Bu bayram ailelerin tercihi ev baklavası oldu

Bu bayram ailelerin tercihi ev baklavası oldu

Hazır baklava fiyatlarının son zamanlarda el yakması üzerine, geride bıraktığımız Ramazan Bayramı’nda tercih ev baklavalarından yana oldu. Evde baklavanın maliyeti 20 TL'ye kadar düşüyor.

Bu bayram vatandaş baklavasını evinde yaptı. Fıstığın kilosunun 200 lirayı geçmesiyle 60-70 liraya dayanan baklava kilogram fiyatına vatandaş evinde baklava yaparak çözüm buldu. Bayramların vazgeçilmezi olan ev baklavasının kilogramı ise evde yapılınca 20-30 liraya kadar düşüyor. Ayrıca yağ ve şerbet olarak da emin olduğunuz malzemeleri kullanabiliyorsunuz. Öte yandan pek çok vatandaş ev baklavasını fiyatının yanı sıra daha lezzetli ve geleneksel olduğu için de tercih ediyor. 

FİYAT DÜŞÜYOR LEZZET ARTIYOR

Mübarek Ramazan Bayramı’nda sofraların en vazgeçilmezidir tatlıdır. Ancak son günlerde baklava fiyatlarının yükselmesiyle fıstık içi 200 baklava 70 lira oldu. Vatandaş ise çözümü fiyatı yarı yarıya düşen ev baklavası yapmakla buldu. Ceviz, şeker ve yağ masrafıyla ortalama kilosu 20-30 liraya mal olan baklavayı pek çok vatandaş ise dışardan alınana göre daha lezzetli ve geleneksel buluyor. Bu bayram ise Anadolu’nun hemen hemen her sofrasında ev baklavası yerini aldı. 

SAĞLIK ve KALİTE DE ETKİLİ OLDU 

Bayram öncesi yapılan ucuzcu baklavalara dikkat haberleri vatandaşları evinde baklava yapmaya teşvik etti. Dışarıdan aldıkları tatlıların içerisinde ucuz malzemelerin kullanılacağı ve bu yüzden de ucuza satıldığını bilen vatandaş kendisi pişirdi kendisi yedi. Uzmanların da güvenmediğiniz ürünleri kullanmayın uyarısı da vatandaş üzerinde etkili oldu. Ucuz yağların mideye zararı ve glikoz şurubunun karaciğere hasarından bahseden uzmanlar bilmediğiniz ürünleri kullanmayın ve yemeyin demişti. Bu bilgileri de göz ardı etmeyen vatandaşlar özelikle yağ ve şekerde kaliteli ürün kullanmaya özen gösterdi. 

BİR TEPSİNİN TARİFİ VE MALİYETİ

Ortalama 3 kilogram çıkan bir tepsinin evde yapılmasının maliyetini gazete olarak hesapladık. İşte bir tepsi ev baklavası için gereken malzemeleri: 
2 Yumurta =1,50 TL 
100 gr Sıvı Yağ=  1 TL
100 gr Yoğurt =1 TL
2 Kabartma Tozu= 0,50 TL
1 Bardak Süt= 0,80 TL
300 gr Ceviz = 24 TL
500 gr Tereyağ = 23 TL 
1 kg Un = 4 TL
1 g Toz Şeker= 5 TL
Bu rakamlar hesaplandığında 3 kilogram baklavayı 60 liraya mal edebiliyorsunuz. Kilosu ise 20 Tl’ye geliyor. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.