir. O yüzden su kaynadıktan birkaç dakika sonraki haliyle ilave ederseniz çayınız daha lezzetli olur. Son olarak çay üretimi esnasında saplarından kaynaklı tozlanma olabilir ve bu da bulanıklığa neden olur. Çünkü çay yaprağı asla bulanıklık yapmaz. Eğer bulanık ise bir kere yıkayıp duruladıktan sonra kuruttuğunuzda bu bulanıklık giderilir.” 

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.