Cem Sultan kimdir, hangi dönem yaşadı, neden isyan etti?

Cem Sultan kimdir, hangi dönem yaşadı, neden isyan etti?

Maceralarla dolu, çalkantılı bir ömür süren; isyancı Cem Sultan’ın hayatını sizler için derledik… Cem Sultan kimdir, hangi dönem yaşadı, neden isyan etti?

atih Sultan Mehmet’in şehzadelerinden olan ve 1459 yılında İstanbul’un fethinden 6 yıl sonra Edirne Sarı’nda dünyaya gelen Cem Sultan’la ilgili bilgileri sizler için derledik.

Cem Sultan kimdir, hangi dönem yaşadı, neden isyan etti

İşte cevabı:

Fatih Sultan Mehmet'in oğludur. Annesi Çiçek hatundur. On yaşına kadar sarayda sıkı bir disiplin altında eğitildi. 1469’da Kastamonu Sancak Beyliği’ne gönderildi. 1473’te, Doğu seferine çıkan babasına vekillik etmek üzere İstanbul’a geldi. Babası Fatih Sultan Mehmet’in Anadolu’da Uzun Hasan’a yenik düştüğü dedikodusuna kanarak padişahlığını ilan etmeye kalkıştı. Uzun Hasan’ı mağlup edip, Otlukbeli Zaferini kazanarak İstanbul’a dönen Fatih Sultan Mehmet, oğlunun aklını çelenleri cezalandırdı.  Şehzade Cem’i de, 1474’te ölen büyük oğlu Musafa’nın yerine Karaman-Konya valiliğine atadı.

KARAMANLI MEHMET PAŞA DEVREDE…

Fatih Sultan Mehmet’in ölümünü gizleyerek 2. Bayezid’e ve Cem Sultan’a haberler uçuran Cem yanlısı Sadrazam Karamanlı Mehmed Paşa, onun hiç değilse bir hafta önce İstanbul’a gelebileceğini hesaplamıştı. Ancak, 2. Bayezid, hızlı bir yürüyüşle İstanbul’a daha erken gelerek tahta oturdu.

SULTANLIĞINI İLAN ETTİ AMA…

Bunun üzerine Cem Sultan, Konya’da topladığı kuvvetle 28 Mayıs 1481’de Bursa’da sultanlığını ilan etti. Ağabeyine elçi göndererek ülkenin paylaşılmasını önerdi. Ama 2. Bayezid, harekete geçerek 20 Haziran günü Cem Sultan’ın ordusunu yendi. Mağlup olan Cem Sultan, Memluklar’a sığındı. 25 Ağustos’ta Kahire’de törenle karşılandı. Buradan ağabeyiyle uzlaşma yolları aradı. 2. Bayezid, hükümdarlık emelinden vazgeçerse, bir milyon akçe göndereceğini bildirdiyse de buna yanaşmadı ve hacca gitti. Dönüşünde şansını bir daha denedi. Ankara’ya kadar ilerledi ama 2. Bayezid’in harekete geçtiğini öğrenince geri çekildi. Sultan Bayezid’in Kudüs’e oturması önerisini de kabul etmeyerek kendisine bağımsız bir bölge verilmesinde diretti. Karamanoğulları Beyi Kasım’a kanarak Rumeli’ne geçmek düşüncesini benimsedi.

ikili-004.jpg

RODOS’A KAÇTI

Bunun için, 18 Temmuz 1482’de Anamur açıklarında şövalyelerin bir gemisine binerek Rodos’a hareket etti. Şövalyelerin başı Pierre d’Aubusson kendisini bir hükümdar gibi karşıladı ama artık o, Hıristiyan dünyasının çok değerli tutsağıydı. d’Aubusson, Cem Sultan’ı sürekli Rodos’ta tutamayacağından 2 Eylül 1482’de Fransa’ya gönderdi.

Keşifler, Rönesans ve Reform çalkantılarıyla yeni bir çağa girmekte olan Avrupa’nın tuzağına düşen Cem Sultan, Müslüman ve muzaffer Osmanlı’ya karşı gerçekten değerli bir kozdu.

Cem Sultan, bu pahalı varlığının yanı sıra, romantik kişiliği, kültürü ve serüvenleriyle de Batı’nın ilgisini çekmeye başladı. Avrupa’daki veba salgını ve her an kaçırılma korkusu yüzünden, şövalyeler onu kent kent gezdirmek zorunda kaldı.

Batı edebiyatında Zizimi adıyla çeşitli eserlere konu olan Cem Sultan’ın Osmanlı divan edebiyatında da önemli yeri vardır. Düşmanların tezgahına alet olup, ihtiraslarına yenik düşerek Osmanlı Devleti’ne ayak bağı olan Cem Sultan 1495’te vefat etmiştir.
 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.