'Bucak Salebi'nin Faydaları, Hazırlanışı ve Kilo Fiyatı

'Bucak Salebi'nin Faydaları, Hazırlanışı ve Kilo Fiyatı

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan bucak salebi, ülkemizde en çok Toros Dağları'nın el değmemiş yüksek tepelerindeki yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilmektedir. Bucak Salebi'nin faydaları nelerdir?

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan Bucak Salebi, ülkemizde en çok Toros Dağları'nın el değmemiş yüksek tepelerindeki yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilmektedir.

Bucak Salebi'nin ismi Burdur'un Bucak ilçesi'nden gelmektedir. Salep ülkemizde birçok yerde yetişse de salebin en meşhur olduğu yer Burdur Bucak'taki Toros Dağları'nın yüksek yerlerinden toplanmış olanıdır.

SALEP HAKKINDA BİLGİ

Salep bitkisinin çiçekleri salkım ya da başak olmak üzere iki tanedir. Salep bitkisinin çiçekleri kırmızı, eflatun, mor, sarı ve yeşil renklidir.

Salep bitkisinin boyu 30 ila 40 cm civarında olup kökünde 2 tane yumru bulunmaktadır. Yumruların birisi salep diğeri ise ebe (fos) saleptir. Toprak bir karış kadar kazılarak yer altındaki küçük patates büyüklüğünde olan salep toplanır. Daha sonra salep bitkisinin yumruları suda yıkanıp kaynatıldıktan sonra kurutularak çekirdek salep haline getirilir. Salebin kış aylarında içimizi ısıtacak içecek haline getirilebilmesi için öğütülerek toz haline getirilmesi gerekmektedir.

6 ay kurutularak toz haline getirilen Bucak Salebi, kaynatılmış inek sütü ve şekerle buluşturulup 45 dakika daha kısık ateşte karıştırılarak kaynatıldıktan sonra damaklarda eşsiz bir lezzet ve aroma bırakıyor.

BUCAK SALEBİ NEDEN MEŞHUR? BUCAK SALEBİ'NİN ÖZELLİĞİ NE?

Bucak Salebi'nin en önemli özelliği diğer yerlerde yetişen saleplere göre daha yapışkan olmasıdır. Aroması ve lezzeti diğer yerlerde yetişen saleplere göre çok daha yoğundur. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu dönemlerde katıldığı "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" toplantısında basın mensuplarına salep ikram etmiştir. Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilere ikram ettiği Bucak Salebi'nin ardından “Bu Bucak Salebi, çarşı pazar değil. Biliyorsunuz Türkiye’nin en iyi salebi Burdur Bucak’ta çıkar.”  diyerek Bucak Salebi'nin meşhur olmasına büyük bir katkı sağlamıştır. Bucak Salebi'nin ünü ikiye katlanarak tüm Türkiye'de meşhur olmuştur.

bucak salebi ile ilgili görsel sonucu

BUCAK SALEBİ'NİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Göğüsü yumuşatarak öksürüğü hafifletir ve bronşite iyi gelir.
  • Kabızlığı gidererek basur memelerinin iyileşmesine yardımcı olur.
  • Zihni açarak çalışma gücünü ve odaklanmayı arttırır.
  • Kalbi kuvvetlendirerek kalp sağlığına iyi gelir.
  • Kadınların adet dönemlerinin düzenli olmasına yardımcı olur.
  • Bağırsakta yaşayan zararlı solucanları düşürür.
  • Soğuk havalarda üşüyen vücudumuzu ısıtır.
  • Salebin cinsel gücü artırdığı da söylenmektedir.

BUCAK SALEBİ'NİN KİLOSU KAÇ LİRA? BUCAK SALEBİ'NİN FİYATI NE?

İlkbahar sonu yaz başı gibi Mayıs - Haziran aylarında Toros Dağları'nın yüksek kesimlerinden özenle toplanan Bucak Salebi'ne rağbet her geçen gün artıyor.

Türkiye'nin dört bir yanından sipariş edilen Bucak Salebi'nin kilosu kaç lira?  insanlar merakla araştırıyor.

Lezzetiyle damakları tatlandıran, kış aylarında vücudu ısıtan Bucak Salebi'nin 1 kilosu 600 TL.

BUCAK SALEBİ NASIL HAZIRLANIR? BUCAK SALEBİNİN HAZIRLANIŞI

Toros Dağları'nın yüksek kesimlerindeki yabani orkide bitkilerinin yumrularından mevsiminde toplanan salep, bir süre kurutulduktan sonra toz haline getirilerek isteğe göre tarçınla harmanlanır. Sütle birlikte geniş kazanlarda uzun bir süre kaynatıldıktan sonra hazır hale getirilerek Türkiye'nin dört bir yanındaki Bucak Salebi müdavimleri ile buluşturulur.

Tavsiye: Bucak Salebi'nin aroması çok yoğun olduğu için 1 litre süte 7 gram salep katılarak hazırlanması tavsiye edilmektedir.

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.