Bu bedelli herkesi mutlu etti

Bu bedelli herkesi mutlu etti

Milyonlarca kişinin beklediği ‘bedelli askerlik’ düzenlemesi herkesi mutlu edecek formülle geldi. Ücret, herkesin ödeyebilmesi için 15 bin lira olarak belirlendi.

Profesyonel orduya geçiş ile yeniden değerlendirilmeye başlanan zorunlu askerlik konusunda yeni bir düzenleme beklenirken, askerlik çağı gelmiş gençlerin bedelli askerlik taleplerini karşılayacak düzenleme TBMM gündemine geliyor. AK Parti, milyonların beklediği bedelli askerlik konusunda adımı attı. AK Parti’nin teklifinde yaş 25, ücret ise 15 bin lira olarak belirlendi. Teklifte, bu şartları karşılayanlar için 28 günlük askerlik hizmeti de öngörülüyor.

BAŞVURU SAYISINI ARTTIRACAK
Bu kararla birlikte bedelli talepleri büyük ölçüde karşılanmış oldu. Uzunca bir süredir yaşın 25 olarak belirlenmesi ve bedelin düşük tutulması konusunda gençler sosyal medya üzerinden kampanyalar yürütüyorlardı. Toplumun daha geniş kesiminin faydalanacağı şekilde belirlenen yaş ve bedel oranları, bugüne kadarki en düşük rakamlar oldu. Daha önceki bedelli düzenlemeleri, gelir düzeyi yüksek kişilere hitap ettiği eleştirilerine konu oluyordu. Bedelin yüksek olması nedeniyle de başvurular sınırlı kalıyordu. Bu kapsamda başvurunun geçen dönemlere göre daha fazla olması bekleniyor.

GENİŞ DESTEK BULDU
Milli ve yerli silahla birlikte TSK’da profesyonel orduya geçilmesi de bedelli kararının almasını kolaylaştıran bir diğer unsur oldu. Bir süredir terörle mücadele tamamen profesyonel askerler eliyle yürütülüyor. Daha önce zorunlu askerlik yapanların terörle mücadele faaliyetlerinde de görev almaları sonucu bedelli askerlik gündeme geldiğinde çok tartışılıyordu. Profesyonel orduya geçişle birlikte bu tartışmaların ortadan kalkmış olması da karar alma sürecini olumlu yönde etkiledi. Son teklif, gerek orduda profesyonelleşme, gerek yaş ve bedelin düşük tutulmasıyla birlikte geçmişteki uygulamalardan farklı olarak toplum tabanında tartışma değil geniş desteğe de sahip oldu.

BEKLENTİ KARŞILANIYOR
TBMM’ye sunulacak teklif ile ilgili açıklama AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’dan geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyasında söylediği, "Bedelli bir ihtiyaçtır" söylemini yerine getirmenin, kendileri için şeref ve talimat olduğunun altını çizen Turan, askerliğin Türk toplumunda en hassas ve kıymetli kavramlardan biri olduğunu söyledi. Askerlik ruhuna yakışan adımı atmanın kendileri için görev olduğuna işaret eden Turan, bu görevi yerine getirdiklerini vurguladı. Turan, "İstiyoruz ki bu, Türkiye'de profesyonel askerliğe geçişin adımı olsun" dedi. Birçok vatandaş bedelli uygulamasının daha adil olması için gelir durumuna göre ücret konulmasını istedi.

Yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.