Çağrı Bey kimdir? Selçuklu’da hangi görevde yer aldı?

Çağrı Bey kimdir? Selçuklu’da hangi görevde yer aldı?

Çağrı Bey kimdir, asıl adı nedir, hangi dönem; nerede yaşadı, Selçuklu Devleti’nin kuruluşunda hangi görevde yer aldı, hangi zaferlere imza attı, Türk Tarihi’ndeki yeri ve önemi nedir?

Sultan Alparslan’ın babası, Tuğrul Bey’in ağabeyi Selçuklu Devleti’nin kurucularından Çağrı Bey’in hayatını sizler için derledik.

Çağrı Bey kimdir, asıl adı nedir, hangi dönem; nerede yaşadı, Selçuklu Devleti’nin kuruluşunda hangi görevde yer aldı, hangi zaferlere imza attı, Türk Tarihi’ndeki yeri ve önemi nedir? 

İşte cevabı:

Büyük Selçuklu Devletinin kurucuları arasında yer alan Çağrı Bey, Sultan Alparslan’ın babasıdır. Selçukluların ilk hükümdarı Tuğrul Bey’in ağabeyi olan Çağrı Bey, 990 yılında doğdu. Künyesi Ebu Süleyman olan Davud Çağrı Bey, Horasan bölgesinin emiriydi. Tarihçi Beyheki ve Gerdizi onu daima Davud ismiyle zikretmişlerdir. 

DAHİ KOMUTAN

Davud Çağrı Bey azimli, soğukkanlı, son derece cesur, ileri görüşlü, Türklerin yetiştirdiği büyük kahramanlardan olup, son derece adil dürüst bir devlet adamıydı. Askerlik sahasında dâhi bir komutan, Türkleri bir bayrak altında toplamak ve İslamiyet’e hizmet etmek gayesiyle büyük gayretler sarf eden önemli bir şahsiyetti. 1016 senesinde İslamiyet’i yaymak, Maveraünnehr’den, Bizans ülkelerine doğru cihada çıktı. Horasan bölgesinde yaşayan  Türkmenleri de toplamak suretiyle ilerledi. Irak’ı Acem bölgesinden geçip, Bizans İmparatorluğuna bağlı, Ermeni Vaspurgan ve Ani kralları ile Azerbaycan’da şiddetli muharebeler yaptı. Beş sene Ermeni, Hristiyan, Gürcü ve Rumlarla mücadele etti. Eman dileyene kılıç vurmadı. Büyük zaferler kazandı. Onların daha doğuya ve güneye doğru yayılarak, Müslümanları rahatsız etmelerine engel oldu. Anadolu’nun kapısını Türklere açtı.

HÜKÜMDARLIĞI KARDEŞİNE BIRAKTI

Zaferden zafere koşan Çağrı Bey, bir gurur ve kibre kapılma korkusundan, hükümdarlık hakkını kardeşi Tuğrul Bey’e verdi. Kendisi ona bağlı olarak, bir komutan sıfatıyla vazifesine devam etti.

cagri-bey-2.jpg

Dandanakan Meydan Muharebesi, Türk tarihinde tıpkı Malazgirt Zaferi ve İstanbul’un Fethi gibi önemlidir. Baş kumandan Çağrı Bey, ordusunu Dandannakan’da, Gazne ordusunun karşısında nizama soktu. Kumandanlarına hareket tarzını yeniden hatırlattıktan sonra hücum emrini verdi. Sayı ve silahça karşı ordununkinden az olmasına rağmen üstün bir savaş taktiği ile iki günde koskoca Gazne Ordusu’nu mağlup ettiler. Sultan Mesut canını zor kurtardı. Muharebe meydanına, getirdiği  bütün hazineleri, Selçuklulara kaldı. Küçük bir ordu ile o devrin en büyük ordusunu yenen Çağrı Bey, bu zafer ile Selçuklu devletinin temelini atmış oldu.

SULTAN ALPARSLAN’I YETİŞTİRDİ

Çağrı Bey, her zaman kardeşi Tuğrul Bey’e yardımcı oldu. Tuğrul Bey’e isyan edip saltanat davasına kalkışan İbrahim Yınal’a karşı, oğulları Alparslan ile Kavurt’u sevk edip isyanı bastırması son yardımı oldu. Bu hadiseden sonra rahatsızlanan Çağrı Bey, 70 yaşındayken, 1060 yılında Serahs şehrinde vefat etti. Serahs’ta defnedilen Çağrı Bey’in, oğlu ve veliahtı Horasan Hakimi Sultan Alparslan ile Kirman Hakimi Ahmed Kavurt ve Azerbaycan valisi Yakuti’den başka Osman, Behramşah ve Süleyman adında oğulları vardı. Çağrı Bey’in çocukları, ülkenin muhtelif yerlerinde devlete ve İslamiyet’e hizmet ettiler. Çağrı Beyin dört de kızı vardı.

TÜRK TARİHİNE DAMGA VURDU

Davud Çağrı Bey, kardeşi Tuğrul Bey ile birlikte bütün İran ve Yakındoğu ülkesini fethetti. Türkleri fatih bir millet olarak bir araya toplamak ve Anadolu kapılarının tam anlamıyla İslamiyet’e açılmasını sağlamak suretiyle Türklüğe ve İslamiyet’e çok büyük bir hizmet etti. Büyük Selçuklu Devleti ve medeniyetinin, daha sonra da Osmanlı Devleti’nin kurularak, İslamiyet’in ta Viyana kapılarına kadar ulaşmasına çok sağlam bir zemin hazırladı. 

 

Gazeteilksayfa.com

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.