Binlerce yıllık taş baskı geleneği

Binlerce yıllık taş baskı geleneği

Geçmişi binlerce yıl öncesinde Hititlere dayanan kumaşa üzerine kök boyadan taş baskı, Kastamonu'da yaşatılmaya devam ediyor. İmalatçı Burak Tunçeri gazetemize bu ürünlerin yapımını anlattı.  

Geçmişi binlerce yıla dayanan ve eski bir Hitit geleneği olan kumaş üzerine yapılan kök boyalı taş baskı Kastamonu'da yaşatılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta 2.Uluslarası Coğrafi Ürünler Zirvesi'nde Başkent'e gelen Kastamonulu imalatçı usta adayı kalfa Burak Tunçeri, babasından öğrendiği mesleğini gazetemize anlattı. Tunçeri, "Binlerce yıllık bir kültür. Günümüzde devlet desteği ve kendi çabamızla kurslar vererek Kastamonu'da yaşatmaya çalışıyoruz' dedi. 

tas-baski,,.jpg

TAMAMEN DOĞAL İMALAT

Baskının tarihi ve baskının yapımıyla ilgili bilgi veren Tunçeri şu ifadelere yer verdi:

"Taş baskı Hititler döneminden gelen çok eski bir gelenektir. O günlerde taşlara şekil verilerek kök boyalara sürülür ve onlar da yüzde yüz pamuk olan kumaşlara basılırdı. Fakat artık ıhlamur ağacından elde ettiğimiz kalıplarla yapıyoruz. Boyası da tamamen doğal kök boyadır. İçerisinde en belirgin ceviz kabuğu, şeftali yaprağı ile birkaç çeşit bitki var."

tas-baski,-hititler.jpg

KÜLTÜRÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Tunçeri, "Bu eski Anadolu kültürünü yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Kastamonu'da benim gibi genç arkadaşlarımıza dersler veriyoruz. Bu konuda valiliğimizden ve belediyemizden destek alıyoruz. Girişimcilere de kurslar veriyoruz. Ayakta tutup yaşatmaya çalışıyoruz." 

tas-baski,,,.jpg

ÜRÜNÜ ZENGİNLEŞTİRDİK

Tunçeri, "Biz yalnızca örtü dışında ürünleri çeşitlendirerek zenginlik kattık. Örtünün yanına el işlemesi motifler kattık. Ya da şile bezi üzerine taş baskı yapıyoruz. Elbiselerimiz var. Kenarlarına yine iğne oyası yapıyoruz. Buradaki her şey el emeği. Tek tek işleniyor."

tas-baski,,,,.jpg

MASA ÖRTÜSÜ 80 LİRA 

Tunçeri, "Fiyatlarımız 30 liradan 200 liraya kadar değişiyor. Ortalama yanları işlemeli bir sofra örtüsü 80 lira civarında. Elbiseler 100 liraya kadar çıkıyor. Tabi el emeği olduğu için fiyatları da ona göre. Daha çok doğal ürün seven ve merakı olanların tercihiyiz."

Erkal Erdoğan/ İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.