Cağaloğlu semti adını nereden alıyor? Cağalzade Sinan Paşa kimdir?

Cağaloğlu semti adını nereden alıyor? Cağalzade Sinan Paşa kimdir?

Cağalzade Sinan Paşa kimdir, asıl adı nedir, hangi dönemde yaşadı, kökeni nereye dayanıyor, hangi seferlere katıldı, hangi görevlerde bulundu, sadrazamlığı ne kadar sürdü? Cağaloğlu semti adını nereden alıyor?

Cesaretiyle düşmana korku salan ve İstanbul’da bir semte adı verilen İtalyan asılı Sadrazam Yusuf Sinan Paşa’nın ilginç hayat hikayesini sizler için derledik:

Cağaloğlu semti adını nereden alıyor? Cağalzade Sinan Paşa kimdir, asıl adı nedir, hangi dönemde yaşadı, kökeni nereye dayanıyor, hangi seferlere katıldı, hangi görevlerde bulundu, sadrazamlığı ne kadar sürdü? 

İşte cevabı:

Kanuni Sultan Süleyman Han döneminin İtalyan asıllı önemli sadrazamlarındandır. 1544’te Messina’da doğdu. Asıl adı Scipione’dir. Babası Şarlken’in (Charles Quint) hizmetinde bulunan Visconte di Cicala adlı bir korsandı. Cicala ailesi as¬len Sakız adasından olup Cenova Cum¬huriyeti’nin hizmetine girmişti. 1560 Cerbe Deniz Savaşı’nda babasıyla birlikte Kaptan-ı Derya Piyale Paşaya esir düşerek İstanbul’a getirildi. Müslüman olup ilim tahsil eden Sinan Paşa, Yusuf Sinan adını aldı. Önceleri Kapıcıbaşılık ve Silahtarlık hizmetlerinde bulundu. 1575’te Yeniçeri Ağalığı vazifesiyle saraydan ayrıldı. Bu arada Mihrimah Sultanın torunu ile evlenerek hanedana intisap etti. Sultan İkinci Selim ve Sultan Üçüncü Murad Han devirlerinde Erzurum, Bağdat, Van gibi önemli eyaletlerin valiliklerine getirildi.

SEFERLERDEKİ BÜYÜK BAŞARISI

17 Eylül 1583’te Revan muhafızı oldu. Özdemiroğlu Osman Paşa ile birlikte İran savaşlarına katıldı. Özdemiroğlu’nun vefatı üzerine 24 Ekim 1585’te serdar kaymakamlığına getirildi. Tebriz’in fethinde ve daha sonraki İran savaşlarında büyük hizmetleri görüldü. Mesih Paşanın sadrazamlığı döneminde İran Serdarı iken, sonra Bağdat ve havalisi serdarlığı uhdesine verildi. Tebriz’i ve Tiflis’i İranlıların kuşatmalarından kurtardı. 17 Temmuz 1591’de Kaptan-ı Derya oldu. Eğri Seferine katıldı. Haçova Meydan Muharebesinde düşmanı arkadan vurarak kesin zafer elde edilmesini sağladı. Bu başarısı üzerine sadrazamlığa getirildi. Aynı yıl Şam valiliğine sonra yine 1599’da Kaptan-ı Deryalığa tayin edildi. Bu vazifesine ilAveten 1604’te Doğu Seraskeri oldu. Ancak bu seferinde muvaffak olamadı. Diyarbakır’da hastalanan Sinan Paşa, 1605’te orada vefat etti. 

CAĞALOĞLU SEMTİNİN ADI SİNAN PAŞA’DAN GELİYOR

cagaloglu2.jpgCesaret ve cengaverliği ile ön plana çıkan Yusuf Sinan Paşa, Osmanlı Döneminin önemli devlet adamlarından birisidir. Sinan Paşa’nın sadrazamlık süresi kırk gün olmasın rağmen devlet idaresinde önemli izler bırakmıştır.

Günümüzde İstanbul’un en önemli semtlerinden birisi olarak addedilen ve bir dönem medya ve matbuatın merkezi konumunda olan Cağaloğlu ismini 16. yüzyılın sonlarında sadrazamlık yapan Yusuf Sinan Paşa’dan almıştır. Cağalazade Yusuf Sinan Paşa olarak da bilinen devlet adamının bölgedeki sarayı ve hamamından dolayı Cığalazade olarak anılmaya başlanan semt, ileriki yıllarda Cağaloğlu’na evirilmiştir. Yusuf Sinan Paşa, İstanbul’da Cağaloğlu Camii ile Tabak Yunus’ta iki mescid, Fethiye Camii yanında da bir medrese ile bir de mektep yaptırmıştır. Caminin sarayının ve hamamının bulunduğu semte sonradan Cağaloğlu denilmiştir. Yani Cağaloğlu semti ismini İtalyan asıllı Sinan Paşa’dan almıştır.  

 

Gazeteilksayfa.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.