Burası çöplük değil okul

Burası çöplük değil okul

Tarihi Ulus Meslek Lisesinin bahçe içi çöpten geçilmiyor. Sorumsuz yayaların çöplerini okul bahçesine atması tepki topluyor.

Tarihi mekâna yakışmayan görüntüler. 1905 yılında ‘Mekteb-i Sanayi’ adıyla kurulan Osmanlı mirası 113 yıllık tarihi Ulus Mesleki ve Anadolu Meslek Lisesinin dış duvarları kendini bilmezlerin çöp ve ateşinden hayli tahrip olmuş durumda. Okulun iç kısmında sınıfların pencere önünde bulunan nokta ise tamamen alkol şişeleriyle kaplanmış vaziyette. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı(MEB)’e bu köklü kurum milli mücadele yıllarında cephedeki Mehmetçiğin ihtiyaçlarını üretmiş ayrıca Cumhuriyet’in mesleki ve sanat eğitimi veren okulları arasında mihenk taşı konumundadır. 

ATEŞ YAKILMIŞ ÇÖPLÜĞE DÖNMÜŞ 

Okulun Sanayi Caddesi’ne bakan pençelerinin önünün tamamen çöplerle kaplı olduğu görülüyor. Ayrıca gün içerisi de dâhil olmak üzere alkol bağımlılarının da meskeni bu okulun duvarları olmuş durumda. İçki şişelerini okulun içine atan kendini bilmezler bölgeyi çöplüğe çevirmiş durumda. Binanın Kedi Seven Sokağa bakan bölümünde ise çöp atmanın ötesine gidilmiş. Okulun duvarları tahrip edilirken üzerine de yazıların yazıldığı görülüyor. En çarpıcı olanı ise böylesine bir tarihi mekânda ateş yakılmış olması. Kendini bilmezlerin yaktığı ateş doğrudan binayı tehdit ederken tarihi taşlar is içerisinde kalmış.

PENCERELER TARİHİ DOKUYA UYGUN DEĞİL

Öte yandan okulun Sanayi Caddesi’ne bakan kısmının alt pencereleri ise aslına uygun değil plastik şekilde yapılmış. Tarihi dokuya tamamen aykırı olan bu görüntü de dikkatlerden kaçmıyor. Bazı parçaları ise tahrip olmuş durumda. 

113 YIL ÖNCE ‘MEKTEB-İ SANAYİ’ OLARAK KURULMUŞ 

Osmanlı Devleti zamanında 1905 yılında terzilik, kunduracılık ve marangozluk üzerine eğitim vermek için Mekteb-i Sanayi adıyla kurulmuş. Daha sonraları okulun ismi 1923 yılında Sanayi Mektebi 1927 yılında Ankara Sanat Mektebi olarak kurulmuş. Milli mücadele yıllarında cephede Mehmetçiğin ihtiyaçları doğrultusunda üretim yapan bu tarihi mekân öğrencisi ve öğretmeniyle İstiklal Savaşı’na destek vermiştir.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.