Bu yapılar yenilenip güzelleşsin

Bu yapılar yenilenip güzelleşsin

Kale Mahallesi'ndeki Yıldız, Yeni Saray, Recep ve Rençber hanlar, sahipleri olmasına karşın; restore edilmedikleri için bakımsızlıktan viran düşmüş durumda.

Yıldız, Yeni Saray, Recep, Rençber Hanlar, Ankara Kale'sine çıkan dar ve köhne bir sokağın yüzlerce yıllık mütevazı ev sahipleri. Gözlerden ırak kalan bu dört han, sadece semt sakinlerinin bildiği mekânlar olarak kalmışlar. Uzun asırların yıpranmalarına rağmen yıkılmadan bugüne ulaşan dört han, Hanlar Sokak'ın Kuş ve Şanlı sokaklara kesiştiği nokta da yer alıyor.  

Halen konaklama maksadıyla kullanılan Rençber Han sayılmazsa; Yıldız, Yeni Saray ve Recep hanlar, kapılarına kilit vurulu, sıvaları dökülmüş, çatıları çökmüş ve duvarları çatlamış, viran halde bekliyorlar. Her hangi bir restorasyondan geçmemiş olmaları nedeniyle de oldukça bakımsız düşmüş olan hanların bu viran hali görenlerin yüreğini burkuyor. 

ANKARA'NIN BELKİ DE TEK GERÇEK HANI

Hanlar Sokak'ın Kuş ve Şanlı sokaklara kesiştiği nokta da yer alan Yıldız, Yeni Saray, Recep hanların artık sadece adı han ama bu üç hanın tam karşında yer alan Rençber Han ise; halen han olarak kullanılıyor. Ancak; o da bakımsızlıktan bitap düşmüş. Belki de Ankara'nın gerçekten han olarak kullanılan son hanın tek misafiri ise şu sıralarda yaşlı bir kadın. Fakat o da bize konuşmaktan çekindiği için hızlı adımlarla uzaklaşıyor yanımızdan. 

VARLIKLI AİLELERİN MÜLKÜ

Yüzümüzü Yıldız, Yeni Saray, Recep ve Rençber hanlara çevirdiğimiz de, sahipleri belli olmasına karşın; uzun süredir bakımsız kalmış bu üç hanın ne kadar birbirine benzediğini görüyoruz. Kale Mahallesi sakinlerince 'Sahipleri Ankara'nın varlıklı ailelerin mülkleri' olarak nitelendirilen Yıldız, Yeni Saray ve Recep hanların sokağa bakan duvarlarındaki kimi dükkânlar halen kullanılıyor. Ancak, üç hanın da büyük bölümü atıl vaziyette.

RESTORE EDİLMEDİLER

Yıldız, Yeni Saray, Recep ve Rençber hanları, Ankara'daki diğer hanlardan ayıran özellikleri ise; Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkü değil; şahıslara ait olmaları. Tamda bu nedenle restore edilmeyen hanlar, bakımsız vaziyetteler.
Bu dört hana, Ankara'nın şu sıralar çok popüler olan Pilavoğlu Hanı da eklenirse; Ankara'da sahip olmasına karşın restore edilmeyen beş han var. Her ne kadar Pilavoğlu Hanı, han sakinlerince bakım ve onarımdan geçirilse de restore edilmedi. Ancak; Yıldız, Yeni Saray, Recep hanların içinde yaşayan kimse olmadığı için bütünüyle yıkılmaya mahkûm edilmiş. Halen içinde konukların kaldığı Rençber Han ise; Yıldız, Yeni Saray, Recep hanlara oranla daha bakımlıdır.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.